Singles Happy Travel. Club de socializare

Excursii si evenimente => Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre => Subiect creat de: admin din Marţi, 03 Aprilie 2018, 15:49

Titlu: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Marţi, 03 Aprilie 2018, 15:49
A aparut un loc disponibil.

06.06.2018
Rezervarile la aceasta excursie s-au inchis ,nu mai exista posibilitate de suplimentare a locurilor.
Pretul pe care l-am obtinut la aceasta excursie este conditionat si de conditiile f stricte pe care ni le impun furnizorii nostri de servicii din Vietnam .
Am impartit ratele pentru aceasta excursie in asa fel incit  pina la jumatatea lunii noiembrie suma sa fie achitata integral pentru a putea face platile catre agentia partenera conform contractului pe care l-am semnat cu ei.


Tinem sa precizam: aceasta excursie este organizata nu doar in varf de sezon turistic, ci si in perioada celui mai important eveniment din Vietnam: Anul Nou Lunar, este un fel de Revelion al nostru, dar cu radacini si traditii mult mai puternice. Sarbatoarea se numeste lunar pentru ca stim, calendarul este bazat pe miscarile lunii. Cunoscut în Vietnam ca Tet Nguyen Dan, sau pur și simplu Tet, Anul Nou Lunar este o sărbătoare a primăverii și a anului viitor. Sărbătorile Tet încep de la începutul unui nou an, bazat pe calendarul lunar chinezesc. În calendarul gregorian, Anul Nou Lunar se încadrează între sfârșitul lunii ianuarie și jumătatea lunii februarie. În cele mai multe zone ale din Vietnam, festivitățile lunare de Anul Nou durează cel puțin trei zile. În acest timp, poporul vietnamez isi petrece timpul cu familia și prietenii,  reamintandu-si ceea ce au facut anul trecut. Am scris un articol despre aceasta sarbatoare in Vietnam, il puteti citi aici: http://www.singlescamp.ro/forum/index.php/topic,2715.0.html (http://www.singlescamp.ro/forum/index.php/topic,2715.0.html)
Am tinut sa va oferim, celor care mergeti acolo cu noi, ocazia de a vedea ceea ce foarte foarte rar agentiile turistice ofera, este usor de inteles de ce.

O sa gasim Vietnamul in haine de sarbatoare! Punctul culminant al festivitatilor va fi la mijlocul excursiei noastre, pe data de 5 februarie, atunci cand in Vietnam se va intra in Noul An! Asa ca o sa sarbatorim al doilea Revelion!

Tarif: 2050 EUR

Rezervari: http://www.singlescamp.ro/eveniment/excursie-vietnam-cambodgia-31-ianuarie-11-februarie-2019/ (http://www.singlescamp.ro/eveniment/excursie-vietnam-cambodgia-31-ianuarie-11-februarie-2019/)

Avans care sa confirme rezervarea: 300 EUR

Plecare: 30 ianuarie 2019, programul incepe in 31 ianuarie
Sosire: 10 februarie 2019

Zboruri Quatar Airways:

Plecare:
30JAN BUCHAREST OTP      - DOHA DOH         QR   222 12:10 18:00           
30JAN DOHA DOH           - BANGKOK BKK      QR   830 20:20 06:55+         
31JAN BANGKOK BKK        - SIEM REAP REP    QR  4475 11:35 12:35         

Intoarcere:
10FEB HANOI HAN        2 - DOHA DOH         QR   969 08:55 13:25         
10FEB DOHA DOH           - BUCHAREST OTP    QR   219 16:00 20:30   

Cazari
HANOI - SUNWAY HANOI HOTEL 4*
HA LONG - FLAMINGO CRUISE 4*
HCMC - EDEN SAI GON HOTEL 4*
CAN THO - TTC CAN THO HOTEL 4*
CHAU DOC - VICTORIA NUI SAM LODGE 4*
PHNOM PENH - PHNOM PENH HOTEL 4*
SIEM REAP - SOMEDEVI ANGKOR HOTEL 4*

Servicii incluse:
• Zboruri Bucuresti - Doha; Doha - Bangkok; Bangkok - Siem Reap; Hanoi - Bucuresti
• Cazare in hoteluri de 4* in camera dubla, mic dejun zilnic inclus
• Transferuri si transport cu microbuz dedicat grupului
• Taxele de intrare si vizitare in functie de itinerarul mentionat
• Ghid vietnamez vorbitor de limba engleza
• Excursie cu ambarcatiune
• Mese, conform celor indicate in program: 7 pranzuri + 1 brunch + 4 cine)
• Bilet de croaziera de la Phnom Penh la Chau Doc
• Insotitor de grup roman, pe toata perioada excursiei

Nu sunt incluse:
• zborurile domestice (interne):
02 FEB SIEM REAP REP - PHNOM PENH PNH 
06 FEB HO CHI MINH - HANOI HAN 
Impreuna, cele doua zboruri costa 230 EUR/persoana
• Viza de Vietnam, 25 USD/persoana, se achita la sosire in Vietnam cf autorizatie de la agentie
• Viza de Cambodgia, 35 €/persoana, se achita la inscriere, se obtine electronic
• Bacsisurile pentru ghizi si soferi, se achita la fata locului ghidului insotitor (cca 30 EUR/persoana)
• Asigurarea medicala de calatorie obligatorie, asigurarea storno optionala
• Alte servicii decat cele mentionate in program

Insotitor de grup din partea Singles Camp: Cindea Gigi 0040 745 106501

Program si servicii:

30 ianuarie Ziua 0 9.30 Intalnire pe aeroportul OTP, Bucuresti Henri Coanda, Plecari Internationale, in fata cafenelei Lavazza. Zbor Quatar Bucuresti - Doha 12.10 - 18.00. Conexiune Doha - Bagkok 20.20 - 06.55 (31 ianuarie)

31 ianuarie Ziua 1 Zbor Bangkok - Siem Reap 11.35 - 12.35. La sosirea in Siem Reap, veti fi preluati de pe aeroport si transferati la hotel pentru check-in. Timp liber, refresh apoi transfer la restaurantul unde se ia cina de bine venit. Cazare la Siem Reap.

1 februarie Ziua 2 Sosire SIEM REAP. Servicii: transfer, ghidaj si cina. CITY TOUR Dupa micul dejun, vizitati poarta de sud a Angkor Thom, Templul Bayon, Terasa elefantului presupus a fi fost sala de audienta a regelui. Continuam vizitarea cu terasa din Leper King - considerat a fi fost locul care gazduia ceremoniile regale. Dupa-amiaza, vizitam templul Angkor Wat. Urcam pe dealul Bakheng pentru un apus fantastic, cu panorama spre Angkor Wat si Baray. Pentru cina: show-ul Apsara Angkor Dance. Cazare in Siem Reap.

2 februarie Ziua 3 SIEM REAP - Servicii: turul orasului cu ghid, mic dejun, pranz si cina. Dupa micul dejun vizitam templul Banteay Srei construit in secolul 11 si Templul Ta Prohm. Plecam apoi spre aeroport pentru a lua avionul care ne va duce la Phnom Penh. Check in la hotel si incepem sa vizitam: Muzeul National, Piata Ruseasca, Monumentul Independentei si Templul Wat Ounalom. cazare in Phnom Penh.

3 februarie Ziua 4 SIEM REAP - PHNOM PENH. Servicii: mic dejun, pranz si ghid Dupa micul dejun plecam la Chau Doc, cu barca, pe delta Raului Mekong (5 ore pe apa in care veti intelege viata celor care traiesc pe Mekong). Ajungem in Chau Doc, de unde vom fi preluati si transferati la hotel. Check in si apoi timp liber. Cazare in Chau Doc. 

4 februarie Ziua 5 PHNOM PENH - CHAU DOC Mic dejun si ghid. Servim micul dejun si continuam calatoria e apa pe Mekong, pentru a vizita un sat de pescari Cham Village si moscheile de acolo. Ne intoarcem apoi la hotel pentru check out. Plecare apoi la Can Tho, bucurandu-ne sa vedem si sa intelegem viata locuitorilor din Mekong. Ajungem in Can Tho, check in, dupa care program liber. Cazare in Can Tho.

5 februarie Ziua 6 CHAU DOC - CAN THO Micul dejun, masa de pranz si ghid. O excursie pe apa de-a lungul Mekong Delta, pentru a vizita o piata plutitoare, cea foarte cunoscuta, Cai Rang. Vizitam si ne bucuram de savoarea fructelor locale, de gradinile de orhidee. O sa avem programata apoi o vizita la Binh Thuy Ancient House. Plecam la Ho Chi Minh City, cel mai mare si viu oras din Vietnam. Transfer la hotel si check in. Timp liber pentru a descoperi viata de noapte a orasului. Cazare in Ho Chi Minh City.

6 februarie Ziua 7 CAN THO - HO CHI MINH CITY Micul dejun, pranz si ghid. Dupa micul dejun plecam sa vizitam zona centrala ce contine multe cladiri construite in perioada dominatiei franceze: Notre Dame Cathedral, Sediul Central al Postei, Piata Ben Thanh. Dupa amiaza continuam vizitarea cu cartierul chinezesc si in apropiere Cho Lon, Piata Binh Tay, pagoda Thien Hau. Apoi plecare la aeroportul Tan Son Nhat pentru a lua avionul spre Hanoi. Ajungem in Hanoi, check in si apoi relaxare. Cazare & in Hanoi.

7 februarie Ziua 8 HO CHI MINH CITY - HA NOI Mic dejun, pranz si ghid La ora 8:00 dimineata plecam de la hotel. Dupa o calatorie interesanta de 3,5 ore vom ajunge la Ha Long. De-a lungul drumului sunt insirate geometric orezariile si satele vietnameze. O sa fim apoi transferati cu un tender pe un hotel plutitor de lux. O sa fim primiti cu un coctail  iar apoi o sa savuram o masa vietnameza cu fructe de mare locale proaspete. O sa porniti intr-o croaziera, printre fantasticele formatiuni carstice ce se ridica deasupra marii. Splendidul Golf Ha Long, inclus de UNESCO in Patrimoniul Mondial, are aproape 2.000 de insulite acoperite in varf de o vegetatie de jungla densa. Legenda spune ca acest golf s-a format cand un dragon s-a aruncat in mare si, trantindu-si coada cu entuziasm, a sculptat regiunea intr-un arhipelag. Turnurile carstice care se ridica la sute de metri de apele golfului se pare ca l-au inspirat pe regizorul James Cameron in crearea decorului filmului Avatar. Trecand printre insulite, o sa ajungem cu barca la Pestera Liliecilor (Hang Doi), unde vom avea trei optiuni: sa vizitam un sat de pescari, sa intram si sa vizitam pestera sau sa ne relaxam la bordul ambarcatiunii...O cina vietnameza o sa fie servita la bord si tot acolo o sa ne petrecem noaptea...in paradisul Ha Long Bay. 

8 februarie Ziua 9 HA NOI - HA LONG Mic dejun, brunch, cina si ghid. Relaxare sau luati o lectie de Tai Chi pe punte, admiram apoi rasaritul, de pe punte. Plecam cu ambarcatiunea spre Grota Surprizelor. Un brunch va fi servit intre 8:30 si 10:00 dimineata. Vom porni apoi sa navigam spre Ha Long Bay pentru relaxare si fotografii. Croaziera ne intoarce la Hon Gai si ajungem la Ha Long la aproximativ 11:30 AM. Ne intoarcem la Hanoi, unde ajungem in jur de 16.00. Timp liber, relaxare sau shopping. Cazare la Hanoi. 

9 februarie Ziua 10 HA LONG - HA NOI Mic dejun, Brunch, Cina si ghid. Ghidul și soferul se vor prezenta la ora 08.00 la hotel. Vom avea un transferul cu microbuzul, apoi o vizită la mausoleul Ho Chi Minh (dacă este deschis pentru vizitare), un loc important de pelerinaj pentru vietnamezii, Casa Ho Chi Minh pe Stilts, construită în stilul minorităților etnice din Vietnam, înconjurată de verdeață și gradini liniștite, Pagoda cu o coloană, construită în secolul al XI-lea, de lemn pe un singur stâlp de piatră, asemănător cu o floare de lotus, simbol al purității. Apoi, vă puteți bucura de o vizita la Muzeul de Etnografie, un centru valoros pentru păstrarea patrimoniului cultural al celor 54 de grupuri etnice din Vietnam. Dupa-amiaza, vizitatm Templul Literaturii, infiintat in 1070 de imparatul Ly Thanh Tong, si dedicat filozofului chinez Confucius. Apoi, vizitam Lacul Hoan Kiem - cel mai frumos lac din Hanoi, templul Ngoc Son - construit pe o insulă în secolul al XIX-lea. Înainte de a vă retrage în hotel, mergem în cartierul istoric vechi din Hanoi, cu ale sale 36 de străzi renumite pentru mărfurile vândute odată acolo, Hang Be market - o piață tipică vietnameză de zi. Înapoi la hotel. Cazare în Ha Noi

10 februarie Ziua 11 Mic dejun la pachet, check out hotel, transfer la aeroport, zboruri spre tara:
10FEB HANOI HAN  - DOHA DOH         QR   969 08:55 13:25         
10FEB DOHA DOH  - BUCHAREST OTP    QR   219 16:00 20:30   

:oops:!!!! Precizari referitoare la inscrierea in excursie. Am anuntat aceasta vacanta, cu 10 luni inainte de perioada de desfasurare pentru a fi siguri pe rezervarile de avion pana la destinatie si de zborurile domestice (cele interne).
 
Inainte de inscriere si rezervare cititi va rog cu atentie serviciile incluse si cele care nu intra in tarif, programul excursiei, si particularitatile acesteia. Cantariti daca este sau nu potrivita profilului de turist pe care il aveti.

La actiunile noastre se pot inscrie doar persoane single (fara partener), care inteleg si respecta conditiile de calatorie si de petrecere a vacantei intr-un grup. Respecta orele de intalnire, pe cei cu care au plecat in excursie, armonizeaza cu cei din jur, sunt toleranti, nu au tabieturi excesive care pot deranja sau care nu pot fi satisfacute in conditiile unui grup. Care nu sunt genul "eu vreau acolo nu acolo", care au mereu critici, remarci...Dorim sa oferim o atmosfera de vacanta cu prietenii, nu ceva rigid, formal si pur turistic. Asteptam oameni veseli, deschisi, care armonizeaza usor intr-un colectiv. Asta pentru ca atmosfera sa fie la fel ca in toate actiunile noastre.

La fel ca la toate actiunile noastre, informatiile si detaliile legate de aceasta excursie, vor fi transmise si vor aparea DOAR pe acest topic. O sa gasiti aici detaliat si din timp tot ce aveti nevoie pt pregatirea excursiei. Comunicarile nu se fac deci telefonic si nici Email, avand in vedere ca am facut deja aceasta precizare in prezentarea actiunii avem rugamintea sa nu ne solicitati informarea in alt mod.

Inscrierile in excursie se fac pe site-ul www.singlescamp.ro (http://www.singlescamp.ro). Imediat dupa inscriere veti primi un Email care contine datele agentiei si care va comunica in ce mod si unde se face plata avansului.  Toate actiunile noastre sunt organizate printr-o agentie turistica specializata pe turismul de grup Bon Voyage Sibiu, singura autorizata OSIM in Romania sa organizeze „evenimente, vacante si excursii pentru persoane single Singles Camp.

In caz de renuntare nu puteti gasi usor un inlocuitor! Zborurile sunt nominale si nu pot fi transferate. Conditiile de renuntare sunt cuprinse in contractul pe care il incheiati cu agentia si sunt prezentate general pe site-ul nostru aici: http://www.singlescamp.ro/conditii-de-renuntare-la-o-actiune/ (http://www.singlescamp.ro/conditii-de-renuntare-la-o-actiune/)

Avand in vedere aceste precizari, va recomand sa va asigurati ca in perioada anuntata pentru excursie, nu o sa intervina probleme de servici sau de natura sa va impiedice sa plecati in vacanta. Pentru a preintampina pierderea avansului achitat, in situatii medicale, puteti incheia o polita storno, care acopera anumite situatii f.serioase. 

Pentru ca mergem acolo de Revelionul vietnamez:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Tet-holiday-800x615.jpg)

Fotografii...o sa va convingenti insa ca realitatea este mult mai frumoasa!

