Autor Subiect: Padurea de liliac, Podul lui Dumnezeu si minunata Vale a Cernei 15 - 17 mai 2020  (Citit de 5162 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Mesaje postate: 11426
IN CONSULTARE

Tarif: 650 lei demipensiune (cazare in camera dubla cu inca o persoana, mic dejun si cina)

Rezervari: https://www.singlescamp.ro/eveniment/padurea-de-liliac-podul-lui-dumnezeu-si-minunata-vale-cernei-15-17-mai-2020/

Plecare:  15 mai 2020
Sosire:   17 mai  2020

Cazare: Pensiunea Dumbrava 3*, Valea Cernei - Baile Herculane. https://pensiuneadumbrava.ro/

Servicii incluse:
•        cazare 2 nopti la pensiune 3*, mic dejun inclus
•        2 cine*
•        transport pana la destinatie**
•        transport zonal
•        insotitor de grup din partea Singles Camp pe toata durata excursiei
•        ghid local Ponoarele
•        ghid local Inelet

*Cina este compusa dintr-o ciorba si un fel de baza si este servita gen meniu de grup (adica toata lumea mananca acelasi lucru)

** Transportul pana la destinatie este organizat pe urmatorul traseu: Bucuresti - Pitesti - Pitesti - Tg Jiu - Baia de Arama - Pensiunea Dumbrava si retur. Este un drum de 400 km, cca 6 ore de rulare, la care se adauga pauzele legale ale soferului.

Servicii care nu sunt incluse:
x   pranzuri
x   intrari la obiective

Grup: 35 persoane

Insotitor de grup din partea Singles Camp: Lidia Mandache

Programul excursiei

Vineri 15 mai 2020. Minunile naturii de la Ponoarele

Plecare la 7.00 pe ruta Bucuresti – Pitesti – Rm. Valcea – Tg. Jiu – Baia de Arama – Pensiunea Dumbrava (ValeaCernei).
Din Baia de Arama, coboram spre comuna Ponoarele din judetul Mehedinti unde vom opri pentru o plimbare la cele mai spectaculoase obiective turistice de aici: Podul lui Dumnezeu, Campul cu Lapiezuri, Padurea de liliac, Lacurile carstice Zatonul Mare si Zatonul Mic.

Podul lui Dumnezeu. Este locul unde natura s-a jucat de-a inginerul. Format prin prabusirea unui perete din Pestera Ponoarele, este unul din putinele poduri naturale din lumesi al doilea ca marime din Europa. Astfel de poduri mai sunt in SUA si Franta dar cel de la Ponoarele este singurul deschis traficului rutier.
O mulţime de legende se învârt în jurul podului natural din judetul Mehedinti. O legendă biblică spune că podul ar fi fost creat de Dumnezeu pentru ca Sfântul Nicodim să poată trece spre Tismana. Acest sfânt şi-a dorit să construiască o mănăstire, însă ar fi fost alungat de localnicii din comuna Ponoarele.
O altă legendă spune că în Peştera Ponoarele ar fi locuit necuratul. Disperaţi, localnicii l-au rugat pe Dumnezeu să-i scape de acesta. Prin urmare, Dumnezeu a lovit tavanul peşterii cu palma, care s-a prăbuşit şi astfel s-a format podul natural de la Ponoarele. Însă, legendele spun că necuratul a reuşit să scape şi s-a agăţat cu ghearele de vârful Dealului Peşteri şi astfel a format şanţuri de calcar (Campul cu lapiezuri) un alt fenomen unic în Europa.

În apropiere de “PodulluiDumnezeu” pot fi admirate şi lacurile carstice Zătonul Mare şi Zătonul Mic. Padurea de liliac, cea mai intinsa de acestfel din tara (20 ha), este o rezervatie botanica unicat prin speciile floristice. Pădurea poate fi admirată în deplinătatea frumuseţii sale, mai ales la începutul lunii mai, când devine un adevărat covor de flori de liliac şi frăsinică,  cu parfum îmbietor.
In jur de ora 18.00 ajungem la pensiune, ne cazam si luam cina.

