Club singles. Singur? Haide cu noi!

Excursii si evenimente => Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre => Subiect creat de: admin din Sâmbătă, 17 Noiembrie 2018, 17:44

Titlu: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: admin din Sâmbătă, 17 Noiembrie 2018, 17:44
INFORMATII TRANSPORT:

Plecare 01.05.2019 din Bucuresti, 07:00 Mol Pacii Bulevardul Iuliu Maniu

Nume si nr de telefon sofer: SORIN Tel 0761/669812
Nr masina:
B 384NEW


Minivacanta de 1 Mai la Cetatile Dacice

Tarif pentru cei care vin din

•   Bucuresti (transport inclus): 800 lei
•    Valcea, Pitesti (transport inclus): 780 lei
•   Sibiu (transport inclus): 720 lei
•   Sebes Alba, Orastie (transport inclus): 700 lei
•   care se prezinta direct la destinatie (fara transport inclus): 680 lei

Adaugati la ultima rata, diferenta de tarif functie de locul in care urmeaza sa urcati. Anuntati Email agentia asupra punctului de imbarcare. Email corespondenta: office@bonvoyagesibiu.ro

Rezervari:  https://www.singlescamp.ro/eveniment/povesti-natura-si-distractie-cetatile-dacice-1-5-mai-2019/ (https://www.singlescamp.ro/eveniment/povesti-natura-si-distractie-cetatile-dacice-1-5-mai-2019/)
Plecare:  1 Mai 2019
Sosire:   5 mai 2019

Cazare: 4 nopti la Pensiunea Cotiso 3* Costesti http://www.pensiuneacotiso.ro/ (http://www.pensiuneacotiso.ro/)

Servicii incluse:
•        • cazare 4 nopti la pensiune 3*, mic dejun inclus
•        • 4 cine continand un fel de baza + desert
•        • insotitor de grup pe toata perioada excursiei
•        • ghidaj local
•        • transport zonal

Servicii care nu sunt incluse:
x     • pranzuri
x     • intrarea la obiective
x     • transportul pana la destinatie

Insotitor de grup: Diana Lupu 0040 720 048 744

Numar de locuri: 30

Program

1 Mai
Cei din Bucuresti: La ora 7.00 intalnirea pentru imbarcarea in autocar. Locul de intalnire: Bulevardul Iuliu Maniu 194, statia de benzina MOL Pacii. Numele soferului, numarul sau de telefon, numarul masinii vor fi comunicate DOAR aici pe forum, cu 1 - 3 zile inainte de eveniment. Ora Sibiu ora 12.30 statia OMW Aeroport (Soseaua Alba Iulia). La Sibiu o sa va intalniti si cu insotitorul de grup, Diana, ea urmeaza sa vina din Brasov. Dupa Sibiu, urmatoarele puncte de conexiune sunt Sebes Alba (zona de autostrada) si Orastie (zona de autostrada). Daca intentionati sa urcati de acolo, este nevoie sa contactati soferul pentru a fixa locul de imbarcare si ora aproximativa.

Primul obiectiv va fi la Deva. Sa speram ca o sa-l gasim deschis... ??? La 4 ianuarie inca nu stiau daca de 1 Mai o sa fie accesibil publicului, sau nu. Este vorba de Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane.
Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane se afla in Palatul “Magna Curia” sau Castelul Bethlen situat la poalele dealului cetatii. Este cea mai veche cladire monument istoric ce se pastreaza in Deva.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/11/deschidere-1.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/11/978x0-1.jpg)

Conceput initial in stil Renascentist (sub Gabriel Bethlen 1621), i se aduc ultimile modificari in sec. VIII cand capata aspectul baroc pe care il pastreaza si astazi. O piesa unica pe care o putem vedea aici este matrita unui orfevrier din Sarmizegeusa Regia, una dintre cele mai importante piese de tezaur din Romania. A fost descoperita intamplator, la baza unui copac daramat de o furtuna in noaptea de Sanzaiene din anul 2013. Mai multe detalii: https://www.historia.ro/sectiune/timp-liber/articol/matrita-de-bronz-de-la-sarmizegetusa-regia (https://www.historia.ro/sectiune/timp-liber/articol/matrita-de-bronz-de-la-sarmizegetusa-regia)

Urmatorul obiectiv, acesa cu siguranta...deschis va fi Cetatea Devei [/b. A fost una dintre cele mai importante fortificatii medivale din Transilvania. Stapanita de voievozi, de principi, de conti si de ducese, data in dar, vanduta sau bombardata. Fiecare a lasat ceva in urma sa. Mai un zid de de aparare, mai o incapere, mai o sala de bal sau chiar au extins cetatea cu un etaj intreg. Si-au dorit ca ea sa nu fie utilizata doar pentru aparare si intalniri ocazionale, ci sa serveasca drept locuinta. Nu una austera, ci una de lux.

(http://i66.tinypic.com/nbfc3m.jpg)

Silueta ii este vizibila de la departare, datorita asezarii pe un varf de deal care domina Valea Muresului si principala artera de legatura a Romaniei cu centrul si vestul Europei. Cetatea a fost ridicata in secolul al XIII-lea, dar urmele de locuire sunt mult mai vechi: exista descoperiri care dateaza din neolitic sau epoca bronzului. Prima mentiune documentara care face referire la Cetatea Devei dateaza din anul 1269.

Sunt o multime de legende in jurul acestei cetati, cu zane, cu cavaleri, sunt toate frumoase de ascultat... Povestea adevarata a acestei cetati incepe in timpul de glorie a Daciei, acestia au durat aici fortificatii de aparare si un punct de observatie de unde puteau cuprinde cu privirea Valea Muresului, o parte din Valea Streiului si Tinutul Padurenilor. Cuceritorii romani, au intarit zidurile si apararea acestei fortificatii, drumul comercial care facea legatura cu restul imperiului, numit si drumul sarii, trecea chiar pe la poalele Dealului. Iar bazinul Muresului a cunoscut in epoca o maxima prosperitate economica.