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Vietnam-Cambodgia-5.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Vietnam-Cambodgia-4.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Vietnam-Cambodgia-2.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Vietnam-Cambodgia-3.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Vietnam-Cambodgia-1.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Vietnam-Cambodgia-6.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Vietnam-Cambodgia-7.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Vietnam-Cambodgia-8.jpg)


Cateva filmulete de prezentare a unora dintre locurile pe care urmeaza sa le vizitam: 


Hanoi:

! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=eJutT4VRYro#)

! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=ni-MSiQQm1A#)

Spectacol de papusi pe apa:

! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=4pl0gMHsI1k#)

Halong Bay:

! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=gx3-JfGgAQE#)

! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=CEtnb6aJNeY#)

Ho Chi Minh

! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=35Z4GGvCmlU#)

Cai Be Floating market

! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=m_euJt--GHs#)

Cham Village

! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=7y1HD7d7jcU#)

Phnom Penh:

! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=TsWBgfqSJm4#)


Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 31 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Vineri, 06 Aprilie 2018, 13:21
Rezervarile sunt deschise. Prioritate au cei care deja ne-au transmis intentia de participare. Inscrierile se fac aici:

http://www.singlescamp.ro/eveniment/excursie-vietnam-cambodgia-31-ianuarie-11-februarie-2019/ (http://www.singlescamp.ro/eveniment/excursie-vietnam-cambodgia-31-ianuarie-11-februarie-2019/)
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 31 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: albinuta1973 din Miercuri, 18 Aprilie 2018, 18:48
buna   astept raspuns daca mai sunt locuri libere   sunt noua in acest grup si nu stiu prea multe dar sper sa prind vechime incetisor
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 31 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: albinuta1973 din Miercuri, 18 Aprilie 2018, 18:49
MULTUMESC
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 31 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Joi, 19 Aprilie 2018, 09:51
Albinutza, eu nu am posibilitatea sa fiu 24/24 aici. Nici sa raspund imediat. Dintr-un motiv simplu: pe langa activitatea de organizare a actiunilor, de alegere a locatiilor, de indrumare online, in jur de 170 de zile pe an sunt plecat cu grupuri, pt ca oamenii de aici sa poata beneficia de ceea ce stiu. Acum sunt plecat cu un grup in Maroc, iar o zi am petrecut-o in Sahara. Si este cam greu de raspuns de acolo...

Valabil pt toti cei noi: ceea ce cerem noi la profilul participantului este INTELEGERE si toleranta. Si la intelegere intra si rabdarea. Si tot pt cei noi: incercati ca in primul rand sa cautati raspunsurile singuri, citind ceea ce se explica pe site, pe forum in diferite situatii. Asta va ajuta sa intelegeti intreg modul nostru de lucru.

Punctual, raspunsul la intrebarea pusa, este foarte usor de gasit: atata timp cat pe site apar locuri libere, cat sistemul de rezervare nu arata ca s-au epuizat, atata timp cat se poate face inscriere, este logic ca sunt locuri libere.
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 31 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: Irina L din Luni, 21 Mai 2018, 19:36
Buna ziua. Am o intrebare in legatura cu viza pentru Cambogia. Trebuie sa o obtinem fiecare personal in momentul in care achitam avansul, sau se poate mai tarziu? Sau trebuie doar sa depunem banii in contul agentiei?
Intreb pentru ca eu am pasaportul expirat si pe site -ul MAE scrie ca avem nevoie de pasaport valabil 6 luni de la intrarea pe teritoriul statului. Faptul ca nu am pasaportul valabil acum reprezinta un impediment pentru excursie?
Multumesc frumos.
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 31 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Luni, 21 Mai 2018, 19:50
Suntem acum doar in faza de inscriere - rezervare loc. Nu este o problema ca la inscriere pasaportul nu este valabil, se poate achita avansul pentru ocuparea locului. Dar pentru a rezerva zborul agentia are nevoie de un pasaport valabil, deci va fi nevoie sa urgentati obtinerea.

Termenul de 6 luni se refera la momentul in care se intra in Cambogia, nu la data de azi. Pt viza de Cambogia o sa procedam mai incolo, colectiv.
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 31 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: Irina L din Luni, 21 Mai 2018, 22:49
Multumesc frumos
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 31 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: dauina din Marţi, 22 Mai 2018, 09:59
Viza pentru Cambogia se obtine simplu la sosire, pe aeroport! Poate fi ceva coada, in functie de cate avioane sosesc atunci, dar se inainteaza relativ bine.
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Vineri, 01 Iunie 2018, 11:06
💥🌍🏵️ Anunt pe cei care isi doresc sa calatoreasca impreuna cu noi in Vietnam- Cambogia, ca mai sunt doar 2 locuri disponibile. Exista si pentru aceste locuri inscrieri, dar pana in acest moment nu au fost confirmate prin plata avansului.
🚩Ocuparea celor 2 locuri se va face in ordinea achitarii avansului. Este practic...ultimul clopotel! 📣

Va anunt de asemenea, pe cei care sunteti inscrisi, ca am completat detaliile de zbor, le puteti consulta in mesajul principal.
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: Bon Voyage din Miercuri, 06 Iunie 2018, 13:13
06.06.2018

Nu mai sunt locuri.
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Joi, 27 Decembrie 2018, 18:38
Avem un loc dintr-o renuntare. Cine doreste sa ocupe acest loc, sa anunte agentia si sa se inscrie pe site: https://www.singlescamp.ro/eveniment/excursie-vietnam-cambodgia-31-ianuarie-11-februarie-2019/ (https://www.singlescamp.ro/eveniment/excursie-vietnam-cambodgia-31-ianuarie-11-februarie-2019/)

Pentru cei rezervati: am sa revin curand cu mai multe informatii legate despre aceasta excursie.
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Vineri, 28 Decembrie 2018, 10:02
Incepem cu informatiile pentru aceasta excursie.

In primul rand cele legate de plecarea din Bucuresti. Asa cum explicam in prezentarea excursiei, eu ca insotitor de grup, o sa plec direct din Tailanda, asa ca veti calatori singuri pana la Siem Reap.

Daniela Dimitrescu, pe care o parte o cunoasteti deja, daca nu va fi prilejul de a o face (pentru ca sigur o sa va intalniti si cu ea ca insotitor de grup) va veni in aeroport pentru a se asigura ca toata lumea a ajuns, sa va conecteze unii cu altii, pentru o calatorie mai usoara, in grup.  Numarul ei de telefon este: 0721 428.014. Va rog sa-l folositi doar in situatie de urgenta la aeroport.

Daniela o sa va astepte cu biletele de avion, la ora 9.30,miercuri 30 ianuarie, Aeroportul Henri Coanda, Plecari Internationale, in partea stanga a salii de intrare, in fata Lavazza. O sa aiba un ecuson Singles Camp.

Zborurile pe care o sa le aveti:

30JAN BUCHAREST OTP      - DOHA DOH         QR   222 12:10 18:00           
30JAN DOHA DOH           - BANGKOK BKK      QR   830 20:20 06:55+         
31JAN BANGKOK BKK        - SIEM REAP REP    QR  4475 11:35 12:35

Dupa cate vedeti, nu o sa stati mult in conexiuni, la Doha o sa fie chiar putin, in jur de doua ore. Va recomand sa fiti foarte atenti la porti, este posibil sa se mai schimbe. Stati grupati, este mai simplu si timpul trece mai repede.

Daca totul decurge cf programului de zbor, la ora 12.35 o sa ajungeti pe aeroportul din Siem Reap. Veti fi asteptati de ghidul local si beineinteles de mine.

Noi am trimis din timp agentiei partenere copiile pasapoartelor voastre pentru ca acolo sa fie mai usor cu obtinerea vizei de Vietnam, insa pentru Cambogia nu am facut nici un demers. Viza de Cambogia se poate obtine online pe site-ul oficial al guvernului https://www.evisa.gov.kh/(pe (https://www.evisa.gov.kh/(pe) alte site-uri se platesc taxe suplimentare mari) si costa 36 USD  sau foarte usor pe aeroportul din Siam Reap, taxa fiind mai mica, de doar 30 USD. Chiar daca acolo veti fi fotografia O sa aveti nevoie suplimentar de 2 fotografii 4 x 6 cm (uneori cer doar una) Desi initial ma gandeam sa facem online vizele, pentru a fi mai ieftin si unitar, o sa le facem direct in aeroportul Siem Reap. Dureaza 15 - 20 minute.

Deci nu uitati cand plecati de acasa:

- pasaportul - care trebuie sa valabilitate cel putin 6 luni de la data intrarii in Vietnam
- 4 fotografii 4 x 6 cm ( 2 pentru Cambogia si 2 pentru Vietnam
- un pix, pentru a completa cat mai repede formularele de viza
- bani cash
- card
- numarul de telefon al insotitorului de grup: Gigi Cindea 0040 745 106501 (este disponibil si in whatsapp)
- troler + eventual bagaj de mana. Acceptat gratuit de linia aviatica: 30 kg bagaj de cala si 8 kg bagaj de mana.

Referitor la bagaj. Ganditi-va sa luati cu voi doar strictul necesar. Nu ingramaditi in troler tot ce va vine la mana cu gandul, "poate imi trebuie". Avem mai multe check-in-uri si check-out-uri, deci manevrari ale bagajelor. Nu are cine sa va ajute, ganditi-va la acest aspect, nu exista servici inclus de a lua trolerele din camere si a fi duse la masina. Deci luati cu voi doar atat cat credeti ca puteti duce usor. Parerea mea este ca nu aveti nevoie de mai mult de 15-16 kg, este perioada calda, hainele si incaltamintea sunt mai usoare. Incaltaminte sport, usoara, cu talpa care nu aluneca, sa fie deja purtata, nu luati ceva nou. Tricouri din material care sa respire, NU din bumbac. Transpirati, umiditatea este mare si veti simti un disconfort destul de mare. Daca nu aveti asa ceva mergeti la Decathlon, gasiti acolo sunt destul de ieftine. Tineti cont ca dimineata si seara trebuie sa aveti mainile si picioarele acoperite, este cea mai buna paza contra insectelor, in special al tantarilor. E bine de stiut ca malaria, care se transmite prin intepatura, chiar daca este declarata ca eradicata, tot mai face uneori cate o victima...Stiu ca se recomanda in zone de acestea sa iei profilactic medicamente contra malariei, dar sa stiti ca acestea pot da si efecte secundare. Asa ca mai bine va paziti natural. Luati pantaloni usori, o bluza cu mancei lungi care de asemenea sa fie cat mai "respirabila"..

Ca bagaj de mana va recomand un rucsac in care sa puteti avea zilnic cu voi pelerina, apa, poate un fruct, sapca.

Daca a venit vorba de sapca, deci de protectie...sa va spun ce va recomand sa aveti cu voi:

Majoritatea dintre voi nu au mai fost expusi in ultima perioada la soare, deci nu aveti pielea obisnuita cu razele calde...Protejati-va in fiecare zi si purtati cu voi in rucsacel un tub cu crema...O pereche de ochelari de soare este de asemenea bine venita

Si profilactic medicamente: in primul rand cele pe care le luati frecvent si apoi: pentru dureri de cap/gat /raceala: fiecare are preferatul lui: Nurofen, Eferalgan, aspirina, Fervex. Ceva pentru durere de gat – Strepsils sau orice altceva.
Antibiotic: exista antibiotice specializate pentru anumite tipuri de infectii, dar nu puteti avea toata farmacia dupa voi, asa ca discutati cu medicul de familie sa va prescrie (pt a putea cumpara) ceva mai general. Diaree: schimbati climatul, nu stiti cum reactionati la mancarurile de acolo, la tot felul de factori, asa ca neaparat ceva dintre – Saprosan, Imodium, Smecta, luati si voi ce stiti ca va face bine sau ce va recomanda farmacistul. Daca aveti probleme inverse, de constipatie, luati-va medicamentele favorite.
Dureri / aciditate gastrica: cine stie ce mancati si o sa va doara stomacul sau o sa simtiti arsuri. No-spa (pentru dureri) si Dicarbocalm (pentru arsuri). Dureri de muschi: daca va duceti sa vedeti locuri, cel mai probabil veti depune un efort mai mare decat acasa, asa ca e posibil sa aveti probleme cu durerile de picioare, mai ales dupa primele zile. Va recomand in mod deosebit aspirina, este excelenta pentru a preintampina febra musculara.
Zgarieturi si intepaturi de insecta: in mod cert, daca va duceti in zone cu probleme cu tot soiul de insecte, trebuie sa va luati spray anti-tantari si anti-alte vietati. Pentru tantari, cel mai bine este sa luati spray cu o valoare DEET egala sau mai mare de 50. Toate sprayurile din supermarketuri si farmacii au in general un DEET maxim de 30, care e destul, dar nu cand mergi in zone cu malarie sau cu alte boli. In Romania, nu am gasit spray cu DEET 50 decat la magazinul Himalaya din spate de la Cocor… dar puteti gasi probabil si pe net, si la alte magazine specializate in calatorii. De asemenea, in caz ca vreun tantar a trecut de „barajul” spray-ului, sa aveti creme, pentru a nu va scarpina non-stop :).
Creme antibacteriene: va taiati, va juliti, ca sa evitati o infectie bacteriana
Considerati ca ceea ce am scris este doar o recomandare. Este ceea ce iau eu in trusa mea, dar nu sunt medic si nici farmacist, deci nu pot sa sfatuiesc in alegerea si administrarea medicamentelor si nici nu pot sa generalizez medicamentatia mea pentru altii.

Despre bani.
Moneda nationala a Cambgiei este Riel Cambogian (KHR) Rata de schimb: 1 USD = 4 KHR. Aici nu o sa schimbam, pentru ca circula dolarul la fel ca in America. Nici nu va dati seama ca alta este moneda lor.
Moneda nationala a Vietnamului este Dong Vietnamez (VND). Rata de schimb: 1 USD = 23 VND (denominare, vechi mai are inca 4 zerouri). Ghidul vietnamez o sa ne dea toate detaliile necesare, unde schimbam, cat schimbam.

Ce este mai bine sa aveti la voi, USD sau EURO. Oricare dintre ele, dar trebuie spus ca USD este mai mult folosit si cunoscut in cele doua tari. LUati cu voi bancnote mici, cat de multe de 1 USD. O sa aveti nevoie, in multe locuri nu vi se poate da rest. Chiar si centi e bine sa aveti la voi, pt ca in Cambogia, care este mult mai ieftina, o bere de exemplu costa 50 de centi si e mai simplu sa platiti asa, decat sa vi se dea rest in rieli.

Bancomate sunt peste tot, comisionul este de cca 1 USD pe tranzactie. Asigurati-va insa ca banca la care aveti cardul are corespondenta si operatiuni acolo.

De cati bani aveti nevoie, cam cat credeti ca veti cheltui.

Pai hai sa incepem cu... inceputul (vizele) si sfarsitul (bacsisurile). Avem de achitat 30 USD la viza de Cambogia si 25 USD viza de Vietnam. Apoi bacsisurile cca 30 USD. Va rog sa le aveti in vedere, sunt anuntate...Deci total 85 USD

Apoi pentru mese. Avem incluse 10 mic dejunuri (unul box) + 7 pranzuri + 1 brunch + 4 cine, deci ne mai raman de luat si achitat in plus maxim 8 mese, ceea ce nu este mai mult de 100 USD.

Avem intrarile in tarif, croaziera, ambarcatiune, transferurile, transportul, ghizii. Deci cam...tot!

Raman costurile de impuls: racoritoare, cate o bere, fructe. Apoi cateva amintiri. Stiu eu, aici depinde de fiecare cam cat este dispus si...ispitit. Nu uitati ca vom fi in perioada anului nou asiatic, este posibil sa mai avem tentatii...

Parerea mea, ca una peste alta, ca buget minim sa aveti la voi 300 USD si alte cateva sute, de siguranta si just in case, pe card.

Vremea

Va fi destul de cald, cu maxime de 27 - 32 de grade, 22 grade noaptea. Ploaie nu se anunta in acea perioada, riscul este de 1 zi pe luna, dar cine stie? - de aceea v-am recomandat pelerina.

Despre organizare, reguli de calatorie

Toate serviciile (cu exceptia zborurilor) sunt oferite de o agentie premium din Vietnam, este cea invitata sa reprezinte an de an aceasta tara la targurile internationale de turism. Programul este fixat pe ore si TREBUIE sa-l respectam, pentru a ne incadra in vizitarea tuturor obiectivelor. Nu exista posibilitatea unui program alternativ, cine s-a inscris intelege cred ca nu ma pot imparti in doua si ca trebuie sa particip la actiunile comunicate. Cine insa este mai solitar si are nevoie de o intimtate turistica, pe raspunderea lui si cu programul facut de el, poate sa nu participe la actiunile noastre, in fond fiecare este liber sa-si organizeze vacanta cum doreste. Este insa important sa ajunga la locul de servire a meselor, pentru a beneficia de serviciile incluse in pachet, pentru ca nu se pot face returnari de bani pentru asta.

