Reguli in drumetii


Recomandari si reguli in drumetiile montane. Explicatii

1.Prezentare si explicatii. Singles Camp® este un proiect de socializare a persoanelor single in conditii de grup de excursie. Nu are personalitatea juridica, nu este asociatie sau ONG ci functioneaza sub forma unei comunitati online. Toate excursiile lansate in calendarul Singles Camp sunt gandite ca program in cadrul clubului si organizate logistic si turistic de o agentie de turism specializata, Bon Voyage Sibiu. Aceasta se ingrijeste de rezervari de hoteluri, mijloace de transport, ghizi locali si de inscrierierile participantilor.

Traseele montane pe care le alege Singles Camp si foloseste in organizare Bon Voyage sunt accesibile si ferite cat se poate de mult de riscul de accidente. Cu toate acestea trebuie constientizat ca muntele este imprevizibil si ca la orice pas se pot intampla accidente de la cele  mai usoare (entorse, plagi superficiale) pana la unele grave. Si la fel trebuie inteles ca nu ghidul montan, nici insotitorul de grup si nici agentia de turism nu pot fi considerati vinovati pentru lucruri imprevizibile sau care tin de factori independenti de ei. Odata ce ati ales sa mergeti la munte, trebuie sa stiti si sa va asumati riscurile ce decurg dintr-o actiune activa.

2. Obligatii. In situatia in care doriti sa participati la o actiune ce include drumetii montane, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele:

2.1 Sa cititi cu maxima atentie programul excursiei, particularitatile acesteia, explicatiile despre traseele montane care urmeaza a fi strabatute. In situatia in care considerati insuficient descrise sau daca aveti neclaritati cu privire la traseele de drumetie, aveti posibilitatea de a va informa de pe site-urile de profil, asa cum este de exemplu: https://muntii-nostri.ro/ sau de a solicita pe forum informatii suplimentare.

2.2 Daca nu aveti pregatirea fizica necesara, daca aveti afectiuni medicale posibil a afecta sanatatea pe un parcurs montan, va sfatuim sa nu va inscrieti la o excursie activa, care include drumetii in munti. Daca totusi insistati sa participati cunoscand ca suferiti de o boala, este 100% recomandat sa va consultati medicul inainte de a parcurge vreun traseu montan si obligatoriu sa anuntati insotitorul de grup sau ghidul montan. Neanuntand liderul de tura sau ghidul montan ca suferiti de vreo boala, va asumati intregul risc ce decurge din acest lucru. Unul dintre ei va decide inainte de plecarea in tura sau chiar pe parcursul acesteia daca sunteti apt sa participati,

2.3 Sa urmariti pe forum toate detaliile si informatiile suplimentare ulterioare lansarii excursiei. Nu asteptati Email-uri, telefoane, alte mijloace de informare. Exista forumul, o platforma usor accesibila de catre orice persoana in profilul Singles Camp si asa cum s-a comunicat in prezentarea excursiei, este singurul loc in care se fac informari.

2.4 Sa va asigurati ca la intalnirea la cap de traseu, cu ghidul montan sau insotitorul de grup, sunteti echipat asa cum se comunica pe site. Este nevoie sa tineti cont si sa respectati recomandarile privind hrana si apa pe care trebuie sa o aveti pregatita in rucsac, la plecarea in drumetie.

2.5 Sa nu consumati alimente in exces sau grele, la plecarea intr-o drumetie.

2.6 Sa nu consumati inainte de plecarea in drumetie sau pe parcursul acesteia medicamente ce va pot afecta organismul sau mintea, reducand echilibrul, capacitatea de efort si atentia.

2.7 Sa respectati traseele, sa nu va departati de grup, sa tineti pasul cu ceilalti. In situatia in care nu ascultati indicatiile ghidului, nu respectati recomandarile si regulile, trebuie sa stiti ca sunteti expusi la pericole si riscuri suplimentare. Orice deriva din astfel de nerespectari, nu poate fi atribuit ghidului sau agentiei, vina este exclusiva a participantului.

3. Personale rezervate la o actiune cu program de drumetie montana, trebuie sa-si asume ca la inceputul unui traseu, insotitorul de grup (sau ghidul montan) poate lua una sau mai multe dintre urmatorele decizii:

3.1 Daca vremea se anunta a afecta semnificativ drumetia, pot sa decida unilateral sa:

  • sa schimbe traseul, inlocuindu-l cu altul
  • sa scurteze traseul
  • sa anuleze drumetia planificata in acea zi

3.2 Daca un participant se prezinta fara echipamentul comunicat ca obligatoriu, se comunica persoanei rezervate ca NU va fi luata in grupul de drumetie, pe acel traseu.