Valurile de migratori care au distrus totul in calea lor, i-au alungat pe locuitori in locuri mai ferite, iar despre soarta Devei nu s-a mai stiut nimic. Asta pana in a doua jumatate a secolului al XIII-lea. In 1269, Cetatea Devei apare mentionata intr-un act de donatie al tanarului rege Stefan, fiul lui Bela al IV-lea, care face o donatie unui conte valah pentru vitejia aratata in lupta purtata sub zidurile Cetatii Deva. Apoi, in 1444, Iancu de Hunedoara primeste stapanire Cetatea Devei cu toate bogatiile sale: 56 de sate si mine de aur. Tot in timpul sau este mentionat pentru prima data intr-un document scris si targul Devei, asezare aflata la baza dealului. Familia Corvinilor isi incheie stapanire asupra cetatii si domeniului Devei in 1504.

De aici incolo, Cetatea Devei incepe sa ocupe un loc important in istoria Transilvaniei. Voievozi si principi ardeleni au locuit efectiv aici sau au fost pentru cateva zile oaspeti ai cetatii.

In a doua jumatatea a secolului al XVII-lea, principele Gabriel Bethlen construieste in cetate un bastion care servea drept inchisoare si loc de tortura. La baza sa, ridica in stil renascentist un adevarat palat de locuit: Palatul Magna Curia.

In 2 mai 1773, Iosif, viitorul imparat al Imperiului Habsburgic, a vizitat Cetatea Devei in peregrinarile sale prin Transilvania. Zece ani mai tarziu, revine la Deva in calitate de suveran spre a afla starea lucrurilor si care este atmosfera printre locuitorii de aici.

Un an mai tarziu, in 1784, avea sa izbucneasca rascoala condusa de Horea, Closca si Crisan, iar Cetatea Devei devine loc de refugiu si aparare pentru nobilii fugiti de pe domenii de frica taranilor si minerilor indarjiti. S-au dat lupte crancene intre garnizoana imperiala si cetele de razvratiti.
Prin 1817, imaparatul Francisc I si sotia sa aflati in vizita in Transilvania, impresionati de frumusetea locului, au poruncit refacerea Cetatii Devei. 12 ani au durat lucrarile, facute cu mari cheltuieli si cu multa jertfa din partea localnicilor.

Dar in dimineata zilei de 13 august 1849 o puternica explozie, produsa la magazia cu praf de pusca, a distrus in mare parte semeata constructie. Odata cu o parte din ziduri, au pierit si soldatii revolutionari care o pazeau.

De atunci incoace, Cetatea care domina orasul a fost punct de atractie pentru localnici si calatori, care au urcat dealul la pas spre a descoperi ce se ascunde inauntrul zidurilor ramase in picioare sau atrasi de panorama extraordinara care se infatiseaza privirii.
Astazi, accesul spre Cetate este posibil atat pe jos, pe drumul vechi sau pe potecile batute de localnici, dar si contra-cost cu ajutorul unei telecabine, un lift monoliner.

Dupa trei ani de lucrari, la 1 aprilie 2016 Cetatea Deva s-a redeschis pentru turisti, vizitatorii avand la dispozitie mai multe trasee pe care le pot parcurge la pas, durata unui tur complet al monumentului fiind de cel putin doua ore.

300.000 de turisti au venit in 2016 sa vada Cetatea Devei…In 2017, o sa ne alaturam si noi celor care au curiozitatea sa cunoasca un crampei din istoria acestor meleaguri...

Un filmulet de prezentare a Cetatii Deva:

! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=KU4xAnuYiWs#)

In jur de ora 19.00 suntem la pensiune, ne cazam si luam cina.
Dupa cina,  ne strangem la un pahar de vorba despre daci. Insotitorul de grup va face o scurta prezentare a zonei, a programului si a obiectivelor ce urmeaza sa fie vizitate.

2 mai
Dupa micul dejun, la 09.30, echipati de drumetie, ne imbarcam in autocar si plecam spre Sarmizegetusa Regia, capitala  regatului dac.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/11/Sarmizegetuza-Regia.jpg)

Un ghid local ne va indruma si spune povestea si istoria acestui important si controversat monument. Dupa tur, veti avea timp liber pentru a explora zona. La izvorul cu apa rece si pura cum numai in aceste locuri putem gasi, facem o pauza pentru pranz (fiecare isi va lua la pachet un sandvis, fructe, etc).
De aici,ne indreptam spre o alta cetate mai putin cunoscuta, Cetatea Fetele Albe.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/11/Fetele-Albe2.jpg)

Despartita de o vale ingusta de Sarmizegetusa Regia, se pare ca a fost o asezare exclusiv religioasa, ce apartinea preoteselor. Se spune ca preotesele formau in “scoala din cetate” viitoarele repere spirituale ale regatului dac.
Traseul pana la Fetele Albe este pe o poteca ce urca sustinut cca 30 min si necesita putin efort si bocanci cu talpa antiderapanta.
In jur de ora 17.00 ne intoarcem la pensiune. Timp liber pentru relaxare, socializare, pana la cina.

3 mai
Micul dejun
Drumetie la Cetatile Costesti – Cetatuia si Blidaru.
De la pensiune parcurgem cca 2 km pe un drum pietruit  pana la platoul unde se afla Cetatuia, la o altitudine de 561 m, de unde se deschide o panorama larga spre muntii si trecatorile din jur.
Pe urmele dacilor
In judetul Hunedoara se gasesc mai multe vestigii unice in Europa, care amintesc trecutul glorios a unui popor viteaz de care din pacate cunoastem prea putine amanunte si mai rau si nociv pentru adevarul istoric trecem printr-o perioada de intoxicare nationalista iresponsabila...
Am organizat in 2016, in 2017 si acum in 2018 din nou excursii in zona, in timpul carora sa mai discutam, in prezenta unor specialisti in domeniu, despre daci, dar bazandu-ne doar pe adevaruri dovedite, nu pe speculatii roxinice sau fbkiene...

Cetatile dacice din Muntii Orastiei ne duc gandul la stramosii nostri, dacii, cei care locuiau aici acum doua milenii. Un ansamblu de asezari si fortificatii ce stau marturie a unei civilizatii infloritoare.
Cele sase fortarete dacice din Muntii Orastiei  (Sarmizegetusa Regia, Luncani - Piatra Rosie, Costesti - Blidaru, Costesti - Cetatuie, Capalna si Banita) care au format sistemul defensiv al lui Decebal, fac acum parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO impresionand prin amplasamentul bine gandit, la poalele sau pe crestele unor piscuri, prin caracterul monumental si varietatea formelor.