Nu se accepta intarzieri. Plecarea se face la ora anuntata, asa ca daca va cunoasteti persoane mai putin active, luati-va masurile de siguranta pentru a ajunge chiar mai repede. Respectam regula de turism international, cine nu vine la ora comunicata, este considerat NO SHOW.

In microbuz locurile nu sunt for ever...Ne schimbam intre noi, ne mai rotim, mai facem modificari, astfel incat toata lumea sa stea in fata.

Discutam doar in ora locala din fiecare tara. La fiecare coborare, la fiecare sfarsit de zi, comunicam ora de reintalnire. Daca nu ati auzit sau nu ati fost atenti, intrebati la coborare insotitorul de grup pentru a va asigura ca stiti la cat trebuie sa va prezentati.

Ghidajul este, asa cum am anuntat, in limba engleza. Daca nu stapaniti bine aceasta limba, apelati la insotitorul de grup sa va ajute individual cu traducere. Trebuie insa inteles ca nu se poate face o traducere completa, se extrage doar esentialul si nu povesti sau conversatii si de asemenea ca acest extra-serviciu se face doar la cerere, nu in mod automat. 

Listati programul de excursie pe ore, pentru repere. Cu mentiunea ca pot aparea anumite modificari, dar care - daca vor exista, vor fi comunicate din timp. Prezentarea este in engleza, asa cum am primit-o de la parteneri. Veti gasi aici si adresele hotelurilor si cele ale restaurantelor (aici insa mai pot aparea modificari)

DAY 1 (31 January 2019) 13:00 Arrive Siem Reap airport by flight. Meet by local guide and transfer to hotel for check in.  The rest of time is free at leisure. 18:05 Welcome Dinner at local restaurant.  Overnight in SIEM REAP. 
Meals: Dinner at Square 24 Restaurant – Add: Street 24, Achasvar, Siem Reap.
SAEM SIEM REAP HOTEL Address: Krom 6, Phoum Sala Kanseng, Sangkat Svay Dangkum, Siem Reap

DAY 2 (01 February 2019) 07:00 Have breakfast at hotel. 08:00 Visit South Gate of Angkor Thom, Bayon Temple, terrace of elephant – which used to be a base for the King’s grand audience hall, visit terrace of Leper King – supposed that it was a terrace housed the Royal ceremony.  12:30 Lunch at local restaurant. 14:00 Visit Angkor Wat. Climb Bakheng hill to have birds eye view of sunset, Angkor Wat and Western Baray.  19:00 Enjoy dinner with Apsara Angkor Dance show at Somadevi Hotel.    Overnight in SIEM REAP. 
Meals: Breakfast, Lunch, Dinner. 
Lunch at Samros Srah Srang Restaurant – Add: Angkor Area. Dinner at restaurant of Somadevi Hotel – Add: Sivatha Blv, Mondol II Village, Sangkat Svay Dangkum, Siem Reap. 
SAEM SIEM REAP HOTEL Address: Krom 6, Phoum Sala Kanseng, Sangkat Svay Dangkum, Siem Reap

DAY 3 (02 February 2019): SIEM REAP – PHNOM PENH  (Flight K6108 @ 15:25/16:25) 07:00  Have breakfast at hotel and check out.  08:00 Visit Banteay Srei temple built in the 11th century and Ta Prohm temple.  12:00 Have lunch at local restaurant.  13:30 Depart to airport to take flight to Phnom Penh.  16:25 Arrive Phnom Penh, pick up Group and transfer to hotel for check in. The rest of time is free at leisure.    Overnight in PHNOM PENH 
Meals: Breakfast, Lunch.   
Lunch at Sata Restaurant – Add: 134 Samdech Tepvong Street, Taphol village, Svay Dangkhom.   
SUNWAY HOTEL – DELUXE ROOM Address: No 1, street 92 Sangkat Wat Phnom, Phnom Penh

DAY 4 (03 February 2019): PHNOM PENH – CHAU DOC (B/-/-) 07:00  Have breakfast and check out. 08:00 Visit National Museum, Russian market, Independent Monument and Wata Ounalom.   12:00 Depart to Chau Doc by boat on Mekong Delta (start at 13:00) 18:00 Arrive Chau Doc, car and guide pick up and transfer to hotel. Check in hotel for relaxing.   Overnight in CHAU DOC. 
Meals: Breakfast only CHAU PHO HOTEL Address: Trung Nu Vuong, Chau Phu B, Chau Doc City, An Giang Province

DAY 5 (04 February 2019): CHAU DOC – CAN THO  07:15 Breakfast at hotel. Check out. 08:15 Take a boat to visit Fish ponds and Cham village with their mosques.  09:15 Depart to visit Tra Su Cajuput Forest.  10:15 Arrive and visit the impressive ecological diversity and wild natural beauty of forest.  12:00 Have lunch at Tra Su Restaurant. 13:30 Depart to Can Tho, enjoy the daily life of Mekong people on the way.  17:30 Arrive Can Tho, check in and relax at the hotel.   Overnight in CAN THO. 
Meals: Breakfast, Lunch.  Lunch at Tra Su Restaurant – Add: Tra Su Forest.   
TTC CAN THO HOTEL – DELUXE CITY VIEW ROOM Address: 02 Hai Ba Trung, Tan An, Ninh Kieu, Can Tho   

DAY 6 (05 February 2019): CAN THO – HO CHI MINH CITY  06:00  Car pick up and and transfer to the wharf to take a boat trip to visit Cai Rang floating market.   Visit fruit garden to see the daily life of Mekong delta people.   08:00 Back to hotel for breakfast.  09:30 Depart to visit Binh Thuy Ancient House.   09:45   Back to hotel for relax, then check - out 12:00 Have lunch at hotel restaurant.  13:30 Depart to Ho Chi Minh city, the biggest and very bustling city in Viet Nam.  17:30   Arrive Ho Chi Minh city, check in hotel and the rest of time is free at leisure.   Overnight in HO CHI MINH CITY.   
Meals: Breakfast, Lunch  Lunch at TTC Can Tho Hotel 
EDEN SAI GON HOTEL Address: 38 Bui Thi Xuan street, District 1, HCMC   

DAY 7 (06 February 2019): HO CHI MINH – HA NOI (B/L/-) (Flight VN 248 @ 15:00/17:10) 07:00 Have breakfast at hotel and check out. 08:30 Depart to visit central quarters where have many houses and buldings constructed under French domination: Notre Dame Cathedral, Center Post Office and Ben Thanh Market. Continue to visit China town near Binh Tay market, Thien Hau Pagoda.  11:30   Have lunch at local restaurant.  13:30   Depart to airport to take flight VN 248 at 15:00 to Ha Noi 17:10 Arrive Ha Noi, check in hotel and then the rest of time at leisure.  Overnight in HA NOI. 
Meals: Breakfast, Lunch.   Lunch: TBA.   
LACASA HOTEL  Address: 17 Pham Dinh Ho, Hai Ba Trung, Ha Noi   

DAY 08 (07 February 2019): HANOI – HA LONG (B/L/D) 07:00 Breakfast at hotel.  08:30 Pick-up at hotel and start the 3 and ½ hour drive to Hong Gai Tourist wharf.    12:30 Embark on Oriental Sails followed by a short cruise briefing. 13:30 Savor a delectable lunch as Oriental Sails cruise among the limestone islands of Bai Tu  Long Bay 15:30 Free to choose one of the below option:  Fishing village visit by bamboo boat/kayak: Those are interested in local daily life: take a bamboo rowing boat trip/ take kayaking by yourself (around 45 minutes) around Vung Vieng fishing village – one of the largest fishing viallges in Ha Long Bay to see the life of local fishermen. The village is set in closed lagoon, surrounded by mountains, excellent settings for some good photos.  16:30 Return to the boat, have a bath relax as the sun starts to set.  17:30 Enjoy Sunset Party on sundeck.  19:00 Dinner is served.  Overnight on board. 
Meals: Breakfast, Lunch, Dinner (On boat) ORIENTAL SAILS CRUISES – Address: Hong Gai Port, Ha Long City

DAY 09 (08 February 2019): HA LONG – HA NOI 06:30 Star your day with Tai Chi exercises or a photo hunt. 07:00 Catch morning view of seascapes with a cup of tea or coffee, have breakfast while cruising toward Thien Canh Son Cave.  09:00 Visit Thien Canh Son Cave in Bai Tu Long Bay.  09:30 Check out room. Lugguage can be delivered to the reception area.  10:30 While heading back to the harbor, have lunch on board.  12:15 Disembark Oriental Sails Cruise. 12:30 Transfer back to Hanoi.  16:30:  Arrive Ha Noi, re-check in and the rest of time is free at leisure.  Overnight in HA NOI 
Meals: Breakfast, Lunch. Lunch on boat. 
LACASA HOTEL Address: 17 Pham Dinh Ho, Hai Ba Trung, Ha Noi     

DAY 10 (09 February 2019): HANOI – CITY TOUR 07:00 Breakfast at hotel.  08:30 Depart to visit Ho Chi Minh complex as Ho Chi Minh’s Mausoleum, humble House-on- stilts, One Pillar Pagoda. 10:30 Visit Ethnology Museum, a valuable centre for the exhibition and the preservation of cultural heritages of the 54 ethnic groups in Viet Nam.  12:00 Have lunch at local restaurant. 13:30 Visit Temple of Literature, founded in 1070 by Emperor Ly Thanh Tong, and is dedicated to the Chinese philosopher Consucius.  15:30   Visit Ngoc Son Temple and Hoan Kiem lake, walk around the historic Old Quarter of Ha Noi with 36 streets named after the goods once sold there; Hang Be market – a typical Vietnamese day market, ancient house of local.  17:00  Back to hotel, take a rest before car pick up and transfer for farewell dinner.  19:00  Have dinner at local restaurant.  Overnight in HA NOI 
Meals: Breakfast, Lunch, Dinner. Lunch at 1932 Dong Phu restaurant – Add: 12 Hang Dieu street, Ha Noi Dinner: TBA 
LACASA HOTEL Address: 17 Pham Dinh Ho, Hai Ba Trung, Ha Noi   

DAY 11 (10 February 2019) 06:00 Take breakfast box and transfer to airport to take flight back home.   


Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Miercuri, 09 Ianuarie 2019, 17:59
Am pregatit ceva pentru a va face drumul mai usor si mai...informativ: cateva audioghiduri. Se gasesc toate intr-un fisier pe care il puteti descarca de aici:

https://wetransfer.com/downloads/6ab889a436a2515e4ba98e173572bf6620190109154539/913100721c8cf1efc1526c884478dc1520190109154539/2f5130

1. Dati click pe acest link

2. Descarcati fisierul in calculator

3. Deschideti fisierul descarcat cu winrar (are ultima actualizare, asa ca daca nu o aveti, va recomand sa faceti un upgrade al aplicatiei (este free)

4. In fisier se gasesc:
- Cambodgia (despre aceasta tara)
- Istoria Cambodgiei
- Vietnam
- Istoria Vietnamului
- Budism (despre religie)
- Delta Mekong
- Phnom Penh
- Ha Long Bay
- Ho Chi Minh sau Saigon
- Sieam Reap

5. Incarcati-le apoi ca pe niste melodii in telefon. Avand castile la voi, le puteti asculta pe drumul pana acolo...Eu zic ca sunt interesante si vocea mea de obicei are calitatea de a adormi... :)

Atentie! Link-ul este valabil doar 7 zile, dupa aceea nu mai este activ si nici nu am cum sa-l mai postez o data, sunt in Tailanda...
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: Amelia76 din Miercuri, 09 Ianuarie 2019, 21:42
Multumim, Gigi! :)
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Joi, 10 Ianuarie 2019, 08:43
Cu placere Amelia76! Ne vedem la Siem Reap!
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Joi, 17 Ianuarie 2019, 15:41
Maine eu plec spre Bucuresti, apoi spre Bangkok, cu grupul de Tailanda. Vreau inainte de a pleca sa mai recapitulam odata impreuna tot ce tine de plecare.

Sa vedem intai zborurile:

30JAN BUCHAREST OTP      - DOHA DOH         QR   222 12:10 18:00           
30JAN DOHA DOH           - BANGKOK BKK      QR   830 20:20 06:55+         
31JAN BANGKOK BKK        - SIEM REAP REP    QR  4475 11:35 12:35

Cand plecati de acasa verificati inca o data daca aveti pasaportul si fotografiile la voi ( 4 bucati 6 x4, doua pt Cambodgia, 2 pentru Vietnam)

La ora 9.30 Daniela o sa va astepte in aeroport si o sa va dea fiecaruia, urmatoarele documente:
- hotel voucher (este o lista colectiva, in care este trecut tot grupul)
- biletele de avion; cand ajungeti nu aruncati biletul de zbor, este posibil sa vi-l ceara
- asigurarile (cine a incheiat cu Bon Voyage)

O sa fiti doar 14 in grup, nu va asteptati sa fiti toti 19, pentru ca o persoana vine din Anglia (Claudia) si se va alatura cel mai probabil grupului la Bangkok,iar eu impreuna cu alte 3 persoane venim direct din Tailanda.

Aveti de grija la conexiuni, o sa fiti obositi si poate mai atipiti la Doha sau Bangkok. Stati grupati pe cat posibil, asa o sa va ajutati, o sa va puteti supraveghea reciproc.

Qatar Airlines este o companie foarte buna, cu servicii din cele mai bune dintre liniile aeriene. Aveti mancare buna la bord, entertainment la fiecare loc in parte, un touch screen unde puteti urmari filme, asculta muzica, sa va jucati. Pana la Doha faceti 4 ore, apoi stati in conexiune in capitala Qatar-ului nu mai mult de 2 ore, iar de acolo pana la Bangkok mai faceti inca 7 ore. La Bangkok timpul pana la conexiune este mai lung, o sa asteptati in jur de 4 ore. Din Bangkok pana in Siem Reap este maxim o ora. Deci total, de cand plecati din Bucuresti in jur de 18 ore. Pregatiti-va pentru un astfel de drum sa fiti cat mai comod imbracati si incaltati. Nu va ganditi la ce zice lumea, ci la cat de usor trebuie sa va fie. Luati si o pereche de casti cu voi, nu toate cele primite de pe avion sunt bune. Plus ca va ajuta sa ascultati audioghidurile pe care le-am inregistrat si vi le-am postat aici.

Buuun. Ajungeti la Siem Reap. Trebuie sa luati viza, altfel nu puteti iesi din aeroport. Rabdare, tact, fara nervozitati pt ca nu se stie cum reactioneaza cei de acolo. Prezentati ceea ce va aduce Daniela, 2 poze, pasaportul. Mai trebuie apoi sa achitati viza.

Eu am sa va astept cu ghidul la iesirea din zona de securitate. Va imbarcati in microbuz si mergem la hotel sa faceti check in-ul. Urmeaza free time, aveti nevoie de odihna. Seara iesim sa mancam undeva.

Inca nu stiu prognoza, dar am vazut ca in Tailanda, care este foarte aproape, vor fi 35 de grade. Luati-va cu voi imbracaminte cat se poate de lejera, prin care corpul sa transpire usor. Incaltaminte la fel, sa nu va supraincalziti. Sapca, crema de soare, ochelari de soare.

Va urez drum bun, sa ajungeti cu bine, sa ne intalnim veseli si pusi pe calatorie si ras! Pe curand!


Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Marţi, 12 Februarie 2019, 07:22
M-am intors in tara si primul soc a fost...frigul...Am sosit dupa 22 zile de soare, de 30 de grade, la zero grade...Am avut doua excursii conectate, una in Tailanda si una in Cambodgia - Vietnam, pe a carui tipic suntem.

As putea scrie o carte despre ce am vazut, despre ce am inteles acolo, despre ce am invatat. Din pacate, scriu cred a suta oara - timpul meu este foarte foarte limitat si oricat de mult imi place sa impartasesc cu ceilalti, nu pot s-o fac pe cat cat as vrea...

Am sa ma limitez la a va oferi imagini, din hotelurile in care am stat, locurile prin care am trecut, lucrurile care m-au impresionat. De fapt, fara sa exagerez, totul m-a impresionat in Indochina. Pentru ca totul era nou pentru mine, fiecare lucru se descoperea pe zi ce trece...

Am avut sansa unei agentii colaboratoare exceptionale, care mi-au asigurat liniste si incredere. Ne-au oferit hoteluri super, niste ghizi si soferi exceptionali. Eu am incercat sa merg mai departe, schimband cate ceva si adaptand la grupul nostru, apoi oferind intreg confortul la fiecare transfer. A fost fara indoiala cea mai grea excursie din punct de vedere logistic si turistic, din care sute am organizat. Eu consider ca mi-a iesit perfect, la atatea zboruri, transferuri, calatorii, ghizi, vizite nu am avut inatrzieri, nu am avut nici o problema.