Sambata 16 mai 2020. Drumetie in fermecatoarea lume a satelor izolate din Muntii Cernei  (5 – 6 ore)
Inelet si Scarisoara sunt doua catune agatate de nori, un colt de paradis la 1000 m inaltime in Muntii Cernei iar accesul la ele se face urcand un sir lung de scari din lemn sprijinite de stanci si o poteca impadurita.Desprinse de lumea moderna, aici nu a ajuns niciodata o masina, nu exista drumuri sau curent electric, nici banii nu prea au valoare, satenii practicand deseori trocul. Peisajele sunt mirifice, linistea te copleseste iar oamenii sunt simpli, calzi, rabdatori si au povesti impresionante. Sunt putini locuitori ce au pastrat totul asa cum era odata… Ocupatiile de baza sunt cresterea animalelor si legumicultura. Ca in orice sat si aici exista o biserica, o scoala si un cimitir.
Vom decoperi farmecu lacestor locuri intr-o drumetie de cca 5 ore, cu popasuri pentru a  admira peisajul si a sta de vorba cu oamenii.Masa de pranz o vom  avea tip picnic.

Duminica 17 mai 2020 Drumetie la Cascada Vanturatoarea (3 ore dus – intors)
Plecarea spre casa cu oprire la Ansamblul sculptural Constantin Brancusi din Tg. Jiu
Dupa micul dejun, echipati de drumetie, pornim pe traseu chiar din apropierea pensiunii. Traversam raul Cerna si incepem sa urcam sustinut pe o distanta de 1 Km. Dupa ce parcurgem ¾ din drum, efortul ne este rasplatit cu un punct de belvedere exceptional spre Muntii Mehedinti si spre peretele Vanturatoarei.Facem popas pentru fotografii si dupa inca 15 min de mers ajungem la cascada cu cea mai mare cadere libera a apei din Romania (40 m). Inainte de a atinge solul, firul de apa este interupt de un prag de stanca iar apa este astfel vanturata. O ploaie fina ia nastere si ajunge jos imprastiata. Unicitatea locului sta si in faptul ca peretele Vanturatoarei este surplombat in partea inferioara si poti trece  prin spatele caderii de apa fara sa te uzi.
Ne intoarcem pe acelasi drum pana la pensiune, facem check-out-ul la ora 12.00 si plecam spre TgJiu unde oprim pentru pauza de pranz si o vizita la Ansamblul sculptural Constantin Brancusi.
In jurul orei 21.00 ajungem in Bucuresti

Drumetiile sunt de nivel mediu, cu o portiune mai dificila la urcat/coborat pe scarile din lemn de la Inelet.  Necesita echipament de drumetie: bocanci, pantalon elastic, tricouri tehnice care se usuca rapid, haina de ploaie, rucsacel sport pentru apa si mancare.

Programul poate fi modificat si adaptat in functie de conditiile meteorologice.

Daca ar fi sa dau un nume excursiei, sa creez un leit -motiv al calatoriei pe care o s-o faceti impreuna cu Lidia, este INEDIT. Pentru cei mai multi dintre voi, toate obiectivele sunt noi, nu le-ati mai vazut, poate de o parte nici nu ati mai auzit. Am promis in 2020 cateva excursii cu locuri noi si incercam sa ne tinem promisiunea, cat mai bine. Aici va asteapta o multime de obiective,  neabordate pana acum in Singles Camp&Travel. Aveti ocazia sa le descoperim impreuna, in 3 zile de drumetii, distractie si relaxare. O sa fiti un grup suficient de mare pentru party-uri de seara, asa ca nu va ganditi prea mult si haideti in aceasta minunata calatorie!

Zona in care o sa stam si prin care exploram este cea a Vaii Cernei,, un loc unicat in peisajul romanesc. Are o nota sălbatica si dramatica deopotriva, cu versanți abrupți cu diferențe de nivel de sute de metri. Este un important punct de atracție al Banatului Montan, asta in special pentru Parcul National Valea Cernei-Domogled, o zona protejata, de cca 24.000 Ha, ce îmbină armonios structura calcaroasa a stâncilor cu vegetația mediteraneana. Aici exista specii unice in tara (pinul negru) si cele mai frumoase exemplare de fag de pe continent, precum si peste 1600 specii de fluturi.
Raul Cerna o sa va insoteasca in aceasta excursie si trebuie sa stiti despre ea ca face parte dintr-o bogata rețea hidrografica, ce include multe izvoare cu proprietăți terapeutice miraculoase. Este valea ce străbate stațiunea Băile Herculane, una din cele mai vechi stațiuni din Europa.

Cateva dintre locurile pe care o sa le vizitati in aceasta excursie:

Padurea de Liliac de la Ponoarele. În fiecare primăvară, atunci când înflorește liliacul, întreaga natură explodeaza in frumos acolo. Parfumierii celebri includ această floare în cele mai scumpe parfumuri și nu este de mirare, căci este o floare care apare doar o singură dată pe an și poate fi văzută numai câteva zile.