Una dintre cele mai fascinante fortarete din aceasta zona este Cetatea dacica de la Costesti – Cetatuie, loc pe care urmeaza sa-l vizitati in aceasta excursie. Constructia, care se gaseste in satul Costesti, comuna Orastioara de Sus, a fost ridicata in secolul I i.Hr. cu scop de protectie impotriva cuceririi romane. De asemenea, Cetatea Costesti, situata pe valea Apei Gradistei, la o altitudine de 561 de metri, era o fortareata puternica, ce avea rol defensiv, mai ales ca avea la baza o mare asezare civila. Totodata, cetatea avea si rolul de a apara drumul spre cetatea Sarmizegetusa Regia si a fost si resedinta unora dintre regii geto-daci.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/11/9247Cetatea-Dacica-de-la-Costesti.jpg)

Cetatea Dacica de la Costesti – Cetatuie se afla la aproximativ 40 de kilometri de Deva. Dupa ce o sa ajungeti in satul Costesti, exista indicatoare care o sa va indrume spre cetate. Viziatare implica o drumetie de trei kilometri pe jos, dar efortul merita, va asigur ca nu veti regreta, frumusetile locului, privelistea minunata, linistea care o sa va inconjoare o sa va dea o stare de bine.
Cetatea a fost distrusa in timpul primului razboi daco-roman, in 102, fiind imediat refacuta si apoi distrusa definitiv si abandonata in anul 106, odata cu cucerirea Daciei de catre romani.
Ceea ce veti vedea acum sunt doar cateva ziduri razlete, urme ale fostei cetati dacice, dar pentru ca trebuie sa ne cunoastem izvoarele, de unde ne tragem, din ce aluat suntem plamaditi ar trebui sa vedem si acest loc...

Un montaj video cu Cetatuia de la Costesti:

! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=AeI7Rc3nlgk#)

Parasim Cetatuia si ne intoarcem pe drumul pe care am venit pana la raul Orastie. Dupa o pauza pentru masa de pranz la unul din popasurile din zona pornim spre Cetatea Blidaru, aflata la 700 m altitudine. Este cel mai complex sistem fortificat din aceasta zona care se intinde pe un platou de aproape 6000mp.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/11/b2.jpg)

Traseul dus – intors este de cca 7 km. Cine nu doreste sa mearga sau nu are echipament adecvat are optiunea sa se intoarca la pensiune sau sa exploreze imprejurimile Costestiului, sa intre in vorba cu localnicii, de la care sigur pot afla lucruri interesante

4 mai
Dupa micul dejun ne imbarcam in autocar si vizitam Sarmizegetusa Ulpia Traiana, capitala provinciei romane Dacia aflatase afla la 50 km de Costesti, Biserica Densus si Castelul Corvinilor
Sarmizegetusa Ulpia Traiana este amplasata in bazinul Hategului, aproape de trecatoarea care face legatura intre Banat si Transilvania si care purta in antichitate numele de Tapae, astazi Portile de Fier ale Transilvaniei. A fost intemeiata de guvernatorul Daciei Romane Decimus Terentius Scaurianus pe un amplasament al taberei militare romane, dupa obtinerea victoriei din anul 106 d.c

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/11/627x0.jpg)

Complexul arheologic cuprinde:
Amfiteatrul este cel mai impunator edificiu al complexului. A fost construit in prima jumatate a secolului al II-lea. In incinta lui aveau loc lupte de gladiatori, incaierari intre animale salbatice si oameni, reprezentatii de teatru, declamatii si alte manifestatii publice.
Templul zeitei Nemesis. In apropierea amfiteatrului a fost construit si un templu dedicat zeitei Nemesis, care era venerata in antichitate de catre gladiatori. In cadrul muzeului de arheologie s-au pastrat capiteluri de coloane din templu, precum si cateva table reliefate. Pe una este reprezentata zeita, cu atributele ei, balanta, grifonul si roata
Palatul Augustalilor (in latina Aedes Augustalium) se afla in apropierea forului (avea o intrare in for), in interiorul zidurilor orasului, si era sediul ordinului augustalilor, o corporatie influenta, care isi recruta membrii din cadrul stratului instarit al locuitorilor orasului. Ordinul se ocupa cu organizarea de serbari, printre care si cea de la 3 ianuarie, dedicata imparatului aflat la putere. Edificiul impunator si de proportii mari si „inchide la mijloc o curte centrala (despartita in doua printr-un zid), inconjurata dinspre apus si rasarit de cite o bazilica”. In mijlocul curtii se afla pe un soclu impunator altarul imparatului.

Biserica Densus

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/11/densus.jpg)

Chiar la intrarea in curtea bisericii pe o tablie scrie:
"Biserica - monument istoric Densus, cu Hramul Sf. Nicolae, ridicata din piatra, in secolul al XIII-lea, pe plan central, cu caractere romanice, are naosul patrat, suprapus central pe un turn sprijinit de patru stalpi masivi in jurul carora se afla un spatiu ingust acoperit cu o bolta semicilindrica. Spre est are absida semicirculara cu un diaconicon pe latura sudica. Incaperi anexe au fost alaturate pe latura sudica si pe latura de vest si o tinda in secolele XIV - XV. Este construita din piatra romana de la Ulpia Traiana (aflata la cativa kilometri, n.n.), dintre care unele, profilate, au fost refolosite in elementele de rezistenta sau cu rost decorativ. In interiorul monumentului se afla o valoroasa pictura murala ce dateaza din prima jumatate a secolului XV, ce impodobeste absida semicirculara a altarului, peretii rasariteni ai naosului, unele parti ale stalpilor centrali, iar la exterior, deasupra usii de intrare in nava, icoana de hram.
Pictura din 1443 apartine artistului Stefan Zugravul, semnatura sa aflandu-se sub fereastra sud-estica a absidei. Ansamblul mural imbina sincretistic iconografia traditionala bizantina ce elemente narative si realiste cu trasaturi de renastere timpurie intr-o viziune cu trasaturi folclorice".