Gata cu laudele, dar nu ma puteam abtine fara sa scriu despre bucuria realizarii a ceva aproape de perfectiune. Pentru mine este o satisfactie fara margini sa stiu ca am reusit si nu-mi putea refuza cateva cuvinte aici... :)

Ce m-a impresionat in primul rand acolo? In primul rand ospitalitatea lor exceptionala. Unde intrai, cu cine te intalneai si interactionai, aveai ocazia sa intelegi ca acolo lumea este altfel decat in Europa. Au o bucurie nedisimulata de a socializa, de a oferi, de a te vedea ca te bucuri. La noi pe continent asta a disparut de mult... :-[

Am fost extrem de norocosi sa petrecem anul lor nou (Tet) acolo. Intr-un hotel super-premium, cu balcoanele indreptate spre raul de pe care s-a lansat un foc de artificii unic. Sa vedem multimea aceea impresionanta de oameni, furnicarul cu scutere, flori...Pentru mine a fost o bucurie maxima...Mi-as dori mult sa mai duc si pe altii in acelasi perioada acolo, deja  am inceput negocierile.

Am sa revin cu fotografii...
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: Rentzi din Miercuri, 13 Februarie 2019, 00:33
Ai dreptate Gigi, mai rar excursii cu atatea transferuri si schimbari de ghizi si cazari in care lucrurile sa mearga perfect.
Voi reveni cu o descriere a excursiei dupa ce imi voi reveni eu, pentru ca readaptarea la ora si vreme e dificila. (Inteleg ca "tailandezii" nu si-au revenit inca...  ::) )
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: Rentzi din Miercuri, 13 Februarie 2019, 19:13
 :oops:
Ultima tzeapa in domeniul telefoniei mobile - roamingul la bordul avionului prin serviciul OnAir - Switzerland... 11,68 Euro + TVA la bordul avioanelor Qatar Airways. Te conecteaza automat si incepe sa iti ia bani fara nici un fel de avertisment, mesaj sau alta forma de atentionare. Abia imi amintesc de un mic sticker pe care scria OnAir si atat...  :smiley6600:  :buck2: .
De acum inainte trebuie urcat in avion cu telefonul oprit, pentru ca in Tailanda cand am ajuns aveam telefonul in modul "avion" in mod cert. Nu sunt absolut sigur de segmentul Bucuresti - Doha.
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Joi, 14 Februarie 2019, 08:24
Da, eu recomand mereu pe tot parcursul calatoriei "modul avion". Va fereste de orice problema in tarile in care serviciile de telefonie sunt scumpe si de asemenea economiste energia stocata in baterie.

Acum doua zile promiteam ca incep sa va arat cateva din cele peste 4.500 de fotografii, doar acum incep s-o fac. Incep cu primul contact cu Cambodgia: hotelul Somadevi Angkor Resort & Spa  4*, acolo unde noi cei patru, care am venit direct din Tailanda, ne-am cazat in prima noapte.

Aeroportul din Siem Reap este unul mic, dar cu o arhitectura frumoasa, amintind de pagode, foarte curat si mai ales bine organizat. Am completat 3 formulare, din care la obtinerea vizei am avut nevoie de doar unul. Obtinerea vizei este o formalitate, am achitat 35 USD si in 5 minute eram deja in fata serviciului de politie de frontiera. Acolo am mai predat un formular, am intrat apoi in zona de preluare a bagajelor si ne-am indreptat spre iesire. Inainte de exit, exista un serviciu de taxi, foarte corect si promt. Pana la hotel un minibus costa 15 USD. La iesirea din aeroport ni s-a retinut si al treilea exemplar, acela pentru declaratii vamale.

Drumul de la aeroport pana la hotel este unul foarte bine aranjat, are spatiu verde, copaci ornamntali. Ne-a impresionat diferenta fantastica dintre furnicarul din Tailanda si linistea din Siem Reap. Parca nu era Asia...Hotelul, exceptional, mobilier sculptat in mahon (am aflat ca o garnitura de doua fotolii uriase si o masa costa doar 4.000 USD. Asa ceva in Europa ar costa o avere...).

Iata cateva din imaginile pe care le-am luat atunci la sosire:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190017.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190018.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190019.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190020.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190021.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190022.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190023.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190029.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190033.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190048.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190050.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190051.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190052.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190053.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190054.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190055.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190058.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190059.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190060.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190062.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190064.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190066.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190076.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190079.jpg)
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Joi, 14 Februarie 2019, 08:41
Seara am iesit sa exploram Siem Reap. Nimic nu ne facea sa ne asteptam la ce a urmat sa vedem: un oras efervescent, dar in acelasi timp linistit, cu distractii de tip european combinate cu masaj si food-street-ul asiatic. Asa se si numeste de fapt zona: Food Street, locul in care poti bea un coctail cu doar 2.5 USD, sa bei o bere cu 0,5 USD, sa mananci un hamburger delicios de crocodil cu 5 USD, sa incerci specialitati din bucataria kmera sau fructe locale, mangostine sau rambutan. Muzica faina peste tot, o atmosfera excelenta de lenevit la o terasa, sau de plimbat. Nelipsite sunt si insectele prajite, dar pe care localnicii le consuma din ce in ce mai putin. Am surprins si acolo cateva imagini...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190087.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190088.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190089.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190090.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190091.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190092.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190093.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190094.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190094.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190096.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190098.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190099.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190100.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190100.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190102.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190103.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190106.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190107.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190108.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190109.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190111.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190115.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190117.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190119.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190121.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190122.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190123.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190124.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190126.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190127.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190128.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190129.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190130.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190131.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190132.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190133.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190136.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190137.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190138.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190139.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190140.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190142.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190144.jpg)
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Joi, 14 Februarie 2019, 14:54
Dupa o seara minunata, o noapte linistita si o dimineata scaldata in soare. Si un mic dejun copios...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190146.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190147.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190148.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190149.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190150.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190151.jpg)

A urmat transferul la celalalt hotel din Siem Reap, Saem 4*, o locatie boutique, foarte curata si cu o arhitectura tipic kmera...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190155.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190156.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190158.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190159.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190160.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190161.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190163.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190164.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190165.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190167.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190168.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190170.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190171.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190172.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190175.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190177.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190178.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190179.jpg)

La amiaza intalnirea pe aeroport cu ghidul si grupul sosit din Romania. Check in, refresh si o cina la un local exceptional:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190211.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190209.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190208.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190207.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190205.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190204.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190186.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190185.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190183.jpg)

Iar dupa cina, o noua vizita in Food Street...Sau Drink Street, ca e mai corect spus asa... :)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190213.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190219.jpg)
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Vineri, 15 Februarie 2019, 07:56
Imi continui calatoria, sarind insa peste majestuosul templu Angkor, pentru a va povesti mai intai despre mestesuguri. In prima seara, vazusem un soi de targ in care se vindeau produse, multe dintre ele adevarate opere de arta, departe de kitch-ul obisnuit al pietelor. Asa ca l-am intrebat pe ghid daca putem vizita un centru mestesugaresc, unde sa vedem ceva din arta folclorica kmera si nu doar.

Mi-a spus ca exista asa ceva, ca ne duce cu toata placerea si bucuria de a arata inca ceva din cultura kmera. Asa ca iata-ne in fata unei curti imense, superb decorate cu palmieri, flori si statui. Un circuit foarte inteligent gandit poarta vizitatorul prin fata unor mestesugari sau ucenici care lucreaza efectiv acolo. Am admirat inca o data talentul si grija organizatorica a cambodgienilor, in timp ce nu puteam sa ma gandesc cu tristete la cum nu stim noi sa ne prezentam obiceiurile, traditia, mestesugurile. Doar calitatea noastra de a da din gura tare si fara rost, fara substanta, fara continut, sporovaiala mai bine zis - este afisata si asta fara vreun efort organizatoric...  :-[ :'( Restul...nimic. Proiecte europene in care se consuma bani multi, fara eficienta, fara nici un rezultat. Dar sa ne lasam pe noi, si sa va povestesc despre ei...

Am vazut acolo sculptura in gresie, in piatra-sapun, in mahon, in tec, pictura traditionala, decoratie in foaie de plumb, tesutul matasii si prelucrarea ei ulterioara. Totul de un bun gust desavarsit. Cultura, educatie, interes, abilitate, rafinament. Daca as fi fost femeie cred ca as fi cumparat jumatate din magazinul de matasuri, atat de fine, de delicate, de frumos lucrate. Rochii si deux-piece-uri de influenta kmera, saluri ce curgeau unduios cand le atingeai...O minunatie locul acela...Si un exemplu pentru cei care se gandesc sa sprijine real turismul in Romania.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191054.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191055.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191059.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191062.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191065.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191068.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191070.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191071.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191072.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191075.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191076.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191081.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191082.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191083.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191085.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191087.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191088.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191092.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191094.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191095.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191102.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191113.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191115.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191119.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191120.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191122.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191123.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191124.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191126.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191132.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191136.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191137.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191141.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191143.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191145.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191147.jpg)
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Vineri, 15 Februarie 2019, 13:05
O seara exceptionala am petrecut-o la hotelul in care am fost cazati in prima noapte cei patru "tailandezi", pana la sosirea grupului. Mancare de toate felurile si pentru toate gusturile, o ambianta superba si un spectacol fascinant.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190621.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190625.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190629.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190631.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190632.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190635.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190636.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190637.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190640.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190643.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190644.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190645.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190665.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190669.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190698.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190700.jpg)

Am postat pe youtube, 3 filmulete cu secvente din show-ul de la cina.

www.youtube.com/watch?v=Oeo-oOkJawE (http://www.youtube.com/watch?v=Oeo-oOkJawE#)

www.youtube.com/watch?v=XY-BBKBOW48 (http://www.youtube.com/watch?v=XY-BBKBOW48#)

www.youtube.com/watch?v=M1zAoojVcEA (http://www.youtube.com/watch?v=M1zAoojVcEA#)
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Sâmbătă, 16 Februarie 2019, 14:17
In prima zi de vizitare din Siem Reap, programul initial ne-ar fi dus prea mult in soare si erau...35 de grade. Asa ca primul lucru pe care l-am discutat cu ghidul, inainte de soirea grupului a fost sa reorganizam cele doua zile de vizitare in Siem Reap. In prima sa facem Angkor-ul, din care sa alegem ce este mai "descoperit" pentru parcurgerea in prima parte a zilei, cand nu era atat de cald, apoi dupa masa de pranz sa vedem Wat Angkor, templul, templelor. Acesta este acoperit, asa ca il puteam vizita si daca temperaturile erau ridicate.

In a doua zi urma sa vizitam un templu si piata de manufacturi din centru. Am schimbat radical, considerand ca o zi de temple este arhisuficient si ca ar fi foarte interesant ca grupul sa vada un sat plutitor si cum se manufactureaza anumite produse traditionale. Din nou trebuie sa multumesc agentiei colaboratoare pentru intelegere si organizare, a facut ca totul sa iasa perfect, cu un cost suplimentar de doar...3 USD. Am avut ocazia sa ajungem in cel mai mare lac cu apa dulce, Tonle Sap ( in traducere lacul cu apa proaspata") si sa vedem unul dintre multele sate plutitoare de pe acesta.
În timpul sezonului uscat, Lacul Tonle Sap se varsă în râul Mekong, în vreme ce, în sezonul ploios, în timpul musonului, își schimbă direcția și se formează un lac imens, care inundă tot ce e în jur. De aceea, toate casele sunt cocoțate pe niște piloni înalți de zece metri, adică puțin peste nivelul maxim al apelor, din timpul musonului. În această regiune trăiesc aproximativ un milion de suflete, majoritatea fiind pescari sau agricultori.
Casele, de fapt intreg satul, cu biserica, scoala etc se muta de 6 ori pe an, functie de sezonalitate. Foarte adaptati sunt oamenii aceia. Cel mai mult m-a impresionat ospitalitatea lor, felul in care stiu sa interactioneze cu vizitatorii. Am ajuns si noi la o casa, in care am putut vedea cum este organizata viata lor. Aveau o punte larga pe care functiona si un mic local in care se serveau preparate din carne de sarpe si crocodil. Daca am incercat si noi? Bineinteles ca am gustat, majoritatea doreau sa experimenteze aceste delicatase. Sub casa era ferma de pesti, iar alaturat una de crocodili.

Autocarul ne-a transferat la cca 20 km de oras, intr-un port, de unde urma sa luam o ambarcatiune. Care s-a dovedit foarte comoda si panoramica. Barca ne-a fost rezervata doar noua, locuri erau cu mult mai multe decat eram noi.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190760.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190766.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190768.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190771.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190774.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190860.jpg)

A urmat apoi un parcurs pe apa, care ne-a dat ocazia sa vedem case, piete de peste, cherhanale.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190781.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190786.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190803.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190819.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190964.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190981.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190988.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191019.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191028.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191042.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191045.jpg)

Asa am ajuns la casa de care va vorbeam inainte:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190858.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190863.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190864.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190866.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190868.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190873.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190884.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190900.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190908.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190934.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190935.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190944.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190954.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190957.jpg)

Ferma de pesti:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190869.jpg)

Ferma de crocodili:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190858.jpg)

Carne de crocodil si sarpe, uscate:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190861.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190947.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190948.jpg)

Aici, carne de sarpe la gratar...Hmmm, delicioasa!

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190884.jpg)

Un copilas se juca cu un sarpe, l-am luat si noi si l-m transformat in vedeta...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190880.jpg)

O fetita din vecini a auzit zarva si a venit si ea intr-o jumatate de butoi, cu sarpele agatat de gat, doar doar va castiga si ea un banut...Pe punte nu avea voie sa urce, asa ca unii dintre noi i-au dat cate ceva...Tare mi-a fost mila de ea. Am avut sentimentul ca sunt neputincios in a ajuta oamenii...Tare rau m-am simtit, iar imaginea ei mi-a ramas foarte adanc intiparita in minte...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190881.jpg)
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Sâmbătă, 16 Februarie 2019, 15:12
Promisesem ca primul lucru cand ajung acasa, sa transmit, la fel cum fac de fiecare data, fotografiile catre toti cei care ati participat. Am vrut insa sa adaug, asa cum ma intelesesem cu Nicoleta pe drum si fotografiile ei, pentru ca stiu ca ia imagini foarte frumoase. Din pacate insa, nu am reusit sa fac ceea ce mi-am dorit. De cand am ajuns acasa, un blocaj de spate foarte sever m-a tinut la pat...Acum sunt mai bine, m-am recuperat 70%, am inceput sa merg prin casa, cred ca as putea sa si ies dar nu vreau sa risc, sa recidiveze. Mai am doar 10 zile si plec spre Cuba...Si trebuie sa fiu 100% apt.

Am pregatit fotografiile, urmeaza ca in seara aceasta sau maine dimineata sa le transmit. Imi doresc mult sa ramaneti cu cat mai multe amintiri din aceasta excursie...

Va urez un sfarsit de saptamana cat mai frumos!
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Sâmbătă, 16 Februarie 2019, 19:24
Am transmis fotografiile. Cine nu le-a primit sa-mi transmita un Email pe office@singlescamp.ro si le trimit din nou.

Continui cu prezentarea calatoriei noastre. Cu Angkor, giganticul edificiu religios din fosta capitala a Imperiului Kmer. Ridicat undeva între 1113 şi 1150, faimosul templu se întinde pe o suprafaţă de 200 de hectare. Doar complexul de temple de la Angkor Wat acoperă o distanţă de patru kilometri pătraţi, cuprinzând peste 100 de monumente şi temple, sculpturi, statui şi basoreliefuri. Angkor Wat a fost construit de Suryavarman al II-lea, care a dorit si ordonat ridicarea unui lăcaş de cult hindus dedicat zeului Vishnu. In tradiţia tantrică, Vishnu este considerat a fi forţa menţinătoare a vieţii, zeul erotismului, al apei, abundenţei materiale şi împlinirii spirituale.

Regele era un uzurpator, dobândind tronul prin uciderea unchiului său Dharanindravarman I. Setea sa de sânge avea să se manifeste des prin campaniile de cucerire din Vietnam, dar foarte abil diplomatic a redeschis caile de negot cu China. Devotamentul său era total faţă de zeul Vishnu pe care il considera protector si legitimator al puterii sale. Acum templul este budist. Foarte interesanta mi s-a parut remarca ghidului, un tip foarte bun cunoscator al istoriei, culturii si religiei din zona. Orice intrebare i-am pus mi-a raspuns fara sa se gandeasca prea mult. Iata ce zicea el: "Atata timp cat Cambodgia a fost de religie hindusa, granitele sale au fost largi si tara foarte bogata, datorita cuceririlor. Dupa ce am imbratisat religia budista, adica una pacificatoare, am ramas un pic de tara, saraca si fara putere".

