Autor Subiect: Ce te ajuta si de ce ai nevoie intr-o cariera?  (Citit de 57411 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Ce te ajuta si de ce ai nevoie intr-o cariera?
« : Luni, 08 Martie 2010, 09:05 »
   O cariera de succes nu se cladeste doar invatand si muncind pe branci. Exista factori care influenteaza rezultatele si ascensiunea. Mai exista si norocul, dar cum acesta tine de hazard, nu are rost sa-l analizez aici. Unul dintre factori este ambitia, dorinta ta de a avea o cariera care sa-ti satisfaca orgoliul profesional si social. Fara ambitie este practic imposibil sa inaintezi in cariera.  
    Motivatia este unul dintre elementele cele mai importante ale dezvoltarii unei cariere de succes, este aceea care impinge inainte. Este important insa sa te mentii motivat in permanenta, nu doar in prima parte a carierei. Deceptiile nu trebuie sa-ti afecteze starea, incearca sa treci peste ele considerandu-le efemere sau poate chiar necesare. Stii vorba „un sut in dos, un pas inainte”.
    Ce trebuie să faci pentru a-ti stimula ambitiile de a avansa în profesia aleasa?
    Ce trebuie sa faci pentru a ramane motivat pentru o perioada mai lunga de timp?
    Sunt intrebari la care te las pe tine sa le gasesti raspunsurile, cautarea acestora iti va da ocazia sa meditezi asupra unor probleme pe care le vei intampina in cariera.
     Responsabilitatea si planificarea carierei sta doar in mainile tale. Trebuie sa fii constient de asta, ca nimeni nu le va putea face in locul tau. Tot ce pot cei din jur este sa te ajute in dezvoltarea carierei tale, dar nu sa ti-o si planifice.
     Ai nevoie de suportul familiei, de sprijinul prietenilor si nu in ultmul rand de prieteni de aceiasi profesie cu tine. Acestia din urma iti vor crea o emulatie, o stare de necesitate a impartasirii cunostiintelor, care vor avea un efect pozitiv asupra carierei tale. De aceea trebuie sa tii in jur oameni care te pot motiva in cariera, nu persoane care te tin pe loc. Ai nevoie de persoane pozitive, care se uita inainte, nu inapoi. Iti sunt de ajutor oamenii veseli, opmisti, care-ti vor transmite din starea lor. Daca te vei inconjura de persoane bosumflate, acre si nihiliste, o sa devii si tu la fel, ori toate acestea au un efect devastator asupra carierei.
     Revin la familie si la ajutorul pe care aceasta poate sa ti-l dea. Parintii trebuie sa-si incurajeze copii in alege calea spre o cariera de perspectiva, nu in a incerca o reteta de  succes rapid, fara consistenta si fara viitor. Multi dintre tineri sunt tentati sa aleaga lucrurile mai simple, mai usoare, cu impresia ca pe oriunde ar lua-o tot in acelasi punct o sa ajunga. Este fals si periculos pentru cariera, pentru ca odata apucat pe un drum este foarte greu sa te intorci si sa intri pe „cararea” buna. Un lucru important pe care-l poate face familia este sa dea incredere. Una este cand vii acasa si esti tratat doar ca dupa un efort si alta este atunci cand interesul familiei fata de ceea ce ai facut este evident. Ai nevoie de intrebari, de incurajari si de confirmari ale capacitatii tale, chiar daca sunt formale. Iar daca muncesti pentru familie, parinti, sotie, copii, motivatia de a performa este data si este aprecierea muncii tale, de modul in care ei ii iti arata ca se bucura de toate avantajele pe care le ofera cariera ta.
    Ai nevoie si de un mentor. In profesie, dar si in viata. Nu-l lua insa din mass media. Din pacate sunt mediatizate foarte putine persoane de real succes. Se insista mai mult pe nonvalori, pentru ca prin penibilul lor starnesc curiozitatea. Incearca sa gasesti pe cineva cu care ai dori sa te identifici, sa ajungi ca el, sa-l depasesti chiar. Vazusem in perioada pe care am petrecut-o la Cambridge in 90, ca in fiecare curte interioara a colegiilor era cate un bust a unei personalitati care a invatat in acel loc. Si aceasta nu ca si lauda sau ca si confirmare a actului educational care se facea acolo. Motivatia era ca studentii sa aiba un exemplu, o tinta a ceea ce se poate realiza invatand si performand.
     Felul in care stii sa-sti construiesi relatiile cu cei din jur si in mediu privat si la munca te va ajuta mult in cariera.  Trebuie sa stii, chiar daca nu se recunoaste ca sistemul pe care ti-l creezi este determinant. Poti sa fii inteligent, scolit, ultraprofesionist, daca nu esti placut si ajutat de cei din jur, sansele tale de a performa in cariera sunt minime. Trebuie sa intuiesti si sa simti relatiile care te pot ajuta si in acelasi timp cele care te pot exclude din cursa spre varf. Analizeaza intotdeauna obiectiv ce se intampla in jur si nu lua ca masura ceea ce ti se spune. Multe pareri sunt subiective si deci nu vei putea cantari. Deci bazeazate pe fler si pe intuitie nu pe ce spune unul si altul. Daca decizi sa intri intr-o tabara, vezi in care intri: daca o alegi pe cea slaba, ascensiunea iti va fi barata de imposbilitatea de a fi ajutat si mai rau o sa intampini toate piedicile din partea celeilalte tabere.