Pentru cei care îndrăgesc mirosul de liliac, este o ocazie extraordinara, ocazia de a vedea cea mai mare pădure de liliac din Romania, in floare. Pădurea de liliac se întinde pe 20 de hectare şi se află în apropierea platformei carstice Ponoare, la circa şase kilometri sud-est de oraşul Baia de Aramă din judeţul Mehedinţi.

Podul lui Dumnezeu . Podul lui Dumnezeu se afla in comuna Ponoare, jud. Mehedinti  si este unul dintre cele trei poduri naturale existente în lume şi al doilea ca mărime din Europa. Astfel de poduri naturale mai există în doar in SUA şi Franţa, dar cel din România este singurul circulat. Este format din calcare, ca urmare a surpării tavanului unei peşteri. Podul lui Dumnezeu sau Podul Natural, cum i se mai spune, este de fapt o uriaşă arcadă de piatră peste care trece şoseaua Baia de Aramă – Drobeta Turnu Severin, traversând Valea Pragului. El s-a format prin prăbuşirea peretelui superior al unei peşteri. Are 30 de metri lungime, 13 metri înălţime, 22 de metri lăţime şi 9 metri deschidere.

Campurile de lapiezuri de la Ponoarele.. Complexul carstic de la Ponoarele este dovada că natura poate fi un meșter desăvârșit: șisturi cristaline și calcare atribuite Jurasicului, fenomene carstice rare (Podul lui Dumnezeu, pod natural), doline, lapiezuri (Câmpul de Lapiezuri), văi, cheiuri, lacuri (Lacul Zătonul Mare, Lacul Zătonul Mic), peșteri (Peștera Ponoarele); cu păduri și pajiști ce adăpostesc o mare varietate de faună și floră specifică podișului mehedințean.

Lapiezurile reprezintă forme carstice deosebite pe care apa le-a încrustat în calcare. Ele au forma unor caneluri fiind adevărate riduri brăzdate de timp pe suprafeţele calcaroase. Şanţurile depăşesc uneori 4-5 metri lungime şi au o adâncime de până la 30 cm, în care a apărut vegetaţia: lumânărică, cimbrişor, urzici.
Câmpurile de lapiezurile de la Ponoarele se remarcă prin varietate și extindere, expresivitatea priveliștii fiind dată de adâncimea lapiezurilor și diversitatea de forme pe care au luat-o sculpturile în stancă.

În cadrul castrului din Ponoare sunt cunoscute trei asemenea vetre de lapiezuri. La intrarea în comună, pe partea dreaptă, se află lapiezurile de la Brăzişori, prezentând forme masive şi rotunjite „căpăţâni de calcar ce seamănă cu nişte căpiţe”.

Lapiezurile de pe Cornetul Mare au forme mai simple şi mai puţin spectaculoase. Cele mai cunoscute şi mai interesante sunt lapiezurile din Dealul Peşterii care formează două câmpuri distincte: Câmpul Cleopatrei şi Câmpul Afroditei.

Ele se întind ca două vetre de flori albe, cenuşii şi reci pe suprafaţă de câteva sute de metri pătraţi. Câmpul Cleopatrei se află chiar deasupra ieşirii din peşteră şi este cel mai compact şi fascinant dintre toate. La o distanţă de 200 m spre sud se află Câmpul Afroditei, de dimensiuni mai mici şi cu canale mai adânci. Aceste câmpuri constituie adevărate unicate la nivel european.Satul Inelet. Cocoţat în vârf de munte, într-un peisaj în care ai senzaţia că eşti aproape de cer, există un cătun uitat de lume. Singura legătură cu civilizaţia este o scară pe care se urcă sau se coboară doar în caz de nevoie urgentă. Ca să ajungi la Ineleţ, fie că vrei, fie că nu, trebuie să urci scara care te duce spre o altă dimensiune. Nici măcar până la scară nu este uşor de ajuns. Trebuie traversată o punte fragilă, după care începe urcuşul.

Scara măsoara cam o sută de metri de trepte din lemn care sunt lipite de peretele abrubt al muntelui. Ea este formată din patru segmente de scară, care urmăresc în detaliu forma peretelui calcaros, care nu este, evident, drept. Fiecare dintre segment măsoară 20 de metri lungime, iar partea cea mai grea este ultimul segment de scară, deoarece se duce într-un unghi de aproape 90 de grade.

