Recomandari si reguli in drumetiile montane. Explicatii

Singles Camp® este un proiect de socializare a persoanelor single in conditii de grup de excursie. Nu are personalitatea juridica, nu este asociatie sau ONG ci functioneaza sub forma unei comunitati online. Toate excursiile lansate in calendarul Singles Camp sunt organizate de o agentie de turism specializata, Bon Voyage Sibiu. Aceasta se ingrijeste de rezervari de hoteluri, mijloace de transport, ghizi locali si de inscrierierile participantilor.

In prezentarea facuta fiecarei drumetii pe site-ul www.singlescamp.ro  se mentioneaza ca participantii trebuie sa semneze de luare la cunostiinta a regulilor de drumetie montana si de asumare a riscurilor unei astfel de excursii pe munte.

IMPORTANT : Toti clientii si participantii la programele oferite de Singles Camp, prin Bon Voyage srl Sibiu trebuie sa citeasca atent, sa inteleaga si sa fie de acord cu toate conditiile prezentate mai jos, pentru ca sa poata sa participe la orice tura, drumetie montana sau orice alta forma de activitate organizata.

Fiecare traseu de excursie este prezentat pe website, astfel incat cine doreste sa participe se poate informa asupra gradului de risc, pentru aceasta avand la dispozitie si consultare materialul postat pe site-ul Singles Camp si nenumaratele site-uri de profil care detaliaza traseele montane.

Traseele montane pe care le alege Singles Camp si foloseste in organizare Bon Voyage sunt accesibile si cat se poate de mult de ferite de riscul de accidente. Cu toate acestea trebuie constientizat ca muntele este imprevizibil si ca la orice pas se pot intampla accidente de la cele  mai usoare (entorse, plagi superficiale) pana la unele grave. Si la fel trebuie inteles ca nu ghidul montan, nici insotitorul de grup si nici agentia de turism nu pot fi considerati vinovati pentru lucruri imprevizibile sau care tin de factori independenti de ei.

Pentru a fi feriti de pericole, este important sa respectati si sa va insusiti recomandarile si regulile de mai jos:

Echipamentul este absolut obligatoriu! Avand in vedere ca programele/turele montane/drumetiile se vor desfasura in natura, pe poteci marcate sau nemarcate, trebuie sa aveti in vedere ca veti fi nevoiti ca uneori sa mergeti prin noroi, pamant ud si ocazional pe zapada. Starea potecilor poate varia considerabil pe parcursul unui program/tura montana/drumetie, unele fiind in stare buna, fiind largi, bine intretinute si care urmeaza un parcurs usor pentru cel care le strabate. Altele, in special cele din zilele cu nivel de dificultate de la mediu in sus, sint poteci ce pot traversa zone mai putin umblate, zone in care fara o persoana insotitoare puteti pierde poteca. Echipamentul trebuie sa cuprinda:

 •  rucsac dimensionat la drumetia la care participati
 •  bocanc de munte cu talpa VIBRAM semi rigida, cu protectie pentru glezna.
 • daca bocancul este prevazut cu membrana Gore-Tex este cu atat mai bine, deoarece va mentine piciorul uscat pe timp umed.
 • imbracaminte adecvata sezonului, bluze termice, pantalon lung elastic
 • pentru sezonul cu zapada nu uitati de parazapezi si crampoane
 • bete de drumetie, sau bete de schi, sint recomandate in mod special, mai ales pentru portiunile dificile. Aceste bete pot fi si telescopice.
 • haine de ploaie: geaca si pantaloni impermeabili.
 • fiecare lucru ce este pus in rucsac trebuie sa fie pun intr-o punga de plastic, deoarece in caz de ploaie lucrurile pot fi ude.
 • lampa frontala sau minim lanterna
 • nu trebuie sa va lipseasca din rucsac ochelarii si crema de soare.
 • rezervor de apa plin ( 1-2 l)
 • medicamente pe care stiiti ca le folositi de regula si ceva antialergic gen claritin

In caz ca suferiti de o boala este 100% recomandat sa va consultati medicul inainte de a parcurge vreun traseu montan! Neanuntand liderul de tura sau ghidul montan ca suferiti de vreo boala, va asumati intregul risc ce decurge din acest lucru.

Retineti ca veti petrece intre 5 si 10 ore/zi mergand in zone montane, in care vremea este cateodata greu de prognozat. Din aceasta cauza este recomandat sa fiti bine echipati pentru programele/turele montane/drumetiile la care participati. Fiind corespunzator echipati veti avea garantia ca si in caz de vreme mai putin buna, programele/turele montane/drumetiile vor fi o experienta placuta.