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Ce te ajuta si de ce ai nevoie intr-o cariera?
« Răspuns #1 : Duminică, 21 Martie 2010, 18:18 »

am gasit pe net cate ceva despre cariera!

Managementul carierei 

Stabilirea planurilor pentru viitor este o sarcina dificila in societatea noastra. Procesul de autocunoastere iti dezvaluie alternativele de succes, iti extinde paleta optiunilor. Asa poti avea convingerea ca te afli pe drumul cel bun.

Un inventar personal iti poate reliefa propriile abilitati, interese si atitudini si iti va defini punctele "tari", dar si pe cele slabe.

Tu esti punctul de plecare. Ce stii sa faci cel mai bine si ce-ti place sa faci? Raspunsurile te vor ajuta sa identifici calitatile de care dispui. Majoritatea oamenilor incearca sa se adapteze "job"-urilor mediatizate. Firmele care angajeaza au de ales dintre multi candidati bine pregatiti. Tu vei fi in mod real apreciat pentru un post aratand ca stii cine esti, ce poti oferi sau incotro te indrepti.

Uneori este greu sa identifici un punct vulnerabil. Nimeni nu este in egala masura bun la toate. Daca doresti sa-ti imbunatatesti o capacitate, munceste cu tine.

Va trebui sa sacrifici o parte din timpul tau pentru a-ti pregati inventarul personal. Onestitatea si calitatea efortului in intocmirea inventarului constituie premisa nivelului de succes. Scrie-ti raspunsurile si concluziile la care ai ajuns pe un caiet permanent al gandurilor tale. Aceste date vor fi o resursa importanta pe masura ce continui in planificarea carierei si in activitatea de perfectionare.

C :)


marcutza

  • Vizitator
Răspuns: Ce te ajuta si de ce ai nevoie intr-o cariera?
« Răspuns #2 : Duminică, 21 Martie 2010, 18:22 »
:) @gabi, bine ai revenit !

Managementul carierei poate incepe cu o analiza Swot?! cred ca da, asa ca si in viata :)

marcutza

  • Vizitator
Răspuns: Ce te ajuta si de ce ai nevoie intr-o cariera?
« Răspuns #3 : Vineri, 11 Martie 2011, 16:42 »
putem corobora Dezvoltarea Personala cu evolutia in Cariera, cele doua merg foarte bine impreuna prin pregatire, formare, monitorizare avand ca mod de abordare Coaching-ul.


iulia17

  • Vizitator
Răspuns: Ce te ajuta si de ce ai nevoie intr-o cariera?
« Răspuns #4 : Vineri, 11 Martie 2011, 21:17 »

eu o singura nelamurire am: ce e aia cariera? sa fac performanta intr-un domeniu ? sa fac bine profesia pe care mi-am ales-o?  sa ma intereseze ascensiunea si ierarhia functiilor?




marcutza

  • Vizitator
Răspuns: Ce te ajuta si de ce ai nevoie intr-o cariera?
« Răspuns #5 : Sâmbătă, 12 Martie 2011, 08:18 »
Nu stie nimic, crede ca stie totul – se potriveste perfect pentru o cariera in politica. (George Bernard Shaw)

Acum ceva timp am scris un referat pe tema aceasta, fiind si formator a trebuit sa pregatesc materiale pt studiu.