Urcarea aceasta spre paradis nu o indicam celor care au vertij...Asa ca evaluati acolo daca urcati sau ramaneti jos pana cand ceilalti se intorc...Chiar si batranii urca acea scara, dar repet, este doar pentru cei care nu au probleme cu inaltimea.

La Ineleţ viaţa se desfăşoară cu totul diferit, timpul are răbdare cu oamenii, iar criza financiară sau grijile sunt cuvinte ce nu au existat vreodată în vocabularul limbii lor. Puţinii oameni care trăiesc în cătunul din vârful muntelui, undeva la 47 de suflete, sunt obişnuiţi să îşi producă ei înşişi tot ce au nevoie. Cresc păsări, vaci şi porci, au culturi de legume şi tot ce trebuie de-ale gurii, iar banii aici nu au valoarea pe care le-o dăm noi. Oamenii sunt mult prea săraci în bani, încât pentru ei bucata aia de hârtie nu face legea şi nu le strică zâmbetul de pe chipuri.

Preotul îşi bifează prezenţa ca într-un catalog, de patru ori pe an, la marile sărbători şi doar când e vorba de o înmormântare, iar poştaşul vine mai des, o dată pe lună. Amandoi, pe aceeaşi scară...

Cascada Vanturatoarea. Este unul din cele mai frumoase si unice locuri din tara. Se afla intr-un peisaj de vis, pe Valea Cernei, intre Muntii Cernei si Muntii Mehedinti. Vaturatoarea noastra este sora buna, dar mai mica... :) cu Cascada Ingerului din Venezuela (cea mai inalta cascada din lume – 979 m inaltime, ce are o treapta de cadere libera a apei de 807 m) si cu cascada Kjeragfossen din Norvegia (cea mai inalta cadere libera a apei din Europa – 715 metri). Asta pentru ca este cascada cu cea mai mare cadere libera apei din Romania – aproximativ 40 de metri. Cascada are doua caderi succesive – inainte de a atinge solul, firul de apa fiind intrerupt de un prag de stanca unde apa este vanturata. O ploaie fina ia astfel nastere iar apa ajunge jos imprastiata pe o suprafata de cel putin 100 metri patrati.Aici un scurt filmulet cu Cascada Vanturatoarea:

www.youtube.com/watch?v=nd0upxJ2YeE


Pestera Haiducilor sau Grota Hotilor Herculane. Este situată la numai 600 de metri distanţă de statuia lui Hercules din centrul istoric al staţiunii. Pereţii peşterii sunt acoperiţi cu numeroase inscripţii, care atestă faptul că peştera constituie un obiectiv turistic încă de la începutul secolului al XIX – lea, cea mai veche semnătură fiind din anul 1820.

Este relativ mică (143 de metri) si in prezent are statut de rezervație arheologică. Săpăturile facute in peșteră au scos la iveală urme umane din paleolitic. Este clar că Grota Haiducilor a fost cunoscută și folosită constant. Pe panoul de pe traseu scrie că s-ar fi descoperit aici și oase de urs de cavernă.

Grota Haiducilor are 3 deschideri. Principala, la care se ajunge urcând câteva trepte din beton vechi, plus alte două care sunt prevăzute cu balustrade metalice pentru protecție. De la marginea uneia se pot admira Munții Mehedinți, care sunt practic vizavi.Va prezint acum si locul in care o sa stati si o sa petreceti:

Pensiunea Dumbrava este amplasata pe mirifica Vale a Cernei la 12 km distanta de binecunoscuta stațiune balneara Băile Herculane.
Intr-un acest peisaj magic, oamenii de acolo se prezinta: "noi suntem o lume rustica, dar totuși moderna, locul ideal de petrecere a vacantei". In piscina o sa va relaxati, iar in restaurantul pensiunii o sa luati micul dejun si cina, incluse ambele in tariful de excursie, iar seara o sa petreceti!:oops: Inainte de inscriere, va rog sa cititi cu atentie toate cele 3 materiale prezentate pe site-ul nostru:

Important pentru cei care doresc sa participe la excursiile Singles Camp: https://bit.ly/2La4tA2

Modul de informare asupra detaliilor, modificarilor, precizarilor, recomandarilor: http://www.singlescamp.ro/forum/index.php/topic,2978.0.html

Conditii de renuntare la o excursie: https://www.singlescamp.ro/conditii-de-renuntare-la-o-actiune/

Daca nu va incadrati in conditiile noastre de profil, daca nu sunteti de acord cu anumite clauze si reguli, va rugam NU VA INSCRIETI. In situatia in care v-ati inscris, consideram ca ati luat act, ati inteles cele prezentate si urmeaza sa respectati si sa va asumati tot ceea ce este mentionat.