3.3 In situatia in care au suspiciuni in ceea ce priveste capacitatea fizica sau starea medicala a unui participant, insotitorul de grup sau ghidul montan pot lua masura de a nu il lua pe traseu, sau a nu-i mai permite continuarea drumetiei

In toate aceste situatii, deciziile insotitorului de grup sau a ghidului montan nu pot fi comentate, reclamate, contestate, iar ulterior nu se pot solicita agentiei turistice rambursari sau compensari, pentru traseele neefectuate.

Una dintre sarcinile unui insotitor de grup sau a unui ghid montan este de a se ocupa de siguranta fizica a grupului. Sunt deci obligati sa ia masuri pentru a proteja si a feri persoanele care nu se stiu corect evalua, care au probleme de sanatate, care nu sunt echipate corespunzator, de pericole la care acestia  pot fi expusi. Decizia de a nu lua pe cineva pe traseu, sau a-l intoarce de pe traseu trebuie inteleasa ca una care protejeaza.

4. Echipamentul este absolut obligatoriu! Avand in vedere ca programele/turele montane/drumetiile se vor desfasura in natura, pe poteci marcate sau nemarcate, trebuie sa aveti in vedere ca veti fi nevoiti ca uneori sa mergeti prin noroi, pamant ud si ocazional pe zapada. Starea potecilor poate varia considerabil pe parcursul unui program/tura montana/drumetie, unele fiind in stare buna, fiind largi, bine intretinute si care urmeaza un parcurs usor pentru cel care le strabate. Altele, in special cele din zilele cu nivel de dificultate de la mediu in sus, sunt poteci ce pot traversa zone mai putin umblate, zone in care fara o persoana insotitoare puteti pierde poteca. Echipamentul trebuie sa cuprinda:

  • rucsac dimensionat la drumetia la care participati
  • bocanc de munte cu talpa VIBRAM semi rigida, cu protectie pentru glezna.
  • daca bocancul este prevazut cu membrana Gore-Tex este cu atat mai bine, deoarece va mentine piciorul uscat pe timp umed.
  • imbracaminte adecvata sezonului, bluze termice, pantalon lung elastic
  • pentru sezonul cu zapada nu uitati de parazapezi si crampoane
  • bete de drumetie, sau bete de schi, sint recomandate in mod special, mai ales pentru portiunile dificile. Aceste bete pot fi si telescopice.
  • haine de ploaie: pelerina (minim semiprofesionista, in nici un caz de unica folosinta, sau geci de uz urban) si pantaloni impermeabili.
  • fiecare lucru ce este pus in rucsac trebuie sa fie pun intr-o punga de plastic, deoarece in caz de ploaie lucrurile pot fi udate.
  • lampa frontala sau minim lanterna
  • nu trebuie sa va lipseasca din rucsac ochelarii si crema de soare.
  • rezervor de apa plin ( 1-2 l)
  • medicamente pe care stiti ca le folositi de regula si ceva antialergic gen claritin

5. Pregatire fizica: Deoarece programele/turele montane/drumetiile prezentate pe acest site se desfasoara in zona montane care ajung cateodata si la altitudinea de peste 2000 metri, este normal ca pe parcursul acestora sa se urce sau sa se coboare cateva sute de metri diferenta de nivel. Pentru a efectua tura montana din program trebuie sa aveti dorinta necesara, pregatirea fizica, si nu in ultimul rand pregatirea psihica. Ca si o regula generala, daca sunteti capabil sa efectuati o tura cu o lungime de 7 km, si o urcare de 800 metri diferenta de nivel, si bineinteles coborarea, atunci sunteti in stare sa efectuati majoritatea actiunilor noastre. Daca nu sunteti familiari cu tehnicile de mers pe munte, liderul de grup/ghidul montan, va va oferi suportul necesar. Daca aveti dubii despre conditia dvs fizica va rugam informati-va maxim posibil asupra turei pentru a avalua corect daca puteti sau nu parcurge itinerariul montan.

Daca sunteti supraponderali, aveti mai mult cu 5-10 kg decat greutatea potrivita inaltimii, trebuie sa luati serios in considerare ca orice kilogram in plus inseamna un efort suplimentar. Daca pe langa faptul ca sunteti supraponderali, aveti si o viata foarte putin activa, sau aveti peste 60 de ani, sau aveti afectiuni, atunci e nevoie sa va ganditi foarte bine daca o actiune activa in munte va este potrivita sau nu. Nu va ganditi ca acolo cineva este obligat sa se ocupe in mod special de d-voastra, sa va care bagajele, sa va ajute fizic, sau sa se intoarca de pe traseu pentru ca nu mai puteti merge mai departe. Rolul ghidului este de a ghida un grup, nu o persoana.