Priveste-ti traseul tau profesional, din trecut , prezent si viitor si gandeste-te la notiunea de cariera.

Cariera insumeaza succesiunea posturilor/locurilor tale profesionale, a rolurilor si experientelor tale de munca si mai ales modul in care percepi tu aceste experiente.
Gandeste-te la faptul ca o cariera se planifica, se construieste in timp, existand o mare corelatie intre succesul profesional si o serie de factori ca:
- gradul de autocunoastere
- traseul tau educational :lungimea traseului educational (masurat in nivel de cunostinte si in timp) este direct proportionala cu beneficiile pe termen lung. Asta inseamna ca, in general, atunci cand petreci mai mult timp in mediul academic, marindu-ti bagajul educational, pe termen scurt te costa mai mult decat daca te-ai angaja la terminarea liceului, dar pe termen lung esti mai castigat.
- dinamica pietei muncii, meseriile cautate si cele care deja nu mai sunt actuale

Termeni uzuali
PROFESIA este calificarea, specializarea obtinuta prin educatie, prin studii. (ex. inginer chimist, contabil etc)
OCUPATIA este activitatea practica, exercitata efectiv si aducatoare de venit (ex. editor, agent de vanzari , neurochirurg etc)
FUNCTIA este ocupatia in cadrul unei structuri ierarhice(ex. director executiv, sef de ferma, etc)
MESERIA insumeaza abilitatile si cunostintele obtinute in urma unui anumit tip de formare educationala si practica (ex. croitor, vanzator etc)

Da, performanta face parte din "a face bine profesia aleasa" si a accede in cariera.

iulia17

  • Vizitator
Răspuns: Ce te ajuta si de ce ai nevoie intr-o cariera?
« Răspuns #6 : Sâmbătă, 12 Martie 2011, 12:53 »
cred ca e foarte reusit referatul facut de tine, si bine documentat. dar eu ma refer la parerea fiecaruia despre ce face el insusi in sfera profesionala.
eu nu mi-am dorit niciodata o cariera in sensul descris aici. caut sa fiu un bun profesionist in ceea ce fac, ma preocupa perfectionarea, sa am rezultate bune, dar atit. ascensiunea, recunoasterea meritelor, functii, nimic din toate astea nu m-au atras. o fi gresit asa?




marcutza

  • Vizitator
Răspuns: Ce te ajuta si de ce ai nevoie intr-o cariera?
« Răspuns #7 : Sâmbătă, 12 Martie 2011, 13:48 »
ma preocupa perfectionarea, sa am rezultate bune, dar atit. ascensiunea, recunoasterea meritelor, functii, nimic din toate astea nu m-au atras. o fi gresit asa?

ascensiunea este rezultatul recunoasterii meritelor in urma performantei.
recunoasterea meritelor duce la motivare.
motivarea duce la o o nevoie de perfectionare continua, este ca un cerc :).

ascensiunea profesionala inseamna evolutie in cariera, inseamna crestere financiara, inseamna dezvoltare personala.

silviu

  • Vizitator
Răspuns: Ce te ajuta si de ce ai nevoie intr-o cariera?
« Răspuns #8 : Sâmbătă, 12 Martie 2011, 16:39 »
cand aud de cariera, un termen sosit in mare graba odata cu capitalismul asta de tip sud-american, mi se face rau. rau de cariera :( e ca si cand in loc sa faci sex, alegi sa faci aerobic, ca asa-i la moda. apropo! cei care vor musai sa faca cariera (scuzati cacofonia), se numesc carieristi? :-\ nu cumva sunt aia care, mangaind costumul sefului, ii spun: vai! sefu, aici era sa aveti o scama :(
oribil! >:(

marcutza

  • Vizitator
Răspuns: Ce te ajuta si de ce ai nevoie intr-o cariera?
« Răspuns #9 : Sâmbătă, 12 Martie 2011, 16:45 »
:) "carieristii"  NU sunt musai lingai si aspiratoare pt scamele sefilor @silviu.