Singles Camp&Travel NU este o agentie, ci un grup format in cadrul unui proiect lansat in 2010 si care se refera la turism de socializare. Programele, alegerea hotelurilor, insotitorii de grup tin de Singles Camp, iar partea de inscriere si rezervare este realizata de o agentie tour-operator, specializata in turismul de grup, licentiata, solvabila, auditata si asigurata. Este vorba de Bon Voyage srl Sibiu.

Rezervarile se fac DOAR online, nu in sedii, nu prin intermediul unor agentii revanzatoare.

Offline admin

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Mesaje postate: 11426

Offline Mimi

 • Sr. Member
 • ****
 • Mesaje postate: 373
 Eu m-am inscris , cine mai vine ? 
 Lidia , abia astept sa te revad !

Offline Serena

 • Jr. Member
 • **
 • Mesaje postate: 68
 • Bine ai venit in grupul nostru!
Salutare! Și eu vin!  :applause:

Offline Mimi

 • Sr. Member
 • ****
 • Mesaje postate: 373
 Super ! Abia astept sa te cunosc.
Altcineva ? Hai , indrazniti ! O sa vedeti e mult mai usor de ne cunoastem un pic mai inainte .

Offline lidia.Iasi

 • Full Member
 • ***
 • Mesaje postate: 187
Eu m-am inscris , cine mai vine ? 
 Lidia , abia astept sa te revad !
:thumbup: Mimi, si eu ma bucur ca ne vom revedea pe taramuri noi. Sigur o sa fie o excursie reusita! Sunt atatea locuri frumoase si unice in zona.

Offline RaduM

 • Newbie
 • *
 • Mesaje postate: 45
Re: Padurea de liliac, Podul lui Dumnezeu si minunata Vale a Cernei 15 - 17 mai 2020
« Răspuns #6 : Miercuri, 29 Ianuarie 2020, 11:16 »
 Si eu vin :)  Lidia de abea astept sa intilnesc echipele de excursii frumoase pe care le aduni  anul acesta   

Offline Mimi

 • Sr. Member
 • ****
 • Mesaje postate: 373
Re: Padurea de liliac, Podul lui Dumnezeu si minunata Vale a Cernei 15 - 17 mai 2020
« Răspuns #7 : Miercuri, 29 Ianuarie 2020, 19:06 »
 Buna , Radu M. Hai ca marim echipa .Cine mai vine cu noi ? Indrazniti , sa ne cunoastem !

Offline Tania55

 • Sr. Member
 • ****
 • Mesaje postate: 302
 • Tineretea = puterea de adaptabilitate
Mimi, cred ca vin si eu.  :)

Offline Mimi

 • Sr. Member
 • ****
 • Mesaje postate: 373
  Super , Tania abia astept sa te revad !

Offline Tania55

 • Sr. Member
 • ****
 • Mesaje postate: 302
 • Tineretea = puterea de adaptabilitate
Eu am mai fost pe acest traseu ... si sunt curioasa cine va avea curajul sa urce acele scari   :) 
Sunt doar spectaculoase, nu sunt greu de urcat, doar ca trebuie urcat pe rand, nu toti o data.   :)
Va astept cu drag   :love:

Offline Mimi

 • Sr. Member
 • ****
 • Mesaje postate: 373
  Venim , venim ce-o sa ne mai veselim.... *|*

Offline Tania55

 • Sr. Member
 • ****
 • Mesaje postate: 302
 • Tineretea = puterea de adaptabilitate
Ce-mi place cand scrii cu rima, Mimi. :)
Te rog sa ne compui si o poezie. Ok ?   :kissing:

Offline Mimi

 • Sr. Member
 • ****
 • Mesaje postate: 373
Re: Padurea de liliac, Podul lui Dumnezeu si minunata Vale a Cernei 15 - 17 mai 2020
« Răspuns #13 : Sâmbătă, 01 Februarie 2020, 10:46 »
 :D voi scrie cu siguranta cand voi fi inspirata de locurile acelea frumoase .

Offline alexandra ene

 • Newbie
 • *
 • Mesaje postate: 5
Bună ziua tuturor! Sunt Alexandra Ene, sunt din Brașov, m-am înscris în această excursie din 15-17 mai 2020 - Pădurea de liliac și sper la o nouă excursie minunată!