6. Mancare: Alimentatia este foarte importanta pe munte, de aceea dati o atentie deosebita acestui aspect, aveti de grija ce mancati si in ce cantitati. Mesele de dimineata se vor servi in general la cabane sau pensiuni, in functie de program. Pentru mesele de pranz este necesar sa va pregatiti sandviciuri, de asemenea recomandam sa aveti cu voi produse dulci si energizante gen batoane cu ciocolata. Mesele de seara se vor servi la cabane/pensiuni. Va rugam ca in situatia in care sunteti vegetarieni sau tineti o anumita dieta sa aveti la d-voastra o cantitate de alimente. Este posibil ca in locurile izolate in care servim masa sa nu vi se poata asigura feluri de mancare care sa se incadreze in dieta. Nu intra in responsabilitatea ghidului si nici a agentiei rezolvarea unor astfel de situatii.

7. Surse de apa: In general apa de izvor din muntii Romaniei este potabila, dar recomandam, in special celor mai sensibili sa aveti cu dvs apa sau pastile de curatare/dezinfectare a apei, pentru a evita orice neplaceri.

Reguli de drumetie:

1.   Echipamentul montan este obligatoriu. Este detaliat si descris la PRECIZARI, separat, pentru vara si pentru iarna.
2.   Respectati regimul alimentar pentru munte. Luati cu voi mancare usoara, energizanta.
3.   Insusiti-va codul international de semnalizare si alarmare, pentru a putea comunica celor din preajma nevoia de ajutor ivita în împrejurari grele.
Semnalele ce trebuie lansate în spatiu de catre turistii aflati în pericol sunt: luminoase, vizuale si acustice.
Semnale luminoase: noaptea: cu ajutorul lanternei, al unui felinar, foc de tabara, flacara unui primus, prin acoperirea-descoperirea lor cu o patura, hanorac etc. Ziua: se pot lansa cu ajutorul unei oglinzi
Semnale vizuale: Prin fluturarea unei esarfe sau a oricarui obiect de îmbracaminte.
Semnale acustice: Se lanseaza în spatiu strigate, fluieraturi sau se lovesc obiecte metalice.De retinut:
Semnalele, indiferent de natura lor, se lanseaza câte sase pe minut;
Dupa grupul de sase semnale se face pauza un minut, apoi se reia procedura;
Raspunsul este constituit de trei semnale pe minut, urmate de un minut pauza.
4.   Se vor respecta intocmai toate indicatiile ghidului montan si al insotitorului de grup; fara comentarii, fara a incerca sa influentati deciziile lor.
5.   Nu depasiti capul de coloana, respectiv ghidul si nu insistati pentru a ramane in urma insotitorului de grup, adica a inchizatorului.
6.   Nu depasiti timpul de pauza comunicat si impus de ghid.
7.   Nu iesiti din grup, decat cu informarea ghidului.
8.   Nu va abateti cu nimic de la traseul colectiv. Ghidul stie ruta, va conduce pe traseul sigur, tineti doar urma lui.
9.   Pastrati distanta de minim 2 metri si maxim 3 metri intre voi. Tineti pasul cu cel din fata.
10.   Nu va intoarceti niciodata cu spatele catre gol,  pentru ca puteti impinge cu rucsacul pe cel din spatele vostru, in prapastie
11.   Nu consumati bauturi alcoolice si medicamente de linistire
12.   Ajutati cu toate fortele si priceperea pe cei aflati în dificultate pe munte, nu-i abandonati pe cei aflati în imposibilitatea de a se deplasa, chemati (anuntati) specialistii la fata locului, pentru a acorda ajutorul calificat.
13.   Pentru orice urgenta apelati gratuit din orice retea numarul de telefon 112

Daca v-ati inscris si ati rezervat la o actiune care are inclusa o drumetie montana, agentia si ghidul considera ca v-ati informat asupra regulilor, ca ati luat act de acestea si ca le veti respecta. Se intelege de asemenea ca a-ti luat la cunostiinta de program, de specificul turei, de gradul de efort pe care aceasta il impune. Ca va asumati personal riscurile unei actiuni active, desfasurate intr-o zona izolata, pe poteci, pe trasee care au au anumit drag de pericol pentru ca nu mergem pe aleea unui parc si in nici un caz pe asfalt.