Numele de Angkor Wat poate fi tradus drept „Oraşul Sfânt, care este un templu”. Datând de la începutul secolul al XII-lea, grandoarea arhitecturală a complexului de la Angkor Wat corespunde stilului clasic al templelor dinastiei imperiale Khmere, bazat pe arhitectura din sudul Indiei antice. Imperiul Khmer (802-1431) a fost unul dintre cele mai puternice imperii din Asia de Sud. Pornind din zona care corespunde teritoriului actual al Cambodgiei, acesta s-a expansionat treptat, cuprinzând Thailanda, Laos, Vietnam, Malaezia.

Pentru a parcurge intreaga zona a Angkor-ului iti trebuie cel putin 3 zile si nici atunci nu poti spune ca ai vazut tot. Pentru ca inca multe lucruri nu sunt descoperite, iar altele care au fost gasite, nu au fost montate. Panouri imense de piatra continand scene de lupta, de epopee, stau stivuite, asteptand a fi remontate. 

Angkor Wat este construit astfel încât să reprezinte Muntele Meru, axa centrală a lumii sau Casa Zeilor, în tradiţia hindusă. Înaltele turnuri ale edificiului au formă de boboci de lotus, acesta fiind unul dintre simbolurile zeului Vishnu. Angkor Wat este impresionant atât din punctul de vedere al dimensiunilor sale, cât şi din cel al detaliilor. Basoreliefurile ilustrează scene din MAHABHARATA şi RAMAYANA reprezentate fidel, conform scrierilor sanscrite hinduse. Exploratorul francez Henri Moulot este primul european care, în secolul XIX, a familiarizat Occidentul cu existenţa Angkor Wat-ului. El scria: „Această construcţie rivalizează cu  templul lui Solomon, fiind cu siguranţă înălţată de către un Michelangelo al antichităţii. Este mai măreaţă decât orice ne-au lăsat nouă grecii sau romanii.”

Sunt foarte multe de povestit despre acest urias complex, am tinut doar sa punctez ceea ce am considerat mai important. Un material care mi s-a parut bine documentat si prezentat este acesta: https://www.unanhaihui.ro/complexul-de-la-angkor-doua-parte/ (https://www.unanhaihui.ro/complexul-de-la-angkor-doua-parte/)

Fotografiile contin imagini luate in timpul vizitei noastre atat la templul principal cat si la unele mai mici, adiacente. Foarte interesante si impresionate sunt cele in care templele sunt sugrumate de radacinile uriasilor ficusi crescuti peste ele. Interesant este ca nu se face nimic pentru salvarea templelor. Explicatia: turistilor le place mult sa vada aceste imagini, asa ca pana una alta, copacii nu o sa fie sacrificati...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190221.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190224.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190233.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190238.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190239.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190241.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190243.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190246.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190250.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190255.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190258.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190259.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190266.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190268.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190271.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190272.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190278.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190281.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190284.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190295.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190296.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190311.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190313.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190331.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190341.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190345.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190352.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190356.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190371.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190375.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190395.jpg)

Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Sâmbătă, 16 Februarie 2019, 19:28
(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190399.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190402.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190406.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190411.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190414.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190415.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190419.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190422.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190425.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190428.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190433.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190442.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190452.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190459.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190462.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190470.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190473.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190476.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190487.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190488.jpg)
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Sâmbătă, 16 Februarie 2019, 19:31
(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190492.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190494.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190497.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190499.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190500.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190518.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190534.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190548.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190555.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190563.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190568.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190572.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190576.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190578.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190590.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190591.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190592.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190596.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190599.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20190601.jpg)
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Duminică, 17 Februarie 2019, 08:31
Povestea mea merge mai departe. Dupa Siem Reap, giuvaerul kmer, a urmat calatoria cu avionul pana la Phnom Penh, capitala Cambodgiei. Un oras vibrant, port pe fluviul Mekong, la confluenta cu raul Tonle Sap.

Numele orasului este legat de o legenda: se spune ca, in anul 1373, pe malul Mekongului, s-a construit un templu (Phonm), care a primit numele unei vaduve bogate (Penh). Hotelul in care am stat era chiar langa acest templu care a adapostit odata cele 4 statui gasite de Penh. Este inconjurat de un parc si e cocotat pe o colina. Alt obiectiv din apropiere, era chiar vis a vis de fereastra camerele mele de hotel: Ambasada SUA.

Phnom Penh este un oras cu o populatie ce depaseste 2 milioane de oameni si este centrul comercial, economic si politic al Cambodgiei. Un amestec de ospitalitate cambodgian, exotism asiatic si farmec indochinez te intampina acolo.  Este de asemenea o destinatie turistica relativ noua si daca acum un deceniu era o aventura sa mergi acolo, acum este ceva boem si chiar chic. Pe malul raului sunt o multime de terase, hoteluri boutique, cluburi.  O faleza superba de trece prin fata acestora, intr-o plimbare pe care o parte din grup am facut-o pe inserat, pe o vreme superba.

Unul dintre cele mai frumoase momente ale excursiei s-a consumat in acea seara, cand impreuna cu o ceata vesela si pusa pe aventura, am intrat in Night Market, aflata la 15 minute de hotel. Daca ajungi in Phnom Penh si nu ajungeti in Piata de Noapte, nu luati cina in acest loc, pierdeti jumatate din farmecul acestui oras...Asa ca daca ajungeti la Phnom Pehn, faceti cumva si daca sunteti o persoana deschisa si fara prea multe tabieturi si nevoie de confort, intrati in Night Market, comandati ceva de la tarabele-restaurant si savurati mancarea intinsi pe covoarele intinse in mijlocul pietii. Plimbandu-ma pe acolo am remarcat asezati o multime de europeni, sositi aici pentru atmosfera fantastica. Vai cat de mult mi-a placut! De acolo am plecat mai departe pe faleza si ne-am oprit la un bar de panorama unde am savurat coctail-uri si am admirat minunata priveliste. Atunci, in seara aceea, am inteles ca m-am indragostit de Cambodgia si tot atunci mi-au rasunat in minte descrierile facute de prietenul meu cel mai bun, o persoana care calatoreste mult in acea tara, intretinand o relatie universitara cu rectorul de acolo. El m-a tot indemnat sa vizitez Cambodgia si mi-a propus chiar sa petrecem impreuna trecerea dintre ani la Siem Reap...Nu am crezut cat poate sa fie de frumos...Fotografiile nu pot arata nici pe departe atmosfera de acolo, bucuria pe care am simtit-o impreuna cu cei care au vrut sa vada mai multe...

De pe fereastra camerei de hotel:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191194.jpg)

Templul care a dat numele orasului:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191204.jpg)

In plimbarea noastra am dat si de o nunta:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191209.jpg)

La intrarea in Night Market, niste tinere dansau, adunand bani pentru un orfelinat. Bravo!

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191211.jpg)

Am invitat grupuletul vesel, la o degustare de fructe. Multe dintre ele se consuma acolo cu sare si boia. Inclusiv ananasul. Si credeti-ma ca are un gust foarte bun.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191213.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191214.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191215.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191216.jpg)

Imensa "masa" intinsa in mijlocul pietii. Zeci de covoare, erau asternute pe jos si grupuri grupuri savurau mancarurile preparate in jur. Am vazut acolo atata bucurie, simpla, fireasca, naturala. Iti trebuie de fapt atat de putin pentru a spune "sunt fericit".

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191223.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191226.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191227.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191229.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191233.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191234.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191235.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191236.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191237.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191239.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191243.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191244.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191245.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191246.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191248.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191249.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191250.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191251.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191252.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191253.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191256.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191257.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191258.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191259.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191260.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191261.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191266.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191268.jpg)

Pe faleza Mekongului:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191314.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191317.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191319.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191321.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191323.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191326.jpg)

Clubul de vis a vis de barul panoramic in care am incheiat seara:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191334.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191335.jpg)

Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Duminică, 17 Februarie 2019, 18:17
Ne-a mai ramas doar o jumatate de zi de Cambodgia. Si am preferat sa mergem la Palatul Regal, obiectivul numarul 1 din capitala si sa mai vizitam un templu. In drum. Monumentul Independentei. Interesant mi s-a parut ca regele nu este casatorit, peste tot regalitatea tine sa aiba urmasi, deci trebuie sa aiba si o regina...Cel al Cambodgiei a preferat sa ramana necasatorit, dedicandu-se budismului.

Dimineata a inceput cu un mic dejun delicios...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191348.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191349.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191351.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191354.jpg)

Ghidul nostru din Phnom Penh. Ambii parinti i-au fost ucisi in perioada kmerilor rosii. Tristetea se vedea clar pe chipul lui...Un om foarte sensibil, de care mi-a placut mult.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191357.jpg)

Floarea budismului:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191375.jpg)

In curtea Palatului Regal:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191359.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191382.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191391.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191402.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191405.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191406.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191409.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191411.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191417.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191423.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191435.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191438.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191449.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191452.jpg)

La un templu, in apropiere de Mekong:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191454.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191456.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191460.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191466.jpg)


Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Luni, 18 Februarie 2019, 07:24
Vasuzem atat de multe si nu trecusera decat 3 zile...Inimaginiabil de interesante, de bogata, de noua pentru noi acea zona. Si vreau sa remarc: lumea baga Indochina in acelasi sac, crezand ca este similara...Nimic mai gresit! Sunt atat de diferite, Tailanda, Cambodgia si Vietnam. Si sunt convins ca Laos si Myanmar sunt la fel, foarte personalizate. Sunt atat de multe de descoperit acolo...asa ca m-am gandit sa revenim si la anul in zona...

Dar sa-mi continui povestea acolo unde o lasasem. Suntem la Phnom Penh, la jumatatea zilei. Pana la 11.00 am vizitat asa cum deja v-am spus Palatul Regal si  Wata Ounalom, templul de langa rau si in trecere Monumentul Independentei. Hotelul la care am stat este ultracentral, asa ca in 5 minute am fost in camera, gata de pregatirile de plecare spre Vietnam. Refresh si la 12.00 am plecat in port.

Zona de asteptare din port. Un imens restaurant cu mancare, bautura, foarte curat. Acolo am ramas o ora, de la 12.00 - 13.00, pana a sosit ambarcatiunea si am facut predarea catre ghidul vietnamez al pasapoartelor:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191475.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191476.jpg)

Drumul nostru pana in Vietnam a fost excelent ales de partenerii nostri, inedit si pitoresc: cu o ambarcatiune pe Mekong-ul inferior, trecand prin delta fluviului, pana la Chau Doc. Nu aveam prea multe informatii despre ambarcatiune, cum arata, ce gasim pe ea, daca suntem doar noi sau si altii. Om prevazator le-am spus tuturor inca de dimineata sa-si pregateasca ceva de mancare, 2-3 sandviciuri si niste apa pentru drum, fara sa stiu surpriza care ne astepta pe barca: aveam fiecare pregatit cate un mic sertaras in care se afla un sandvici, o banana, o turta de orez etc. Apa la discretie si culmea: barca avea un dozator de cafea, cu cea mai aromata din care am baut in aceasta excursie.

Credeam ca ambarcatiune este de tipul "Sagetii" cea care face legatura la noi intre Tulcea si Sulina, dar ceea ce am gasit m-a incantat de-a dreptul: in cabina scaune inalte tip Recaro si afara o terasa cu banci si mochetata. Exceptional, asa ca am avut in ciuda celor 6 ore de navigatie, o calatorie comoda. Unii au stat la soare sa se bronzeze, altii au tras cate un pui de somn inauntru sau pe punte, altii au citit, altii au stat cu ochii lipiti de peisaje. Extraordinar de frumoase...

Gata! - am plecat din portul din Phnom Penh:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191477.jpg)

Ambarcatiunea, dozatorul de cafea si...mancarea noastra:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191548.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191483.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191528.jpg)

IMG]http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191555.jpg[/IMG]

Navigam pe Mekong:

Vietnam-Cambodgia20191571
(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191571.jpg)

Am fost doar noi pe vas, ghinionul a fost doar ca in fata noastra era o barca ceva mai mare ca a noastra, dar ticsita de turisti: nemti, francezi si olandezi. Noi ne lafaiam 18 persoane pe 40 de locuri + terasa, pe cand ei erau asezati ca sardelele in cabina. De ce a fost ghinion? Pentru ca si la granita de iesire din Cambodgia (unde ca sa ajungem la ghiseu am escaladat o scara la 45 de grade - asezata astfel incat sa pricepem cat de usor se intra in Cambodgia, dar cat de greu se iese ;D ;D ;D) si la cea de intrare in Vietnam (unde am asteptat pe un doc plutitor impreuna cu ceilalti) pentru viza. Si am pierdut in total, apreciez eu, mai mult de 45 de minute din aceasta cauza.

Pe la 16.30 eram cu vizele luate si gata de ajunge la Chau Doc. Deja se facea simtita tot mai mult prezenta omului, pe malul canalului secundar, pe care intrasem din Mekong, se vedeau de-o parte si de alta case lacustre, ambarcatiuni - camin permanent pentru cei care traiesc legati de apa. Foarte interesant, plus luminile de apus...O seara superba.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191587.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191594.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191602.jpg)


Ne apropiam tot mai mult, cand in departare au aparut luminile orasului Chau Doc.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191618.jpg)

In imaginatia mea, urma sa dam peste o localitate tipica deltei de la noi, un soi de sat-oras, dar nu m-am asteptat nici un moment la ce am gasit acolo. Un oras plin de frenezia pregatirii Anului Nou (Tet). Lumea isi cumpara pomi de sarbatoare (asa cum avem noi bradul ei pun in fata casei un bonsai de piersic, dar diferit de cum este la noi, acolo este decorativ si are flori galbene), erau sute de scutere care purtau intreaga familie, ba chiar si cate un pom intre...O nebunie intreaga...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191629.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191633.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191634.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191636.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191655.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191657.jpg)

Piersic, pomul de Anul Nou Vietnamez:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/hanoi-flowers-36.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191624.jpg)

Cu mare parte din grup am decis sa mergem pe jos cu ghidul care ne asteptase in port. A fost grozav de interesant, am vazut atat de multe lucruri interesante: piata pomilor de Anul Nou, cea a orhideelor, parcul si apoi piata de fructe. De acolo am luat drumul spre hotel, dupa o zi plina - plina, cum de fapt au fost toate in excursia noastra.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191625.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191637.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191639.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191640.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191642.jpg)

Un spectacol, la fel cum era la noi acum 30 de ani. Se sarbatorea nu stiu cati ani de la crearea Partidului Comunist Vietnamez:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191644.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191647.jpg)

Simbolul orasului Chau Doc: Pestele. Ghidul ne spunea ca nu o sa gasim in intreg orasul statui a vreunei personalitati, ci doar a pestelui, pentru ca "el este cel care ne-a hranit si ne hraneste":

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191646.jpg)

Continuam plimbarea nocturna:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191648.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191650.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191652.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191654.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191658.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191660.jpg)

In piata de fructe si legume:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191661.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191662.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191664.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191665.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191666.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191667.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191669.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191670.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191671.jpg)

Intr-o curte tinerii repetau pentru traditiile de Anul Nou chinezesc:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191674.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191676.jpg)

Vietnamezii, la fel ca tailandezii si cambodgienii nu au mese fixe, ca noi europenii. Mananca cate putin, dar toata ziua. Chiar si noapte gasesti de mancare pe strada, semn ca si atunci le este foame...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191678.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191679.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191680.jpg)
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Luni, 18 Februarie 2019, 16:47
Una dintre zilele asteptata in mod special, a sosit! Urma sa vedem de aproape cum traiesc oamenii in Delta Mekong-ului. Citisem atatea lucruri despre alta, vazusem atatea documentare, dar vroiam sa vad cu ochii mei. Sa inteleg cu adevarat locul acela.

In port ne astepta unul dintre membrii echipajului cu care venisem pe Mekong din Cambodgia, l-am recunoscut imediat. Ne-a ajutat sa urcam in barca si gata, plutim pe apa. Nu departe o luam in stanga si tragem la o casa. Un ponton destul de larg, care se continua cu un soi de magazin si de acolo cu camerele de locuit. Sub intreaga casa era o uriasa cusca cu...pesti. Era una dintre cele 6000 de ferme. Casele ca si vaporasele locuinta sunt proiectate si construite dupa acelasi principiu: sa aiba in partea inferioara, cea imersata in apa, o cusca in care se cresc pesti. Li se da mancare si rand pe rand sunt scosi si vanduti. Este o industrie extrem de dezvoltata acolo, cea a pestelui, dupa cultivarea orezului evident.