Castelul Corvinilor
Nu este prima data cand o excursie Singles Camp&Travel ajunge acolo. Iar despre neamul Corvinilor v-am povestit de multe multe ori...Toate excursiile in Budapesta au fost presarate de istorii despre cel mai important rege al Ungariei, Matia Corvin si despre viteazul sau tata, Iancu de Hunedoara.
Va povestesc si aici cateva lucruri, cu spicuiri din materiale de pe net. Mai intai de ce se numesc Corvini, de unde li se trage acest nume? Pe blazonul familiei Corvinilor este inscrptionat un corb care tine în cioc un inel de aur (va aduceti aminte, cei care ati fost cu mine in Budapesta – v-am aratat pe poarta din spate a Castelului Buda, corbul cu inel in cioc?) Atribuirea acestui simbol al familiei are o legenda. Se spune ca Ioan de Hunedoara era fiu nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, cu o frumoasa femeie din Tara Hategului, pe nume Elisabeta.
Pentru a o feri de vorbele lumii, regele i-a dat acesteia ca sot pe fiul sau Voicu, daruindu-i totodata si un inel ca dar pentru copilul nenascut, cu scopul de a fi recunoscut atunci când va creste si va merge la curtea regala. In timpul unei calatorii facuta de familia lui Voicu, poposind pentru a pranzi, inelul este uitat pe o margine a stergarului pe care erau puse merindele. Un corb, atras de stralucirea inelului îl fura încercând sa plece cu el.

Copilul Ioan de Hunedoara ia un arc si sageteaza corbul, recuperand astfel inelul. Atunci cand creste si ajunge la curtea regala, povesteste aceasta patanie, iar regele, impresionat de aceasta istorie, decide ca simbolul familiei hunedorenilor sa fie corbul cu inel de aur în cioc.
De altfel, si numele familiei provine din latinescul „Corvus”, care inseamna „Corb”, o pasare care simboliza cu totul altceva în evul mediu, si anume întelepciunea si longevitatea.
Corvinii si huniazii sunt acelasi lucru. Hunyad este Hunedoara in limba maghiara, iar titlurile nobiliare se stie, se dadeau cu referire la locul de provenienta. Familia a carui descendent este Matia Corvin, a purtat numele de Huniade. Primul membru al acestei familii, mentionat in documentele istorice a fost cumanul Both (se stie ca familia Corvinilor sau Corvinestilor sau Huniade are origine cumano – valaha). Serban, fiul lui Both s-a stabilit in comitatul Huniad (in maghiara Hunyad) in Transilvania, venind din Valahia. Fiul sau, Voicu (Vajk in maghiara) a devenit catolic si a adoptat numele Ladislau (in maghiara László). Acesta a fost innobilat in 1409 si a primit mosia castelul Huniazilor (astazi Hunedoara), atunci numit Hunyadvár, care a devenit proprietatea ereditara a familiei.
Asa ca o sa intalniti ambele denumiri Castelul Huniazilor si Castelul Corvinilor, ambele sunt corecte.

(http://i68.tinypic.com/ws9zs4.jpg)

Acum cate ceva despre castel
Prima fortificatie de piatra de la Hunedoara, a fost datata ca fiind construita în secolul XIV. Avea o forma elipsoidala, cu ziduri de grosimi de pâna la 2 m, construite din blocuri de calcar dolomitic si piatra de râu.
In 1440 Ioan de Hunedoara incepe transformarea cetatii într-un castel. S-au ridicat, in jurul vechii cetati doua ziduri exterioare, flancate de turnuri. Turnurile circulare (Turnul Capistrano, Turnul Pustiu, Turnul Tobosarilor), cu exceptia turnului pictat (Turnul Buzdugan), erau prevazute cu un parter din zidarie plina, urmat de doua niveluri, cele de la partea inferioara fiind utilizate ca si camere pentru puscasi iar cele de la partea superioara ca si zone de locuit si/sau zone de aparare. In turnul Capistrano exista singurul semineu gotic, acum restaurat din monumentul hunedorean.
Turnurile rectangulare erau prevazute cu intrari carosabile si niveluri de aparare, atat pentru arme vechi – cele cu coarda (arcuri, alebarde) cat si pentru arme de foc. Intrarile propriu-zise în castel se faceau prin intermediul unor poduri, sustinute de piloni de piatra, ultimele tronsoane ale podurilor fiind mobile.
Una dintre cele mai interesante constructii datate în aceasta perioada o reprezinta capela, plasata pe latura estica a castelului. Particularitatile arhitecturale tin de un gotic local.
Palatul propriu-zis, amplasat pe latura vestica, este compus din Sala Cavalerilor, Sala Dietei si scara spirala si reprezinta un exemplu unic în spatiul transilvanean. O alta constructie unica de data aceasta de factura militara este galeria si turnul Nje Boisia (Nu te teme), denumire influentata probabil de mercenarii sârbi, aflati în garnizoana castelului.

Dupa moartea lui Ioan de Hunedoara incep luptele pentru ocuparea tronului regatului maghiar. Dupa 1458, se construieste aripa Matia, compusa din logii, cu pictura unicat. Finalizarea lucrarilor la castel înceteaza în jurul anului 1480, monumentul fiind comparabil cu castelele din vestul Europei, prin amploare si fast.

În secolul XVII, principele Gabriel Bethlen, modifica în spiritul vremii, parti din castel, modificari dictate atât de necesitati civile cât si militare. Se construieste pe latura estica, peste fundatii mai vechi, un corp de cladire, denumit Palatul mare dinspre oras, compus din doua niveluri, respectiv camere de locuit si o sufragerie. Sala Dietei este reamenajata, prin demontarea întregii arhitecturi gotice de piatra, si compartimentarea ei, rezultând încaperi cu functionalitati diverse. Si aspectul interior al capelei a fost modificat substantial în vremea lui Gabriel Bethlen. Au fost înlaturate boltile gotice, ferestrele sunt trasformate într-unele rectangulare. Pentru protectia castelului se mai construiesc Turnul Alb si Terasa de Artilerie.

Tot în secolul al XVII-lea se construieste curtea exterioara (curtea husarilor), spatiu care adapostea locuintele administatorului, ale functionarilor, casa ogarilor si depozitele pentru hrana si fânat.

In sec XIX au loc importante lucrari de restaurare în castel în paralel cu constructia fatedei palatului mare dinspre oras si a acoperisurilor actuale, acoperite cu tigla glazurata, mult mai înalte decat cele originale. Terasei de artilerie i se adauga un sir de creneluri si un turnulet de supraveghere, cu scopul cresterii gradului de atractivitate a monumentului. Tot acum o serie de elemente decorative din piatra sunt înlaturate si înlocuite cu piese noi, dupa regulile specifice acestei perioade istorice.