Pregatire fizica: Deoarece programele/turele montane/drumetiile prezentate pe acest site se desfasoara in zona montane care ajung cateodata si la altitudinea de peste 2000 metri, este normal ca pe parcursul acestora sa se urce sau sa se coboare cateva sute de metri diferenta de nivel. Pentru a efectua majoritatea programele/turele montane/drumetiilor trebuie sa aveti dorinta necesara, pregatirea fizica, si nu in ultimul rand pregatirea psihica. Ca si o regula generala, daca sunteti capabil sa efectuati o tura cu o lungime de 7 km, si o urcare de 800 metri diferenta de nivel, si bineinteles coborarea, atunci sinteti in stare sa efectuati majoritatea programelor/turelor montane/drumetiilor prezentate. Daca nu sinteti familiar cu tehnicile de mers pe munte, liderul de grup/ghidul montan, va va oferi suportul necesar. Daca aveti dubii despre conditia dvs fizica va rog sa va consultati medicul inainte de a participa la programele/turele montane/drumetiile prezentate pe acest site.

Mancare: Alimentatia este foarte importanta pe munte, de aceea dati o atentie deosebita acestui aspect, aveti de grija ce mancati si in ce cantatitati. Mesele de dimineata se vor servi la cabane sau pensiuni, in functie de program. Mesele de pranz au in componenta sandwisch-uri, pe care vi le pregatiti fiecare, mai ales in zilele de drumetie. Sa aveti cu voi produse dulci si energizante gen batoane cu ciocolata. Mesele de seara se vor servi la cabane/pensiuni. Va rugam ca in situatia in care sunteti vegetarieni sau tineti o anumita dieta sa aveti la d-voastra o cantitate de alimente. Este posibil ca in locurile izolate in care servim masa sa nu vi se poata asigura feluri de mancare care sa se incadreze in dieta. Nu intra in responsabilitatea ghidului si nici a agentiei rezolvarea unor astfel de situatii.

Transport: In functie de programul ales, dar si de numarul de persoane, transportul se va face cu tren, mijloace de transport in comun (autobuze), taxiuri, si microbuze.

Surse de apa: In general apa de izvor din muntii Romaniei este potabila, dar recomandam, in special celor mai sensibili sa aveti cu dvs apa sau pastile de curatare/dezinfectare a apei, pentru a evita orice neplaceri.

Vremea: Cateodata din cauza conditiilor meteorologice, si pentru securitatea dvs. va fi necesara schimbarea partiala sau in intregime a traseului ce urmeaza a fi parcurs. Aceste schimbari se vor face de comun acord, cu explicarea tuturor variantelor, dar ghidul va fi cel care va lua hotararea finala.

Reguli inaintea si in timpul drumetiei:

1.   Echipamentul montan este obligatoriu. Este detaliat si descris la fiecare actiune montana.
2.   Respectati regimul alimentar pentru munte. Luati cu voi mancare usoara, energizanta.
3.   Insusiti-va codul international de semnalizare si alarmare, pentru a putea comunica celor din preajma nevoia de ajutor ivita în împrejurari grele.
Semnalele ce trebuie lansate în spatiu de catre turistii aflati în pericol sunt: luminoase, vizuale si acustice.
Semnale luminoase: noaptea: cu ajutorul lanternei, al unui felinar, foc de tabara, flacara unui primus, prin acoperirea-descoperirea lor cu o patura, hanorac etc. Ziua: se pot lansa cu ajutorul unei oglinzi
Semnale vizuale: Prin fluturarea unei esarfe sau a oricarui obiect de îmbracaminte.
Semnale acustice: Se lanseaza în spatiu strigate, fluieraturi sau se lovesc obiecte metalice.De retinut:
Semnalele, indiferent de natura lor, se lanseaza câte sase pe minut;
Dupa grupul de sase semnale se face pauza un minut, apoi se reia procedura;
Raspunsul este constituit de trei semnale pe minut, urmate de un minut pauza.
4.   Se vor respecta intocmai toate indicatiile ghidului montan si al insotitorului de grup; fara comentarii, fara a incerca sa influentati deciziile lor.
5.   Nu depasiti capul de coloana, respectiv ghidul si nu insistati pt a ramane in urma insotitorului de grup, adica a inchizatorului.
6.   Nu depasiti timpul de pauza comunicat si impus de ghid.
7.   Nu iesiti din grup, decat cu informarea ghidului.
8.   Nu va abateti cu nimic de la traseul colectiv. Ghidul stie ruta, va conduce pe traseul sigur, tineti doar urma lui.
9.   Pastrati distanta de minim 2 metri si maxim 3 metri intre voi. Tineti pasul cu cel din fata.
10.   Nu va intoarceti niciodata cu spatele catre gol,  pentru ca puteti impinge cu rucsacul pe cel din spatele vostru, in prapastie
11.   Nu consumati bauturi alcoolice si medicamente de linistire
12.   Ajutati cu toate fortele si priceperea pe cei aflati în dificultate pe munte, nu-i abandonati pe cei aflati în imposibilitatea de a se deplasa, chemati (anuntati) specialistii la fata locului, pentru a acorda ajutorul calificat.
13.   Pentru orice urgenta apelati gratuit din orice retea numarul de telefon 112