Oamenii aia traiesc atat de simplu si atat de adaptat incat am rams uimit: aveau chiar si purcel si cateva gaini, ba chiar si niste gradinute plutitoare in care cultivau menta si coriandru. Foarte greu de explicat sentimentul pe care l-am avut acolo...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191694.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191695.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191696.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191697.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191703.jpg)

Pe aici erau hraniti pestii:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191706.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191707.jpg)

Somnul de Mekong. Asta era un puiut, cand creste mare ajunge la 250 kilograme:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191708.jpg)

Altarul casei:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191709.jpg)

Culori...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191710.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191711.jpg)

Vecina:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191713.jpg)

In plasele dintre case erau niste somni de 10-15 kg:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191714.jpg)

In vizita in jur:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191715.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191716.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191717.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191718.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191719.jpg)

Gradinile plutitoare:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191721.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191722.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191723.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191726.jpg)

O casa in miniatura. Aici se poate vedea in partea inferioara, cea care sta in apa, cusca in care "locuiesc" pestii. Deasupra de unde casa pluteste, locuiesc oamenii...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191728.jpg)

Viata grea, dar nu au uitat de frumos si sarbatori:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191731.jpg)

Casa - ferma de pesti:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191733.jpg)

Vaporas-ferma de pesti. Costa in jur de 75.000 USD, o avere in Tailanda! Are doua punti, pe una se locuieste si cealalta asigura flotabilitatea. Intre ele este...cusca de pesti...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191738.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191740.jpg)

Navigam mai departe:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191743.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191745.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191748.jpg)

...si ajungem intr-un sat pescaresc, musulman. L-am strabatut la picior, mirati de modul in care oamenii aceia pot sa traiasca asa. La una dintre case se pregatea o nunta, femeile erau stranse si pregateau bucatele...Mai incolo am vazut baietii atarnand ghirlande.

Sus in strada era o circulatie de nu-ti venea sa crezi de unde am venit. Am vizitat o moschee si ne-am intors pe alta alee a satului...La strada o grama de vanzatori de legume, fructe si pesti...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191751.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191753.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191755.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191757.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191758.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191761.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191762.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191764.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191766.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191768.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191769.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191770.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191774.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191775.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191779.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191780.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191783.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191786.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191788.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191789.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191793.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191795.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191798.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191799.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191801.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191803.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191805.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191807.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191808.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191809.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191810.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191811.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191812.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191813.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191814.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191815.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191817.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191819.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191824.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191825.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191826.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191827.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191829.jpg)

Vazusem deja atatea lucruri atatea lucruri si eram doar la jumatatea zilei...Dupa amiaza urma sa vedem o padure tropicala...
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Marţi, 19 Februarie 2019, 07:55
Da, eram la jumatatea zilei si vazusem intradevar atat de multe. Era ultima zi a anului vietnamez, noaptea urma sa se celebreze Tet-ul. Dar pana la petrecere, mai aveam inca atatea de vizitat.... :)

Foarte inteligent gandita logistic acea zi de excursie. Dimineata plecasem cu autocarul si bagajele incarcate de la hotelul din Chau Doc pana in port. De acolo o barca ne-a purtat in satul cu fermele de peste, apoi spre cel musulman de pescari. Ne-am intors in port si de acolo ne-am imbarcat in autocar in directia Can Tao. Pe drum urma sa vizitam o rezervatie de padure tropicala. Asa drumul pana in urmatorul oras ni s-a parut floare la ureche...Si am avut atat de multe obiective...Bravo colaboratorilor! :flori: Excelent gandit!

Padurea tropicala era in mintea mea ceva atat de inaccesibil, atat de salbatic incat vom da de tantati, de lipsa de civilizatie, chiar nu stiam cum va decurge aventura noastra acolo. Stam doar ca vom schimba doua barci, una mai mare la inceput, cu motor, de 10 locuri, apoi vom fi transferati in unele cu vasle, mai mici, de 3-4 locuri, depinde de..."incarcatura".

Am dat insa de un loc super-amenajat, la care se ajunge mergand pe jos cca 1 km, se traverseaza un pod si apoi se intra intr-o zona de asteptare unde sunt toilete, choiscuri cu cafea, racoritoare etc.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191846.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191847.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191848.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191852.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191853.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191854.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191856.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191857.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191860.jpg)

N-am asteptat mult si au sosit 2 barci, am impartit grupul in doua si am pornit...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191868.jpg[/IMG

Peisajele similare cu cele de la noi din Delta. Cu un plus la..noi! Frumos dar nu spectaculos pe cat ma asteptam. Se vedea ca totul e amenajat si turistic. Dar nu pot spune ca eram dezamagit, a fost ceva potrivit pentru grupuri, pentru turisti, nu era ceva gen adventure cum ma gandisem si care clra nu se potrivea ca profil pt o parte din noi...Asa ca mi-am multumit in gand ca nu era ceea ce ma asteptam. A fost comod, placut, relaxant. Dupa cca 15 minute, timp in care am trecut si printr-o padure inundata de eucalipti, diferiti de ce stiam eu, am ajuns in zona de schimb de ambarcatiune.

[IMG]http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191866.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191874.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191884.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191886.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191893.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191901.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191902.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191904.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191917.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191926.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191929.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191936.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191942.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191949.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191952.jpg)

Acolo am urcat un mal si am asteptat repartizarea pe barci. N-au trecut 10 minute si eram din nou pe apa! Uaaam era total altceva! Zona mi se parea mai salbatica, iar faptul ca se intra cu o barca fara motor imi confirma ca este mult mai naturala, fiind clara incercarea de protejare. Dar...dezamagire! Barca dupa 5 minute a virat si ne-a intors de unde ne-a luat...Frumoasa si aceasta plimbare pe apa, dar semana mai mult cu vaslitul pe lacul unui parc din centrul orasului, decat cu o aventura in padurea tropicala.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191968.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191971.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191973.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191976.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191978.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191981.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191983.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20191985.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192006.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192008.jpg)


Peisajele insa foarte frumoase, am vazut cateva pasari, iar amenajarea facuta in acel spatiu mi s-a parut exceptionala. Am inaintat apoi pe o poteca spre locul in care urma sa servim pranzul. Era plin de lume acolo, multi sosisera de sarbatoarea Tet-ului. Fiecare foisor era ticsit de oameni.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192049.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192054.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192012.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192017.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192021.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192022.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192023.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192024.jpg)

Va povestesc acum despre cum se mananca in Vietnam, pentru ca acolo am avut o experienta adevarata a felului in care inteleg ei sa manance. Intai de toate, trebuie spus ca ei mananca la mese foarte joase, pe niste scaunele ca de copii. Se aduna 7-8 in jurul mesei si pe rand se aduc: in mijloc o oala pt supa, ce are jos un mic aragaz; apoi ingrediente in boluri: sosuri si legume; slanina de purcel vietnamez! cu garnitura de papaya; foi de orez - sunt foarte fin si subtire coapte, permitand sa poata fi rulate; peste prajit sau copt, nu m-am putut dumiri prea bine- noi am primit "peste cap de sarpe", este o specie mult intalnita si gustoasa. Dupa ce se aduc toate astea la masa fiecare incepe sa-si creeze propria reteta. Ia din peste, pune intr-o foaie de orez, unde mai adauga poate ceapa, ardei, legume fierte taiate. Ruleaza, inmoaie un pic in supa, aseaza in bolul sau si apoi toarna sos peste. Hmmm este un deliciu, o nebunie! Apoi isi fac supa: in oala mai adauga una alta, isi aseaza in bol si mai pun dupa gutul fiecaruia alte ingrediente. La ei de baza este lemon grass-ul, menta si coriandru. Na, toate astea trei nu ma incanta, asa ca in bolul meu nu au aparut...Am preferat sa-mi pun mai mult orez, nelipsit de la orice masa si sa-mi imbogatesc totul cu sos. La desert am primit ceva fructe, dar eu eram deja la capitolul bere, asa ca nu am mai avut nevoie...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192025.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192026.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192029.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192031.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192032.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192045.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192047.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192048.jpg)

Masa pregatita si servita in acest fel, le da posibilitatea celor prezenti sa socializeze. Trebuie sa va spun ca ei beau foarte putin alcool si in general doar tinerii. Si dac tot beau ceva este bere si foarte rar o bautura de-a lor, se numeste vin de orez. Toata lumea rade, mananca si povesteste...Noi europenii, socializam la bautura, asiaticii la mancare.

Inedit locul pentru a intelege modul in care se mananca la ei, mi-a placut ideea de a fi dusi intr-un loc de genul acesta. Atata doar ca trebuie sa fi pregatit mental pentru a manca la fel ca vietnamezii, altfel rabzi de foame, pentru ca altceva nu se prepara acolo...Nu toata lumea se adapteaza, nu toata lumea este dispusa sa incerce lucruri noi si asta creaza o bariera in cunoasterea unui popor. Parerea mea este ca daca mergi in Rusia trebuie sa mananci ruseste, daca mergi in Maroc sa mananci ceea ce pregatesc pentru ei, la fel peste tot. Mancarea face parte din cultura unui popor si pot spun ca cunoasterea este incompleta daca nu intelegi si incerci sa te hranesti cateva zile ca ei...

Am urcat acolo intr-un turn de observatie care iti dadea posibilitatea de a vedea imensitatea padurii tropicale, dar si o panorama a muntilor dinspre Cambodgia. Am parasit locul cu o multime de impresii invalmasite in minte, dar pe care le-am asezat apoi in ordine...

Ne-am indreptat apoi cu autocarul spre Can Tao, cu gandul la petrecerea de Anul Nou (Tet). Pe drum se lasa inserararea, o imagine unica in lanurile de orez:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192094.jpg)

Am ajuns intr-un oras superilumiat si decorat, cu strazile pline de lume, pregatita sa intampine in strada Anul Nou. Hotelul, execeptional, la fel si personalul. Ne-au upgradat camerele, din city view in river view, ceea ce ne-a dat posibilitatea ca seara sa vedem focul de artificii din balcon.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192105.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192106.jpg)

In holul hotelului trona un porcusor vesel, simbolul anului vietnamez care v-a urma. Se spune ca in anul porcului o s-o ducem toti mai bine...

Receptia hotelului:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192102.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192104.jpg)

Si camera mea:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192107.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192108.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192110.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192112.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192114.jpg)

Din balconul camerei mele:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192115.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192116.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192117.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192119.jpg)

Nimeni nu avea rabdarea sa ramana prea mult in camera, toti doreau sa exploreze strazile orasului, asa foarte putin ne-am putut bucura de confortul exceptional al camerei. Unde mai pui ca eram pregatiti si cu doua sticle de sampanie pentru a sarbatori Anul Nou.
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Miercuri, 20 Februarie 2019, 19:17
Si am iesit in oras...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192121.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192122.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192126.jpg)

Mai intai pe faleza feeric luminata din fata hotelului,

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192127.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192128.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192131.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192133.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192137.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192141.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192143.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192145.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192151.jpg)

apoi pe malul apei,

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192158.jpg)

am traversat,

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192164.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192168.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192170.jpg)

si ne-am oprit la un restaurant panoramic...Minunat se vedea de sus...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192172.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192179.jpg)

Dupa ceva asteptare si....mancare, din nou in strada:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192211.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192212.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192217.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192223.jpg)

spre zona centrala, acolo unde se amenajasera aranjamentele florale de Anul Nou.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192227.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192228.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192231.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192233.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192234.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192235.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192237.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192241.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192243.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192245.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192247.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192248.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192251.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192254.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192256.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192258.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192264.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192266.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192267.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192269.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192271.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192274.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192276.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192278.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192282.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192286.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192289.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192290.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192292.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192297.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192301.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192304.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192308.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192317.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192319.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192321.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192324.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192326.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192328.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192332.jpg)

Intr-un final ne-am intors la hotel. Directoarea era intr-o continua agitatie, pregatea masuta cu ofrande pentru ora 00.00. Atata a aranjat-o, de atatea ori a intrat si iesit, a adaugat, a mutat...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192334.jpg)

In fata hotelului era o mare de oameni care asteptau focurile de artificii. N-am vazut pe nimeni sa bea, n-am vazut pe nimeni agresiv, nimeni nu tipa, nu se agita. Plin de lume, bucurie mare, dar decenta.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192337.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192340.jpg)

Am ramas un pic in holul hotelului, savurand acele momente fantastice pe care le petreceam acolo, la atatea mii de kilometrii de casa. Heli, o fetita guresa si cu o engleza impecabila m-a inveselit mai mult...Cand am plecat spre camera, m-a condus pana la lift...Acolo i-am facut o fotografie s-o am ca amintire...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192343.jpg) Nume

Cu o parte din grup, la o sampanie si un J&B, am privit minunatul foc de artificii. Petreceam a doua oara Revelionul:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192346.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192348.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192357.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192363.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192369.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192393.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192404.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192411.jpg)
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Joi, 21 Februarie 2019, 11:06
Dimineata in restaurantul hotelului ne astepta un mic dejun bogat, asa ca am zabovit un pic mai mult,

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192440.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192441.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192442.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192443.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192444.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192445.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192446.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192447.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192448.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192450.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192451.jpg)

 dupa care am plecat pe faleza spre zona de imbarcare...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192452.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192453.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192454.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192455.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192457.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192459.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192460.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192461.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192463.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192464.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192465.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192466.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192469.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192473.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192474.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192476.jpg)

Un obicei pe care l-am vazut si in afata templelor: eliberarea de pasarele. Cica aduce noroc...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192471.jpg)

primire tare faina a echipajului, fiecare am primit cate o esarfa folosita de viet in viata de zi cu zi: poate sa fie si bandana, si fular, chiar si brau...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192485.jpg)

Am inceput sa alunecam usor pe apa, am trecut prin Cai Rai, acolo unde intr-o zi de lucru este o imensa piata plutitoare. Acum am gasit doar un vanzator care din barca ce ii servea ca si locuinta si loc de munca, ne-a curatat si ne-a oferit ananas atat atat de dulce...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192492.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192494.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192509.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192510.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192518.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192522.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192527.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192528.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192530.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192536.jpg)

Am continuat apoi pana la o ferma demonstrativa, unde in pridvorul casei erau pregatite pentru "mainile indeamanatice" tot ceea ce era necesar pentru a prepara rulouri cu orez. Iar langa la foc, se prajeau niste foi mari si subtiri, cu un gust exceptional. M-am bucurat sa vad o parte din fete interesate sa incerce si sa invete ceva din bucataria vietnameza...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192537.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192539.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192552.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192554.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192555.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192559.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192560.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192575.jpg)
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Joi, 21 Februarie 2019, 11:53
De la ferma am luat-o pe "poteca" satului, curiosi sa vedem ce fac oamenii in prima zi de Anul Nou.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192576.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192589.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192593.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192595.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192596.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192597.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192598.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192599.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192600.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192601.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192603.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192606.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192619.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192622.jpg)

Ce ne-a impresionat a fost ospitalitatea extraordinara, bucuria de a vedea pe cineva ca le trece pragul. Ne-au oferit ce aveau ei pe mese: bere, porumb fiert, prajiturele, bomboane...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192613.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192615.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192630.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192633.jpg)

Eu, imbracat in tricou rosu, cu burtica impresionanta pentru un popor unde rar vezi oameni peste 70 kg, am fost imediat poreclit: Happy Buda. Si sa stiti ca nu a fost doar gluma, sau ceva de ras. La o casa mi s-a adus si asezat in brate un cocos, ziceau ei ca trebuie sa aiba succes deseara, cand urma sa lupte cu altul din vecini, apoi unii m-au batut pe burta, de la bunicul pana la nora, imi spuneau la fel, ca un astfel de..."Greucean" le aduce noroc. Au facut-o intr-un mod usor timid, cerandu-si de nu stiu cate ori permisiune, uitandu-se la mine daca fac vreo grimasa...asa ca nu a fost suparator de loc. Chiar m-a distrat ideea ca pot fi un aducator de noroc...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192636.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192647.jpg)

Ultima dintre familiile vizitate m-au retinut la ei la masa si pana nu am mancat (trebuie sa recunosc ca nu foarte incantat, dar acolo nu este frumos sa refuzi...) o bucata de un fel de salam cam ciudat, tot felul de prajiturele (asta mi-au placut) si pana n-am baut doua beri cu ei. Am ras, ne-am batut pe spate, ca mai mult nu ne intelegeam...Mi-a placut enorm ca am putut fi parte din bucuria lor de an nou...Ca am putut sa inteleg cum se comporta, ce fac, care sunt obiceiurile lor. Apropo de obiceiuri: de anul nou, politia inchide ochii 3 zile, astfel ca se pot organiza lupte de cocosi si juca - pe bani, carti. Pe mai multe terase am intalnit oameni jucand, iar in curti am intalnit de asemenea multe custi ce tineau cocosii pregatiti de lupta.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192629.jpg)

Si tot despre obiceiuri: in ziua ce precede Tet-ul, lumea merge incepand cu ora 21.00 la templu, apoi se intalnesc in centrul orasului acolo unde este aranjementul floral, sau de unde se lanseaza artificiile. Inainte de a pleca de acasa lasa ofrande la "casa spiritului familiei" si la "altarul celor care nu mai sunt", mici constructii din lemn, foarte frumos ornate asezate in fata locuintelor sau deasupra. Nu am vazut mese organizate festiv, n-am vazut pe nimeni sa bea pe strada, iar in localul in care am servit cina la fel lumea se rezuma la a manca. Nu era interzis consumul de alcool, am intrebat si eu, pentru ca se gasea si pe strada. Dar nu este in obiceiul lor sa bea.