In curtea din spatele castelului o sa vedeti o fantana, loc ce are o poveste care nimeni nu stie, o fi adevar sau doar legenda. O gasiti mai jos:

Legenda Fantanii
Se povesteste despre aceasta fantana ca a fost sapata de catre trei prizonieri turci pe care Ioan de Hunedoara in tinea in castel. Ioan le promite celor trei ca ii va elibera daca vor sapa o fantana cu apa buna. Prizonierii, animati de speranta eliberarii, sapa in stanca timp de 15 ani si la 28 de metri adancime reusesc sa gaseasca pretioasa apa.

Numai ca intre timp Ioan murise iar sotia sa, Elisabeta Szilagyi, a decis sa nu respecte cuvantul dat de sotul său si nu ii elibereaza pe cei trei turci, hotarand sa fie ucisi. Prizonierii, ca ultima dorinta, cer permisiunea sa scrie pe cheile fantanii o inscriptie: „Apa ai, inima nu”, ca un repros pentru promisiune facuta si nerespectata.

De fapt, inscriptia descifrata de Mihail Guboglu glasuieste astfel: „Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri in cetatea de langa biserica”. Caracterele vechi arabe continute de inscriptie o dateaza la mijlocul secolului al XV-lea. Pozitia actuala a inscriptiei este pe unul dintre contrafortii capelei.

5 mai Dupa micul dejun, in jur de ora 9.00 se va face imbarcarea in autocar si apoi se va pleca pe ruta Costesti - Orastie - Sebes Alba - Sibiu - Rm Valcea - Pitesti - Sibiu. Pe traseu o oprire pentru masa.

Precizare Este o excursie in care vom patrunde in cel mai fascinant si misterios loc din istoria romanilor, iar pentru a-l intelege mai bine, am ales un loc unde sa fim aproape de natura, chiar in inima Muntilor Orastiei, acolo unde era odinioara satul dacilor. Pensiunea Cotiso este situata in satul Costesti, la intersectia drumurilor spre Cetatile Dacice aflate in patrimoniul UNESCO si este spatiul ideal pentru relaxare si meditatie avand o curte spatioasa de aproape un hectar in spatele careia susura apele paraului Orastie.

Tip actiune: aceasta actiune se adreseaza iubitorilor de istorie, de natura, celor care vor sa-si cunoasca si caute originile neamului. Excursia are si drumetie (la cetatile dacice) si vizitare (Castelul Corvinilor, Cetatea Devei, Muzeul Deva) si bineinteles o puternica componenta de socializare, tinta actiunilor noastre.

Profil participant: ne adresam doar persoanelor single, participarea este exclusiva singles. Persoane agreabile, comunicative, sociabile care inteleg ce inseamna un grup. Fara prea multe tabieturi, fara egoisme (eu vreau sa stau in fata, eu imi aleg camera etc), fara tendinte de impunere a unor dorinte personale (eu vreau acolo, dar de ce nu mergem si la...). Programul este comunicat se stie unde se sta, cu ce se merge, ce se viziteaza, acolo nu mai discutam de aceste aspecte, se considera insusite.
Pentru a ajunge la cetatile dacice trebuie sa aveti si un pic de conditie fizica, nu este mult de mers sau de urcat, dar sa nu confundam natura cu o alee din parc.... :) 

Pentru drumetii este nevoie de un echipament montan si macar minim, adica pantofi sau ghete trekking, rucsac, bete, pelerina, haine termice.

Pensiunea Cotiso Costesti

O mentiune speciala tinem s-o facem laudand si recomandand in mod special aceasta locatie, unde cei care au fost in 2018 ne-au spus ca s-au simtit extrordinar. Amplasata intr-un cadru mirific, in inima muntilor Orastiei, acolo unde, candva, a fost satul dacilor.  O curte imensa, verde si cu flori, este un spatiu ideal pentru un grup ca al nostru, iubitori de natura, dornic de relaxare, de socializare. Cantecul pasarilor si hamacul din poienita de langa rau, intregesc un peisaj de vis, iar de jacuzzi-ul natural de langa ce sa mai spunem...

Iata si cateva imagini:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/11/img4-1.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/11/img3.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/11/56569232.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/11/56569245.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/11/IMG_44881.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/11/Pensiunea-Cotiso-din-Costesti-17.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/11/56569231.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/11/56569225.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/11/56569223.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/11/56569221.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/11/56569214.jpg)

:oops:!!!! Inainte de inscriere si rezervare cititi va rog cu atentie serviciile incluse si cele care nu intra in tarif, programul excursiei, particularitatile acesteia si observatiile. 
 
La fel ca la toate actiunile noastre, informatiile si detaliile legate de aceasta excursie, vor fi transmise si vor aparea DOAR pe forum. O sa gasiti aici detaliat si din timp tot ce aveti nevoie pt pregatirea excursiei. Comunicarile nu se fac deci telefonic si nici Email.

Inscrierile in excursie se fac pe site-ul www.singlescamp.ro (http://www.singlescamp.ro). Imediat dupa inscriere veti primi un Email ce contine datele agentiei Bon Voyage Sibiu, singura autorizata OSIM in Romania sa organizeze „evenimente, vacante si excursii pentru persoane single – Singles Camp”.  Acest mesaj de rezervare de la agentie contine conditiile de rezervare si modul in care se face plata avansului. Va recomand ca inainte de achita avansul sa verificati inca o data daca aveti liber in perioada de desfasurare a excursiei. De asemenea sa parcurgeti Conditiile de renuntare la o excursie: http://www.singlescamp.ro/conditii-de-renuntare-la-o-actiune/ (http://www.singlescamp.ro/conditii-de-renuntare-la-o-actiune/)
Rezervarile se fac in ordinea de plata a avansurilor, nu a inscrierii.Titlu: Re: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: admin din Vineri, 04 Ianuarie 2019, 15:23
Inscrierile sunt deschise. Rezervarile se fac aici: https://www.singlescamp.ro/eveniment/povesti-natura-si-distractie-cetatile-dacice-1-5-mai-2019/ (https://www.singlescamp.ro/eveniment/povesti-natura-si-distractie-cetatile-dacice-1-5-mai-2019/)
Titlu: Re: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: PGabriela din Miercuri, 23 Ianuarie 2019, 12:37
Ma bucur enorm pentru aceste actiuni unde de una singura e greu de ajuns.
Titlu: Re: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: giculino din Joi, 14 Februarie 2019, 22:08
dar nu imposibil.. spre exemplu eu stau și mă gândesc unde să las mașina în Sibiu  :help:
Titlu: Re: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: giculino din Joi, 14 Februarie 2019, 22:11
sau e posibil ca microbuzul din București să treacă prin Brașov și să facă o escală?
Titlu: Re: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: krondia din Joi, 14 Februarie 2019, 22:26
 Microbuzul nu trece prin Brasov, eu voi veni la Sibiu.