sunt persoane carora chiar le pasa de anii in care au invatat, de anii in care au muncit pe branci ca sa ajunga in varf si sa se poata mentine acolo :) cu riscuri destul de mari, pierderea casniciei samd. :)

si crede-ma ca preferau si sexul dar si cariera ;)

adria

  • Vizitator
Răspuns: Ce te ajuta si de ce ai nevoie intr-o cariera?
« Răspuns #10 : Sâmbătă, 12 Martie 2011, 17:06 »
marcutza, am citit cu interes ce s-a scris
din pct meu de vedere, as vrea sa am o "cariera" in casa, adica, sa am o familie de care sa am grija, cu tot ce implica asta, mancare, curat, spalat, probleme de rezolvat, etc.
binenteles, si cu distractie
sigur ca am deja o familie, dar, sunt convinsa ca tu stii la ce ma refer
niciodata nu mi-am dorit o cariera profesionala, am considerat ca asta e treaba omului de langa tine
da, stiu, eu sunt mai conservatoare
nu stiu daca este de bine sau de rau treaba asta, dar, eu asa am simtit dintotdeauna
serviciul pt mine nu a fost decat o "supapa"
poate ca multi ma vor critica, dar nu-i nimic, macar eu asa simt

marcutza

  • Vizitator
Răspuns: Ce te ajuta si de ce ai nevoie intr-o cariera?
« Răspuns #11 : Sâmbătă, 12 Martie 2011, 17:08 »
@adria :* iti respect optiunea si nu o comentez :*

cariera profesionala sau cariera in casnicie, tot in tiparele performantei, motivarii si dezvoltarii intra ;)


iulia17

  • Vizitator
Răspuns: Ce te ajuta si de ce ai nevoie intr-o cariera?
« Răspuns #12 : Duminică, 13 Martie 2011, 16:08 »

eu nu cred ca sunt potrivita pt o cariera. imi lipseste ambitia, dorinta de a iesi in frunte. categoric n-am stofa de lider.
nici scame nu stiu sa adun...  :(


Offline steliana

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 5133
Răspuns: Ce te ajuta si de ce ai nevoie intr-o cariera?
« Răspuns #13 : Joi, 07 Aprilie 2011, 10:36 »
cred ca indiferent de caz ...
ar trebui identificate si fructificate la maxim, propriile calitati
sa avem puterea sa inabusim propriile defecte
dar cel mai important pentru mine, pana acum ... au fost oamenii pe care i-am avut in jurul meu

detin o functie in care mi se poate schimba seful la sase luni ...
am invatat sa analizez comportamente
am invatat sa separ ... orizonturi de interpretare
mai am inca de invatat ...
nihil sine deo

marcutza

  • Vizitator
Răspuns: Ce te ajuta si de ce ai nevoie intr-o cariera?
« Răspuns #14 : Joi, 07 Aprilie 2011, 10:52 »
Teoria alegerii profesioanle a lui John Holland este una din cele mai cunoscute astfel de teorii. Acesta vorbeste de 6 tipuri de structuri personale cu inclinatii diferite catre varii profesii:

1. Tipul realist - prefera activitati ce implica lucrul cu echipamente si masini de orice fel.
2. Tipul cercetator - prefera activitati care se bazeaza pe observatie, cercetare, analiza, evaluare si rezolvare de probleme.
3. Tipul artistic - prefera activitati bazate pe nonconformism, creativitate, imaginatie si medii de lucru nestructurate.
4. Tipul social - inclinat catre activitati de lucru cu oameni, de suport si consiliere, evitand activitatile care includ masini si echipamente
5. Tipul intreprinzator - inclinat catre activitati de influentare, persuasiune si conducere a celorlalti
6. Tipul conventional - inclinat spre activitati de lucru cu cifre si documente, spre un mediu de munca ingrijit, detaliat, bazat pe instructiuni clare.