Se plimba, povestesc, isi fac fotografii, se intalnesc cu prietenii sau vecinii. Apoi la 00.00 se uita la focul de artificii in urale si aplauze, dupa care pleaca spre casa. Am inteles ca nu continua cu mancare sau bautura, ci se rezerva pt a doua zi.

Prima zi de Anul Nou este rezervata parintilor. Se intalnesc cu parintii la masa, servesc pranzul, povestesc. A doua zi este rezervata rudeleor: unchi, veri, iar a treia zi se intalnesc cu prietenii. In ordine de fapt asta este ierarhia pentru ei: cei mai importanti sunt parintii si deopotriva cei care nu mai sunt (bunici sau strabunici), apoi rudele si doar in al treilea rand prietenii. Noi europenii ne petrecem Revelionul cu amicii, in marea majoritate a anilor...

La intoarcerea in ferma, am vizitat livada. Foarte-foarte interesant, imi pare rau ca nu au fost mai multi din grup sa vada. Arau acolo papaya, mango, lime, portocali, arbore de jack-fruit, cocotieri si de apa si de uscat si chiar un lan de orez.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192650.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192655.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192656.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192667.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192676.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192678.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192682.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192672.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192673.jpg)
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Vineri, 22 Februarie 2019, 15:07
De la ferma, ne-am intors pe apa pana in port, unde ne astepta autocarul. Pentru a ne duce sa vizitam o casa coloniala, exceptionala, pitoreasca, scena unei carti si a unui film: "Amantul". Casa se numeste Binh Thuy. Explicatiile ghidului din nou excelente, foarte interesante, incantatoare...Insa m-au pus pe ganduri ca inca nu am citit destul...Dar m-am bucurat sa descopar ca cineva din grup, Claudia stia totul despre cartea Margaretei Duras.

Ajuns acasa am cautat amanunte despre carte si iata ce am gasit pe wikipedia "Acțiunea romanului are loc prin anii 1930 în Indochina, care a fost o colonie franceză, azi statul Vietnam. Duras descrie istoria unei fetițe franceze de 15 ani, care a copilărit în Asia de Sud Est. Ea întâlnește pe un vapor de pe fluviul Mékong un bărbat de 27 de ani. Urmează un salt în timp fiind descris Parisul în timpul celui de al doilea război mondial. Reîntoarsă acasă, are relații sexuale pătimașe cu un chinez bogat, o relație lipsită insa de simțăminte profunde de dragoste. Fata este orfană din partea tatălui iar mama ei este descrisă ca nebună, care se pare că nu sesizează escapadele fetei cu chinezul. Fratele mai mare al ei, un tip răutăcios este adorat de mama lor. Singurul care este de partea fetei este fratele mai mic dar acesta moare timpuriu. Romanul a fost transpus sub același titlu pe ecran în anul 1992, sub regia lui Jean-Jaques Annaud, rolurile principale au fost jucate de Tony Leung Ka-Fai și Jane March."

Filmul scris avand la baza cartea este acesta: https://www.imdb.com/title/tt00101316/ (https://www.imdb.com/title/tt00101316/) Il puteti gasi pe online movies.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192699.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192702.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192729.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192744.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192757.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192706.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192708.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192712.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192714.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192723.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192724.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192726.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192727.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192728.jpg)

Am plecat apoi cu autocarul, vreo 4 ore, pana la Saigon. Nu mi s-a parut deloc plictisitor drumul, erau o multime de lucruri de vazut pe fereastra, au fost povestile ghidului care ne-au captivat si mai ascultat si o parte din audioghidurile care le pregatisem de acasa.

Asa fara sa ne dam seama am ajuns pe inserat la Ho Chi Minh, Saigon asa cum il cunoaste inca lumea. Trebuie sa spun ca intotdeauna m-a fermecat si numele si povestile tesute in jurul uriasei metropole, asa ca abia asteptam sa o vad. Si nu mi-a inselat deloc asteptarile: fara indoiala este cel mai frumos oras din Indochina.

La hotel,

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192783.jpg)

nu am zabovit prea mult, ne astepta forfota orasului. Primul care ne-a iesit in cale a fost Mos Craciun. In varianta cu sandale...sa murim de ras nu alta...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192786.jpg)

Pe strazile Saigonului circula 1,5 milioane de scutere, ce ziceti?

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192788.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192790.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192791.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192794.jpg)

Vroiam de fapt sa ajungem in Night Market, dar era prima zi de Anul Nou asa ca nu am gasit decat in strada cativa comercianti de fructe si cafea...Asa ca n-am ramas prea mult pe acolo. Dupa ce am gustat mai multe tipuri de fructe locale ne-am dus la Eleven, un local tare fainut, unde am mancat grozav de bine...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192815.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192818.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192820.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192821.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192826.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192839.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192845.jpg)

Dupa ce vasusem seara, dupa ce stiam despre Saigon, intuiam o a doua zi minunata....

Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Vineri, 22 Februarie 2019, 19:08
Eram tare curios sa vad daca recunosc din fotografiile celebre cu Saigonul capitulat in fata Viet Cong-ului, terasele de la hotelurile Caravelle si Majestic de unde transmiteau jurnalistii, celebrul Hotel Continental, dar in special Ambasada Americii, acolo de unde s-a facut evacuarea...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/0417namfall01.jpg)

Acolo am aflat de la ghid ca fotografia aceasta nu a fost facuta la Ambasada SUA ci la sediul CIA. Dar probabil asa s-a scris sau inteles prima oara si asa s-a dus totul mai departe. Cladirea aceea mai inalta pe care urca oamenii am vazut-o, descoperita doar datorita ghidului...Nu as fi gasit-o sa ma fi rotit pe acolo o saptamana intreaga...Se afla undeva dupa niste cladiri inalte si ele, iar pe fundal se vad cativa zgarie nori...

Terasa la fel, nu as fi recunoscut-o si identificat-o, la fel daca nu era ghidul. El mi-a aratat-o langa Primaria Veche. Chiar daca nu le gasisem eu, am fost bucuros sa vad doua locuri care faceau istorie atunci cand eu eram doar un pusti si ascultam la radio comunicatele despre razboiul din Vietnam. 

La plecarea din Saigon mi-a fost foarte ciuda ca nu stam o zi in plus, ma tot certam singur, de ce nu am insistat la agentia colaboratoare sa petrecem inca o zi in Saigon...Deja imi faceam planuri pentru anul viitor sa ramanem mai mult...Am vazut Saigonul doar in viteza.... Adevarul insa este ca l-am savurat la maxim. Am simtit fascinat aerul acela exotic-colonial, rafinat si pitoresc, am descoperit  un oras unic, a carui nume mi-a sunat intotdeauna atat de deosebit...Si in final mi-am spus ca e mai bine putin, a fost ca un parfum de acela tare de care te atingi si iti ramane imprimat in minte...Si traiesti cu senzatia ca il ai mereu in nari...Suna masculin orasul acesta, dar eu il memorez acum ca pe ceva feminin, rafinat, diafan, misterios...Am fotografiat o femeie care trecea pe langa noi...Cred ca este cel mai reprezentativa pentru ce este in mintea mea Saigonul...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192967.jpg)

Am vazut mai intai un templu chinezesc, extrem de interesant,

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192853.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192858.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192859.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192864.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192869.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192872.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192874.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192875.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192879.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192886.jpg)

apoi Catedrala Notre Dame,

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192891.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192893.jpg)

cunoscuta, din ilustrate si filme, Cladirea Postei

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192895.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192897.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192899.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192906.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192908.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192911.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192912.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192917.jpg)

am inceput plimbarea,

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192916.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192920.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192924.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192926.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192927.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192929.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192931.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192933.jpg)

apoi Hotelul Continental,

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192940.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192944.jpg)

apoi Opera

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192938.jpg)

si am asistat la un dans al dragonului.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192949.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192959.jpg)

Asa am ajuns in zona florala a Saigonului, in care puteai zabovi si admira aranjamentele ore intregi, fara sa te saturi. Era acolo zdroaba mare cu selfie-urile...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192966.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192974.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192976.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192981.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192986.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20192990.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193001.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193004.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193006.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193008.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193012.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193016.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193017.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193018.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193021.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193027.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193029.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193032.jpg)

O masa excelenta la un local superb din centru...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193035.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193037.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193038.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193043.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193057.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193059.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193060.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193061.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193063.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193086.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193087.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193089.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193090.jpg)

Din Saigon am zburat in austerul Hanoi...Sudul cald, exotic si colonial a ramas in spate, ne indreptam spre cortina unei imense scene, pe care o cunoscusem atat de bine...
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Sâmbătă, 23 Februarie 2019, 09:50
Dupa un zbor de o ora si jumatate, am ajuns pe aeroportul din Hanoi. Acolo ne astepta ultimul dintre ghizii care ne-au insotit pe parcursul excursiei noastre. Un baiat de treaba, foarte atent si responsabil. Doar cu engleza lui era mai greu: trebuia sa ciulesc urechile tare bine pentru a pricepe tot ce spune...Dar dupa un timp m-am adaptat la engleza lui si mi-a fost ceva mai usor... :)

Drumul de la aeroport pana la hotel este destul de scurt... Am intrat intr-o zona de case care mi-au parut mai vechi si intradevar ghidul mi-a confirmat, eram in apropiere de "down town"...Pe drum, cu nasul lipit de geam cautam sa regasesc frenezia aceea din Saigon, Can Thao si Chau Doc. Sa vad luminile, copaceii de Anul Nou, decoratii...Dar nimic...Ma tot gandeam ca nu suntem destul de central, ca inca nu am ajuns in zona de decorare...Am remarcat diferenta uriasa dintre Sudul exuberant, plin de viata, efervescent si Nordul mai auster, mai echilibrat. Oamenii de aici n-au cunoscut dezvoltarea coloniala de la jumatatea secolului trecut, ei erau deja in comunism, asa ca toate s-au desfasurat dupa tiparul sovietic.

Am ajuns la hotel...Wow, ce schimbare! Pana acolo in holurile hotelurilor era o abundenta fantastica de decoratiuni...aici insa nu era nimic! Ca si cand nu era Anul Nou. Am urcat in camera, totul imi parea o intoarcere in timp, ma vedeam pe litoral in 1980. Acelasi gen de aranjament...Privelistea insa era superba, ma uitam de la etajul XI si priveam pana hat departe. Se vedeau cateva cladiri foarte inalte, semn ca era ceva emulatie economica si aici...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193098.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193100.jpg)Mi-am luat din frigider o bere, cea locala, sa vad cum e...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193099.jpg)

Hmmm, nu se compara nici asta, nici pe departe cu Chang sau Saigon, preferatele mele. Am urcat apoi la restaurantu panoramic de la etajul 15, de unde privelistea era extraordinara, unde mai pui ca am mancat un muschi de vita nemaipomenit...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193102.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193103.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193106.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193107.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193109.jpg)

Era si o piscina acolo sus, dar era rece, pentru noi. Veneam de la peste 30 grade. Hanoi este la 1600 km de Sud, aproape de munti, acolo este alta clima. Seara abia erau 14-15 grade...Asa ca doar am admirat piscina...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193104.jpg)
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Sâmbătă, 23 Februarie 2019, 10:46
Dimineata la micul dejun, obisnuit cu Sudul, unde atmosfera era placuta, relaxanta, m-am ingrozit vazand furnicarul chinezesc ce acaparase salonul de servire. Cinstit sa fiu stiu doar inca un popor la fel de murdar, de galagios, de nesimtit ca cel chinez cand este vorba de mancare...Nu e greu de ghicit celalalt, cu totii ne-am lovit de "cei... alesi" pe undeva si a fost simplu de vazut cat de urat si needucat se comporta...

M-am resemnat, mi-am lasat telefonul si sapca la o masa si am plecat spre bufet sa-mi iau cafeaua si fructele de dimineata...Asta este ritualul meu...Dimineata sa savurez o cafea, btw, nu ma intereseaza cat e de tare, ce gust are, ce aroma: cafea sa fie! Privesc de multe ori mirat la cate cineva care dimineata in loc sa se bucure de viata, de lumina, de ziua care urmeaza, mormaie in barba sau difuzant, critici la cafeaua care o bea...Apai iertata-mi fie vorba, dar pe vremea lui nea Ceasca, beam surogate cu cate 10% cafea in ele si ziceam "wow ce bun!"...Ne bucuram de fiecare inghititura si nu mai ziceam nimic...Cand puneam mana pe cate o jumatate de kilogram de cafea, era sarbatoare mare, tineam de ea cat mai mult...Ne-o dramuiam sa ne ajunga pana la urmatoarea...achizitie. Si atunci nimeni nu mai avea nimic de comentat. Acum avem toti nevoie de calitate, de nu stiu ce tarie, de ce aroma...Si vai, nu putem bea cafeaua, atata e de rea...Zau? Chiar asa? Cine este cu cafeaua asa ca mine, n-are mofturi, are nevoie doar de cofeina pentru a-si echilibra si satisface nevoia...Cine are alte rasfaturi si le poate satisface, dar e clar nu in vacante la micul dejun la hotel, pentru ca acolo, stiu toti care calatoresc ca se serveste doar light americano sau instant. Foarte rar altceva si atunci de unde asteptarile de cafea extraordinara? Pentru gusturi ales va pot indica Blue Mountain din Jamaica (este exceptionala, echilibrata ca aroma, gust si tarie), cafea columbiana (am baut-o in amestec cu un soi de semnte de pepene si mi-a placut grozav)si chiar si cubaneza (la noi nu am vazut, iar acolo stiu un singur loc, intr-o cafenea aproape de portul din Havana. Cea vietnameza, chiar daca este al doilea mare producator dupa Brazilia, nu mi-a demonstrat a fi ceva de inalta calitate, sau poate nu am vazut eu tot...Cea braziliana, am incercat-o in cateva randuri, dar este una larga de masa, cel putin la ce am avut eu acces. Ce stiu de la un mare comerciant de cafea, este ca in Europa ajung din 17 clase de cafea doar ultimele 3. Deci chiar si cafeaua mai buna pe care o gasim in magazin, in America de Sud este srot...

Hai ca am plecat destul de departe de povestea zilei in care urma sa ajungem in superbul Ha Long Bay. Ce mai pot spune despre acea dimineata este ca atunci cand am ajuns la masa, asta era plina de chinezi...Imi dadusera deoparte sapca si telefonul, ocupasera masa si isi cioflaiau mancarea, pe care mai repede le-as fi asezat-o in troci decat in boluri...

Ospatarul mi-a vazut reactia si m-a invitat intr-un salon separat...Wow, ce usurare! La masa rotunda rapid s-au strans si altii din grup, asa ca am putut manca si socializa in liniste...Asta mi-a adus aminte de un hotel la care am fost de multe ori la Innsbruck si care are doua sali de mic dejun: una pentru indieni si asiatici si una pentru europeni. Odata un indian cu familia sa a vrut sa intre in salonasul linistit...dar ospatarul nu l-a lasat, i-a explicat ca grupurile sunt in alta parte. Asta era de fapt siretlicul hotelului, pentru ca nu puteau face discriminare pe fata: cum stiau ca asiaticii si indienii veneau in grupuri, au gasit portita asta, de a-i dirija separat. Iar pe salonul de mic dejun pt europeni au scris: Business Breakfast. Doar ca indianul acela venise independent, a explicat ca nu face parte din nici un grup. Ospatarul este clar ca se mai intalnise cu astfel de situatii si i-a spus: "toate mesele sunt ocupate/camere, entru persoane care urmeaza sa coboare si sa-si ia micul dejun in graba pt ca sunt persoane de afaceri. Daca doriti puteti lua micul dejun pe terasa wintergarden si i-a aratat-o...Dar indianul al naibii, nu si nu. Ca el acolo vrea. Asa ca a venit seful de restaurant, care i-a spus foarte apasat si clar: "daca doriti sa luati micul dejun in hotelul nostru, trebuie s-o faceti in locul pe care vi-l indicam, nu unde alegeti d-voastra. Daca nu va convine, nu aveti decat sa va intoarceti camera. Imi cer scuze, eu am alte lucruri de facut, decat de explicat ceva atat de clar si firesc". Sotia indianului l-a luat de mana si s-a indreptat spre terasa...Nu au mai iesit de acolo cat am ramas la mic dejun...Probabil isi inecau furia pe nationalismul austriac.