In toamna mi-am lasat masina 4 nopti in zona garii din Sibiu, aproape de autogară.

Titlu: Re: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: Marinescu Dorina din Marţi, 19 Martie 2019, 07:58
Eu sunt din Deva, cunosc aceste locuri frumoase si obiective si va recomand aceasta excursie.
Sunt zone in care va veti incarca cu energie pozitiva.
Ca o curiozitate : in zona cetatii Sarmizegetusa  Regia, se afla Platoul Vartoapelor -"dumbrava minunta a dacilor ", o zona de 10 ha acoperita de ghiocei cu petalele mari, tivite in verde-galben. O splendoare!
Insa pot fi vazuti doar in a doua jumatate a lunii martie-prima jumatate a lunii aprilie.
Va fi o excursie reusita, de neuitat, va garantez!
Titlu: Re: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: admin din Marţi, 19 Martie 2019, 09:00
Dorina, indragesc si am un mare respect pentru toti aceia care-si iubesc si isi prezinta locul in care traiesc! Apreciez foarte mult postarea ta, prezentarea si invitatia pe care ai facut-o celorlalti sa-ti vada zona! Intradevar este un loc minunat, incarcat de istorie, cu multe povesti, cu multe vestigii, de care noi ca romani ar trebui sa stim, sa le consideram esentiale in existenta noastra ca popor. Un popor asa cum suntem, cu bune, cu rele, ca oricare dealtfel...Autoblamarea, autopozitionarea noastra undeva departe de varful piramidei, este un mare pacat al nostru, dar asta consider ca vine din necunoasterea cu adevarat a valorii noastre, a celor care au trait aici inainatea noastra...Eu unul n-am intalnit inca in vreo tara prin care am umblat, pe cineva sa spuna ca noi "apai noi romanii...", "numai la noi se putea intampla asa ceva", "ca la noi in Romanica"...

Excursia aceasta este o extensie a unui eveniment pe care l-am organizat acum cativa ani, in cadrul uneia dintre "povestile la gura sobei", atunci cand l-am invitat pe Liviu, un amic care este unul dintre cercetatorii de seama din Academie, in probleme de dacologie. Doua seri ne-a povestit atunci despre adevaratele adevaruri despre daci, nu ceea ce circula inconstient, nedocumentat, ultra-nationalist pe facebook si in medii neacademice...

Pensiunea este foarte faina, femeia de acolo, o dulceata de om, care ne-a rasfatat anul trecut, iar natura in mai este mai mult decat generoasa. Asa ca exista toate ingredientele pentru a petrecere un 1 Mai de poveste: cu distractie, oameni placuti, locuri extraordinare, povestile Dianei...Va recomand in mod deosebit si eu aceasta excursie!
Titlu: Re: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: krondia din Marţi, 19 Martie 2019, 09:48
Multe amintiri ma leaga si pe mine de Hunedoara, locul unde m-am nascut si am locuit timp de peste douazeci de ani...
Intotdeauna revin cu placere in zona, toate obiectivele incluse in program trebuie vazute macar o data in viata si asta pentru a ne intelege mai bine istoria si pe noi, ca popor. Din pacate, insa, siturile unde se gasesc cetatile dacice nu sunt intretinute si puse in valoare cum ar trebui asa ca veniti aici pana mai avem ce vedea...

Se anunta un grup fain, din cate am aflat, ramane sa va anuntati prezenta si aici, pe forum, discutiile preliminare conteaza mult pentru atmosfera din timpul excursiei.
Titlu: Re: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: Claudiu din Sâmbătă, 23 Martie 2019, 13:38
Salutare! Merge cineva din nordul tarii? (Bistrita, Botosani, Suceava, Iasi, Bacau)  :)
Titlu: Re: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: PGabriela din Luni, 25 Martie 2019, 08:10
Buna ziua! tuturor.
Diana, stiu ca-ti sunt cunoscute detaliile in privinta mea, dar scriu aici pentru ca acestea sunt regulile singlesc campului  si le respect.
Vin din Tg Mures - Sibiu. De acolo ne atasam grupului.
Titlu: Re: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: Angela T din Marţi, 26 Martie 2019, 19:17
Salutare, tuturor! S-a insufletit atmosfera pe forum. Urmaresc excursia de ceva vreme, asa ca m-am inscris si eu. Vin din Bucuresti.
Titlu: Re: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: Angela T din Joi, 28 Martie 2019, 10:06
Lista transport din Bucuresti:

1. Angela T.
Titlu: Re: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: noiembrie din Vineri, 29 Martie 2019, 14:56
N-am ajuns la Sarmisegetusa ,desi am fost de cateva ori la Hunedoara,lacul Cin-cis,Geoagiu.Drumul ne-a impus sa facem cale intoarsa ,mai ales pe ploaie.
Din respect pentru stramosi,toti ar trebui sa ajungem acolo,macar o data.De-ar fi avut bulgarii locurile astea ,s-ar fi priceput sa le puna in valoare !
Cu un ghid ca Diana si un grup inchegat,simt ca am putea sa calatorim in timp,sa ne bucuram de taine ...
Titlu: Re: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: krondia din Vineri, 29 Martie 2019, 15:53
Si nu doar bulgarii.. In Grecia vezi mai la tot pasul indicatoare spre obiective care nu au toate valoarea locurilor noastre.
Zona cetatilor dacice chiar are ceva magic, simti intr-adevar energia locurilor. Si nu spun asta doar pentru ca sunt de-a locului.
Multumesc, @noiembrie pentru aprecieri!
Titlu: Re: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: krondia din Marţi, 02 Aprilie 2019, 10:05
Salutare! Merge cineva din nordul tarii? (Bistrita, Botosani, Suceava, Iasi, Bacau)  :)

Am primit azi un telefon de la o doamna care doreste sa vina din Iasi si nu are masina personala. I-am recomandat sa scrie aici, e cel mai bun mod de a afla din ce zone veniti.
Eu voi cunoaste componenta grupului doar cu cateva zile inainte de actiune.
Titlu: Re: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: Angelique din Sâmbătă, 06 Aprilie 2019, 10:54
Buna tuturor! Eu vin de la Iasi, mai este cineva din zona? Ar trebui sa ajungem la Sibiu, inteleg.
Titlu: Re: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: giculino din Joi, 11 Aprilie 2019, 21:58
dacă ajungeți în BRAȘOV , vă pot duce eu mai departe până la destinație, pentru că eu am să merg pe cont propriu, fără microbuz
Titlu: Re: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: Irina_G din Joi, 18 Aprilie 2019, 10:06
Lista transport din Bucuresti:

1. Angela T.
2. Irina G
Titlu: Re: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: Dannyel din Miercuri, 24 Aprilie 2019, 00:40
Salutare. Dacă e cineva de pe lângă Târgu Jiu care merge in excursie eu am masina goală si caut o companie.
Titlu: Re: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: RaduM din Miercuri, 24 Aprilie 2019, 08:48
Mai vine cineva din Cluj sau de linga Cluj ?
Titlu: Re: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: PGabriela din Miercuri, 24 Aprilie 2019, 11:53
Eu din TG MURES. Ajung la 9 in Brasov.
Titlu: Re: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: krondia din Sâmbătă, 27 Aprilie 2019, 11:11
Atentie, informatii importante privind programul actiunii!

Intalnirea cu grupul se va face la pensiune in 1 mai la orele 15:00.
 La Deva vom merge in ultima zi, 5 mai.

Eu voi urca la Sibiu si apoi vom merge cu microbuzul direct la pensiune, nu mai mergem la Deva in prima zi. Estimez sa ajungem la Costesti in jur de orele 14:00 - 15:00 in functie de trafic.
Pentru cei care doresc, exista posibilitatea de a lua masa de pranz la pensiune, contra cost. Vom face apoi o plimbare in zona, urmand sa revenim seara la pensiune pentru cina.

In ultima zi, 5 mai, dupa micul dejun, vom merge impreuna la Deva sa vizitam cetatea si Muzeul Civilizatiei Dacice. La Deva se va incheia programul comun, urmand ca cei care au venit cu microbuzul sa se indrepte spre Bucuresti pe traseul pe care au venit din Sibiu. Nu vom mai reveni la pensiune.
Programul in celelalte zile este cel anuntat.

Aceasta decizie s-a luat, in primul rand, pentru a putea vedea si muzeul Civilizatiei Dacice din Deva care este inchis in 1 mai dar si pentru ca sunteti mai multi care veniti cu masinile personale, cu ore diferite de sosire.

Referitor la echipament, pentru drumetii va rog sa respectati recomandarile si sa aveti echipament de drumetie: incaltaminte cu talpa care nu aluneca, impermeabila (exclus adidas), o haina de ploaie (exclus umbrela), pantalon lung elastic (exclus blugi), pelerina, un rucsac mic (exclus alta geanta).
Prea multe magazine in zona nu sunt, pentru drumetii va puteti aduce de acasa alimente neperisabile, usor de transportat sau putem comanda sandviciuri la pensiune.
Curtea pensiunii este generoasa, daca aveti, puteti aduce o minge de fotbal, volei, sunt binevenite si alte idei privind timpul liber.
Vremea se anunta, in general, placuta, 15-17 grade dar sunt anuntate si averse. La munte este mai rece seara, sa aveti si o haina mai groasa gen polar.

Localizarea pensiunii
Pensiunea Cotiso se gaseste in localitatea Costesti, judetul Hunedoara!
Din Orastie sunt aproximativ 20 km, urmati indicatorul spre cetatile dacice Costesti si Blidaru. Se trece prin Castau, Beriu, Orastioara de Jos.
In Costesti mergeti pana ajungeti la o poarta situata pe sosea pe care sunt sculptati doi daci, vizavi de centrul de informare turistica. Treceti podul si urmati indicatorul spre pensiunea Cotiso, in dreapta, pe un drum pietruit.
La intersectia cu drumul care duce la cetatea Costesti faceti din nou dreapta si in 300 de metri ajungeti la pensiune.

Daca mai aveti intrebari, nelamuriri, va raspund cu placere.

Sa ne vedem cu bine, sarbatori linistite sa aveti!

Diana

Titlu: Re: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: Alina Tomescu din Sâmbătă, 27 Aprilie 2019, 18:34
Din Pitești merge cineva ?
Titlu: Re: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: krondia din Sâmbătă, 27 Aprilie 2019, 18:53
Nu, nu mai este inscris altcineva din Pitești.
Titlu: Re: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: PGabriela din Duminică, 28 Aprilie 2019, 21:55
Am luat la cunoștință. La întoarcere nu mai merg la Sibiu cum era inițial, rămân în Deva, am legătura directă.
Titlu: Re: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: admin din Marţi, 30 Aprilie 2019, 06:13
Plecare 01.05.2019 din Bucuresti, 07:00 Mol Pacii Bulevardul Iuliu Maniu

Nume si nr de telefon sofer: SORIN Tel 0761/669812
Nr masina: B 384NEW
Titlu: Re: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: krondia din Luni, 06 Mai 2019, 19:46
Vreme buna, un grup fain, vesel si locuri de poveste... Am hoinarit, am cantat si am dansat impreuna, am mai facut si cate o spirala...
Ansamblul de dans SinglesCamp a fost din nou la inaltime si a fost rasplatit cu o jumatate de tort de catre alti oaspeți ai pensiunii prezenti la o aniversare...
M-as bucura sa ne mai intalnim si cu alte ocazii, sa mai imbunatatim repertoriul...
«Mac-mac», prietenii stiu de ce...