Departe de mine ideea de rasism, de exclusivism, dar am pretentia sa mananc intr-un spatiu comod, fara sa simt mirosuri de tranpiratie in jur, fara sa aud cioflaituri, vorbit tare si cu gura plina. Sunt educat in Europa si am nevoie de un loc in care sa ma pot bucura de masa, in conditiile de civilizatie in care am crescut...Daca nu pot manca asa, renunt la mancare, o spun cat se poate de serios. Prefer sa mananc un baton si sa beau o cafea cu care unt pregatit intotdeauna in camera.

M-am gandit un pic cu teama cand m-am gandit la cele 4 ore de drum, pana in portul de imbarcare pentru Golful Ha Long, dar pana la urma s-a dovedit a fi mult mai scurt si chiar placut. Am avut doua opriri, intr-o parcare unde era i un imens magazin si inainte de ajunge, pentru ca aveam inca timp, am facut o pauza foarte interesanta la o ferma si magazin de perle. Acolo am vazut prima oara cum se obtin perlele de cultura, cum se implateaza in scoica, cum se stimuleaza depunerea pe bila alba a stratelor, de ce culorile sunt diferite, perle albe, galbene si negre...Mi-a placut mult mie, ce sa mai zic de fete! Am vazut si cateva pachetele frumos facute cu care s-a iesit din magazin...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193152.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193153.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193155.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193156.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193157.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193158.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193160.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193161.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193162.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193163.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193164.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193165.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193166.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193168.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193170.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193171.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193172.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193174.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193175.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193176.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193177.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193179.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193180.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193181.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193182.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193184.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193187.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193188.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193189.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193190.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193191.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193194.jpg)
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Sâmbătă, 23 Februarie 2019, 14:56
Vazusem o multime de fotografii, de filmulete si imi inchipuiam cum va fi acolo, intre cele 2500 de insulite din Ha Long Bay. Stiam ca acolo s-a filmat Avatar, Kong, alte multe pelicule mai mult sau mai putin celebre...Asa ca ma asteptam la cea mai frumoasa zi de excursie...

Si a fost intradevar exceptionala. In primul rand pentru ca am primit de la agentie un upgrade la 5*, apoi ca pe vasul cu care am facut croaziera nu se aflau in afara de noi mai mult de 15 alte persoane, pe care nu le-am simtit de loc...Ei pe noi cu siguranta...

Este un adevarat dar pe care il poti primi de la viata, un privilegiu sa te poti plimba pe apa, acolo. Mi s-a parut fantastic ca traiesc acest vis minunat, alaturi de Singles Camp. Nu va pot spune cat de mult mi-a placut, cat de intens am trait fiecare clipa, privind afara! Am avut sansa unor zile frumoase, neobisnuit de calde, mi s-a spus, pentru acea perioada...

Nu pot descrie prea mult in cuvinte, am sa incerc prin imagini, am sa postez mai multe fotografii si chiar un montaj video pe care l-am facut la sosirea in tara.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193207.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193209-2.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193209.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193222.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193225.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193243.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193251.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193256.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193272.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193276.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193317.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193337.jpg)

Printre ele ni s-a servit si pranzul...Hmmm, delicios!

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193332.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193343.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193344.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193345.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193359.jpg)

Mancam ceva si...fugeam pe punte sa mai vad, sa mai fotografiez si sa filmez...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193362.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193373.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193402.jpg)

La un moment dat am oprit, am fost invitati la tendere si transferati apoi pe un ponton de unde am continuat cu barci conduse de vaslasi localnici...Am vizitat un fost sat pescaresc, acum este doar un soi de muzeu pastrat si aratat pentru ca turistii sa-si dea seama cum au trait odata oamenii aceia...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193417.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193423.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193426.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193434.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193443.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193446.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193447.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193452.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193457.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193460.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193462.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193480.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193481.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193487.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193507.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193509.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193520.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193522.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193527.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193553.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193556.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193584.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193586.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193594.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193596.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193604.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193609.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193616.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193623.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193632.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193642.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193648.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193652.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193668.jpg)
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Sâmbătă, 23 Februarie 2019, 18:43
Sa continui...cu seara pe vasul cu care am ramas ancorati in Ha Long Bay. Cei de la companie ne-au organizat un Cooking Class, distractiv si interesant deopotriva. O multime de maini pricepute au inceput sa se miste incoace si-ncolo asa ca in scurt timp am vazut si apoi gustat niste pachetele in foi de orez, de-li-cioa-se!

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193753.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193754.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193787.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193788.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193798.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193799.jpg)

completate apoi, cu alte minunatii, la cina...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193810.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193811.jpg)

Am avut apoi pregatite niste bete de pescuit calamar, a fost si pentru mine o premiera...Se pescuieste la lumina reflectorului. Calamarul pe care nu l-am stiut atat de hraparet si lacom, vine atras de lumina si da de naluca pe care i-o treceam noi prin fata...Am reusit sa prind doi...din care unul mi-a facut praf tricoul...Mi-a aruncat un jet de cerneala care nu cred sa se mai duca vreodata...Amintiri din Ha Long Bay...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193817.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193815.jpg)

S-a asternut apoi noaptea, ne-am retras in cabine si am dormit bstean, leganat usor de valurile domoale...M-am trezit dimineata cu un teribil sentiment de placere si bucurie. Am deschis fereastra si un aer rece a intrat in cabina...Era ceata afara, peisajul parea desprins dintr-un film.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193821.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193843.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193857.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193868.jpg)

Am urcat pe puntea de sus, de unde privelistea era mai frumoasa...Fetele noastre faceau miscare, la o lectie de tai chi...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193841.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193853.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193869.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193870.jpg)

La micul dejun m-am multumit cu cateva felii de fructul pasiunii si cu doua cani mari de cafea...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193829.jpg)

Am fost anuntati apoi ca urmeaza sa mergem sa vizitam o grota. Asa ca iar la tendere si directia...o insula. Am coborat acolo si am urcat mai multe scari. Ma uitam in spate, privelistea era splendida. In fata pesterii era un imens ficus ce-si atarna barba peste intrare...Eu m-am decis sa las pentru anul viitor vizitarea pesterii, asa ca am coborat pe plaja superba, cu nisip fin...M-am plimbat in picioarele goale si mi-am astamparat placerea si dorul de apa, intrand cativa metri in Marea Chinei...Asa sa nu zic ca n-am incercat si asta...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193871.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193878.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193884.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193886.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193888.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193893.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193896.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193898.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193899.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193901.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193906.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193914.jpg)

Ne-am intors apoi pe vas. Am urcat din nou la ultima punte si nu m-am mai dat dus de acolo pana la intoarcerea in port...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193924.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193929.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193948.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193949.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193969.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193971.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193985.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193990.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20193995.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194006.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194013.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194015.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194016.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194021.jpg)

Acesta este filmuletul pe care l-am montat, cu croaziera noastra in Ha Long Bay:

www.youtube.com/watch?v=OfVzD3lT1m0&t=58s (http://www.youtube.com/watch?v=OfVzD3lT1m0&t=58s#)
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Sâmbătă, 23 Februarie 2019, 19:00
Drumul inapoi spre Hanoi a fost din nou o placere...nu un chin...Mai intai ghidul a tinut sa ne ofere din partea lui cate un suc de nuca de cocos...asa ca am oprit si am primit fiecare cate o nuca imensa, taiata si cu pasi...Foarte racoritor si placut...De la o nuca s-a facut si un fruct al pasiunii, de la maracuia s-a mai legat si un pic de ananas...asa ca ne-am indulcit bine...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194027.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194028.jpg)

Am mai oprit odata pe drum sa ne arate o gradina gospodareasca, asa cum exista sute de mii in Vietnam...Am recunoscut cateva din plante...coriandru, lemon-grass, ceapa, salata si un soi de menta pe care l-am tot intalnit la ei in mancaruri...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194038.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194040.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194043.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194044.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194046.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194048.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194050.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194052.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194054.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194058.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194060.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194062.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194071.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194072.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194041.jpg)
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Sâmbătă, 23 Februarie 2019, 19:16
Am oprit din nou intr-un loc unde erau la vanzare tot felul de statuiete, iar in interior matase...Eu am fost atras de ce era afara, niste minunatii de bonsai...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194073.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194074.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194075.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194076.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194077.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194078.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194079-2.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194080.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194082.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194083.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194084.jpg)
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Duminică, 24 Februarie 2019, 11:27
Am ajuns cu totii la hotel si pentru ca urma o seara de relaxare, cu program liber, fiecare si-a ales ce sa faca. Eu dupa ce mi-am tras sufletul un pic in camera, am luat-o usor la picior spre zona centrala. Vroiam sa vizitez, sa mananc ceva si nu in ultimul rand sa-mi cumpar un tricou...Stocul din bagaj ajunsese la...unu.  ??? :-[

Am trecut pe langa Opera,

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194094.jpg)

si am ajuns pe o strada centrala extrem de aglomerata. Am descoperit ca majoritatea celor care treceau pe acolo intrau la "Fabrica de inghetata" un spatiu imens unde se vindea o multime de sortimente...Am inteles ca era tare buna, dar cum eu nu ma omor dupa inghetata, nu va pot confirma... :)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194099.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194102.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194103.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194106.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194110.jpg)

Curand am ajuns la lac. Era locul de care ne povestise ghidul cu doua seri inainte...Si intradevar, asa cum l-a laudat, era tare frumos acolo. O multime de lume, de copii, se plimbau, mancau, se jucau...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194115.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194117.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194126.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194131.jpg)

Am trecut si pe langa sediul Primului Ministru:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194137.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194138.jpg)

Ultimul punct a fost Templul de pe lac, am facut acolo cateva fotografii celebrului pod rosu, apoi am intrat in zona comerciala.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194150.jpg)

Erau acolo o multime de produse sportive de firma, evident piratate, tricouri, geci, incaltaminte, rucsacuri. Ceea ce m-a nedumerit a fost calitatea. Mi-am cumparat 2 tricouri de acolo (cu 3 numere mai mari decat in Europa, pentru ca acolo au totala alte masuri) si am remarcat si atunci si dupa ce le-am purtat de doua ori pe fiecare, calitatea foarte buna...Sa fie cam acelasi lucru? Produse scapate de pe banda de loan? Sau chiar sunt facute foarte bine? Nu pot sa va raspund, o sa vedeti cu ochii vostri daca ajungeti acolo...
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Duminică, 24 Februarie 2019, 11:39
Si am ajuns si la ultima zi de excursie...Imi parea tare rau sa ma despart de acele locuri, pe care le-am indragit si pe care imi doresc mult sa le revad. Asa ca intors acasa am si scris partenerilor ca vreau sa mergem, indicand si perioada: un pic diferita, pentru ca Anul Nou este mai devreme in 2020 si am tinut mult sa va duc si urmatorul grup tot de Tet. Prea e frumos si interesant!

Ghidul ne astepta gata de a ne a arata Hanoi-ul...Urma sa descoperim capitala Nordului si totodata a Vietnamului.

Primul lucru care se viziteaza in Hanoi este Mausoleul lui Ho Chi Minh. Noi n-am facut insa asa, pentru ca dimineata se creaza cozi interminabile si am decis sa nu intram inauntru, nu am vazut niciunul rostul. Asa ca ne-am indreptat spre un loc tare frumos: Muzeul de Etnografie.

La intrare erau niste trupe de dansatori, lumea era acolo adunata sa vada ceva din obiceiurile lor

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194161.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194163.jpg)

Am intrat apoi in cladire. Muzeul, zona de indoor nu e asa mare, dar mi s-a parut foarte bine structurat si in special concentrat. Din cativa pasi intelegi traditiile lor, istoria, modul de trai, grupurile etnice care traiesc in Vietnam. Am inteles ca sunt 54, dintre care cei mai multi, peste 70% sunt viet.

Afara, in curtea interioara era o mare de oameni. Unii mancau, unii vizitau casutele, altii doar se plimbau.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194197.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194199.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194200.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194201.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194202.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194203.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194223.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194224.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194234.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194235.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194237.jpg)

Am zabovit un pic mai mult in Muzeul Etnografic pentru ca am tinut sa vedem o reprezentatie de teatru de papusi pe apa. Am si filmat ceva, puteti urmari mai jos:

www.youtube.com/watch?v=QFke3QXp4Fc (http://www.youtube.com/watch?v=QFke3QXp4Fc#)
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Duminică, 24 Februarie 2019, 11:50
Ne-am indreptat apoi catre restaurantul in care urma sa luam pranzul. Acolo ne astepta directoarea de vanzari de la agentia colaboratoare. Foarte simpatica, la fel cum o cunoscusem cu 2 ani in urma, in Europa. Extrem de atenta, a venit cu cate un mic cadou pentru fiecare participant la tur. Mi s-a parut un gest minunat, plin de atentie, recunostinta si respect fata de niste oameni care au venit sa-i cunoasca tara.

M-am fotografiat impreuna cu ea. Eram intr-un tricou cu Vietnam, culoarea drapelului lor si steaua - stema nationala. Pentru a-mi arata la randul meu respectul pentru acel popor atat de ospitalier.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194272.jpg)

Am ramas la povesti cu Thu, savurand o cafea la cafeneaua apropiata...asta in timp de grupul era in restaurant, la masa de pranz...M-a captivat cu povestile ei, cu ceea ce stia despre zona de Asia in care traieste. M-a convins sa mergem si in Filipine, asa ca anul viitor o sa avem in calendarul de excursii Filipine + Taiwan.

Am repornit apoi in vizita, am ajuns mai intai la un templu inchinat filozofului chinez Confucius.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194310.jpg)

Daca in Sud pomul de Anul Nou este piersicul cu flori galbene, aici in Nord este ciresul cu flori roz:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194323.jpg)

Fara explicatiile ghidului, ceea ce parcurgi pare interesant doar sub aspectul arhitecturii, culorilor, sculpturilor si picturilor. Am avut si la Hanoi noroc de un ghid fain care ne-a explicat o multime de lucruri...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194333.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194335.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194337.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194340.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194341.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194342.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194344.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194362.jpg)

Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: admin din Duminică, 24 Februarie 2019, 12:35
Ultima parte a zilei a fost dedicata lui Ho Chi Minh. Conducatorul lor, cel care a instrumentat lupta impotriva dominatiei franceze, cel care a condus de aici din Hanoi razboiul cu Sudul si americanii.

Ni se povestea ca era un om foarte modest, ca nu a vrut sa stea in resedinta de lux pregatita, ci a preferat sa locuiasca si sa lucreze in aceiasi incinta dar intr-o cladire mica, unde avea un dormitor si un birou.

I-am vazut si mausoleul, am ajuns chiar si la un templu...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194460.jpg)

Mausoluel lui Ho Chi Minh, iar cu galben cladirea care ii fusese pregatita...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194385.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194390.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194399.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194404.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194408.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194421.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194426.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194436.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194446.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194449.jpg)

Aici lucra in timpul razboiului. Daca se anunta bombarcadement cobora imediat intr-un buncar.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194429.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194430.jpg)

La final ghidul ne-a invitat, din banutii lui, la o cafea cu oua, specialitate in Hanoi. Delicioasa!

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194466.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194468.jpg)

Ultimele imagini, drumul pana la restaurantul la care am luat cina si cateva din felurile de mancare care ne-au fost servite:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194489.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194490.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194496.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194498.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194501.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194503.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194505.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194508.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194509.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194511.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194512.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/02/Vietnam-Cambodgia20194534.jpg)

In final un filmulet cu strazile din Hanoi, Saigon, Can Thao...Asa aratau in perioada  Tet-ului:

www.youtube.com/watch?v=7YfghWinvB0&t=7s (http://www.youtube.com/watch?v=7YfghWinvB0&t=7s#)

Aceasta a fost povestea excursiei noastre in Cambodgia - Vietnam 2019. Anul viitor o s-o repetam, apare acum pe forum cu o mare parte din detalii:

http://www.singlescamp.ro/forum/index.php/topic,2908.0.html (http://www.singlescamp.ro/forum/index.php/topic,2908.0.html)

Am incalecat pe-o sa, si v-am spus povestea asa! Pe curand Vietnam! Pe curand Cambodgia!
Titlu: Re: Vietnam - Cambodgia 30 ianuarie - 10 februarie 2019
Scris de: miharusu din Duminică, 01 Martie 2020, 19:25
A fost o experiența emoțională, senzorială si turistica totodata, a fost MINUNAT! MUST!