(https://i.postimg.cc/qgfTRDc6/IMG-20190424-223401.jpg) (https://postimg.cc/MfY43DFz)

(https://i.postimg.cc/xjXNXky9/IMG-20190424-223519.jpg) (https://postimg.cc/LhM878bW)

(https://i.postimg.cc/h4NzTSpT/IMG-20190424-223651.jpg) (https://postimg.cc/K4r8yyX8)

(https://i.postimg.cc/W3HjR1hn/IMG-20190502-101634.jpg) (https://postimg.cc/JDZSZm3D)

(https://i.postimg.cc/sXXy0hDx/IMG-20190502-102108.jpg) (https://postimg.cc/3yPPkWGQ)

(https://i.postimg.cc/CxThL5Jr/IMG-20190502-103350.jpg) (https://postimg.cc/KRfS0Z6t)

(https://i.postimg.cc/kgQnVCpJ/IMG-20190502-104051.jpg) (https://postimg.cc/sM2F8kzq)

(https://i.postimg.cc/yNTYGKmQ/IMG-20190502-104106.jpg) (https://postimg.cc/bGshGKFk)

(https://i.postimg.cc/zDQD60hr/IMG-20190502-111129.jpg) (https://postimg.cc/234fBdTc)

(https://i.postimg.cc/BbRqFn36/IMG-20190502-111213.jpg) (https://postimg.cc/bSHcc8sc)

(https://i.postimg.cc/gk6cW8y6/IMG-20190502-111236.jpg) (https://postimg.cc/KRxh7KHZ)

(https://i.postimg.cc/RFsCMTbw/IMG-20190502-121144.jpg) (https://postimg.cc/BLFfp23v)

(https://i.postimg.cc/zfNGpvgH/IMG-20190502-135152.jpg) (https://postimg.cc/75B4ZxXq)

(https://i.postimg.cc/Xv6phxTJ/IMG-20190502-140510.jpg) (https://postimg.cc/w1FqR5x8)

(https://i.postimg.cc/YCWvbTDZ/IMG-20190502-142115.jpg) (https://postimg.cc/HrTWLvg9)

(https://i.postimg.cc/3NfkchT5/IMG-20190502-191434.jpg) (https://postimg.cc/vx984pT3)

(https://i.postimg.cc/0NGbqDsC/IMG-20190503-102959.jpg) (https://postimg.cc/2q6zQq3q)

(https://i.postimg.cc/3J6yj312/IMG-20190503-103452.jpg) (https://postimg.cc/hfLPcWHG)

(https://i.postimg.cc/T2t5wVW7/IMG-20190503-135549.jpg) (https://postimg.cc/MXjp3j5V)

(https://i.postimg.cc/k49RVwcZ/IMG-20190503-140325.jpg) (https://postimg.cc/06WyFYhd)

(https://i.postimg.cc/J0zyxnS5/IMG-20190503-140508.jpg) (https://postimg.cc/S2HNNySn)

(https://i.postimg.cc/2ykWtTLv/IMG-20190503-153136.jpg) (https://postimg.cc/zbQ3bCjX)

(https://i.postimg.cc/85BWwxcN/IMG-20190503-162501.jpg) (https://postimg.cc/jw2LSgyF)

(https://i.postimg.cc/dQ6rCMg9/IMG-20190503-193933.jpg) (https://postimg.cc/qgtNfFJt)

(https://i.postimg.cc/xTdHyx2V/IMG-20190504-112115.jpg) (https://postimg.cc/5jZ6fmys)

(https://i.postimg.cc/T3pVGk7J/IMG-20190504-112403.jpg) (https://postimg.cc/G4n8xj14)

(https://i.postimg.cc/jjfynDrW/IMG-20190504-113152.jpg) (https://postimg.cc/TyRKZY1G)

(https://i.postimg.cc/W1CM4MxL/IMG-20190504-114613.jpg) (https://postimg.cc/9DP48qWJ)

(https://i.postimg.cc/d1Kr2Jq5/IMG-20190504-155856.jpg) (https://postimg.cc/Z9VWZtvN)

(https://i.postimg.cc/7h93Pjrm/IMG-20190506-180954.jpg) (https://postimg.cc/7JCGms62)Titlu: Re: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: PGabriela din Luni, 06 Mai 2019, 21:15
O acțiune valoroasa. Mi-a placut la maxim discutiile si informatiile primite.
Grupul foarte deschis la comunicare, vesel, tolerant.
Mulțumesc! Diana, Claudia, Angela 1, Angela 2, Carmen, Liliana, Irina, Călin, Tibi, Gicu, Dan, Daniel, Radu, Florin pentru aceste zile calme si vesele (sper ca nu am omis pe nimeni).
A fost cea mai faina lectie de istorie din viata mea tinuta in aer liber, in plina ploaie sub adapostul frunzelor.
Nu ne-a speriat ploaia, asa ca a doua zi ne-a lasat in pace sa ne putem desfasura programul in voie.
In incercarea mea de a juca tenis de masa pt prima oara , multumesc baietilor ca mi-au acordat aceasta sansa. Regret ca nu am avut mai mult timp pt asta.
Diana, DA! De acord sa ne regrupam sa dantuim, sa largim repertoriul. Promit sa-mi fac tema de casa până la următoarea ora de dans  :) mac-mac !
Titlu: Re: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: RaduM din Marţi, 07 Mai 2019, 16:44
 Desi miercuri a plouat zilele urmatoare a fost o vreme numai buna de calatorit , innorat dar nu a plouat , temperatura placuta . Am descoperit niste locuri de poveste la care vroiam mai de mult sa ajung . Ii multumesc Dianei ca a avut intuitia sa ne duca sa vizitam castelul corvinilor in haine de sarbatoare si a ales momentul potrivit pentru toate vizitele. Am incheiat vizitarea cetatilor cu Sarmisegetusa Ulpia Traiana unde am avut parte de o prezentare frumoasa facuta de directorul muzeului din Sarmisegetusa cu care am avut parte si de discutii pe teme istorice care ne-au ramas in suflet , singurul regret este ca nu l-am avut ca si ghid pe acest om la toate cetatile vizitate . A fost o excursie mai frumoasa decit mi-am imaginat .
Titlu: Re: Povesti in natura si distractie. 1 - 5 mai 2019
Scris de: calin s din Miercuri, 08 Mai 2019, 18:12
Ma bucur pentru fiecare intalnire, pentru fiecare discutie, dans si imbratisare cu acesti oameni frumosi in acele locuri minunate. Dragilor, cu siguranta ne vom mai intalni. Pana atunci va doresc zile senine, asa ca sufletul vostru. Toate cele bune!!!